Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Угорщина перейшла до дій: поскаржилась ОБСЄ, ООН і ЄС на український закон про освіту

Угорщина перейшла до дій: поскаржилась ОБСЄ, ООН і ЄС на український закон про освіту

Угорщина звернулася зі скаргою до міжнародних організацій через ухвалений ВР новий закон про освіту, який нібито утискає права угорської меншини в Україні.

ВІДЕО ДНЯ

У скарзі до генерального секретаря ОБСЄ, уповноваженого організації у справах нацменшин та чинного голови ОБСЄ, а також до верховного комісара ООН із прав людини і комісара ЄС з питань розширення та європейської політики добросусідства  угорський уряд звертає увагу на ухвалення Верховною Радою нового закон про освіту, який, на думку Будапешта, обмежуватиме права угорської меншини в Україні

Як заявив міністр МЗС Угорщини Петер Сійярто на прес-конференції в Будапешті, його країна також просить вжити невідкладних заходів, щоб цей закон не вступив у дію.

Реклама

Минулої неділі стало відомо, що міністр викликав у цій справі на понеділок посла України Любов Непоп. За відсутності посла в Будапешті тимчасового повірника у справах України в Угорщині прийняв статс-секретар МЗС Угорщини Левенте Мадяр.

Утім, пояснення українського дипломата, як і попередні заяви міністра закордонних справ України Павла Клімкіна про те, що угорці за національністю, які живуть в Україні, як і представники інших нацменшин, повинні володіти українською державною мовою, не задовольнили угорську сторону.

Реклама

"Ці пояснення я вважаю цинічними і неправедними, які не підтверджують правомірність ситуації", – заявив після цього Петер Сійярто.

При цьому Сійярто додав, що задля збереження територіальної цілісності України і з огляду на необхідність продовження економічних санкцій проти Росії Київ може розраховувати на голосування Угорщини за продовження санкцій.

Тим часом міжфракційна група депутатів від проурядових та опозиційних угорських партій оприлюднила цього ж дня намір письмово звернутися до президента України Петра Порошенка з закликом не підписувати закон про освіту.

Реклама

Зі свого боку, міністр закордонних справ України Павло Клімкін написав у твітері: "Україна й надалі робитиме все для розвитку української та гарантуватиме вільний розвиток мов національних меншин. Це наш обов’язок".

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно