Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Перспективи сільської медицини у Мукачівському районі

Перспективи сільської медицини у Мукачівському районі

Україна сьогодні перебуває у такому унікальному стані, у якому мабуть впродовж історії не знаходилась жодна країна світу. Подумати тільки: на сході України вже п’ятий рік йде війна, гинуть люди, стають каліками, потерпають мирні мешканці міст і сіл. На інших територіях йдуть реформи. Їх багато, і вони різні.

ВІДЕО ДНЯ

Насамперед назвемо децентралізацію місцевого самоврядування. Зміни проходять в освіті, науці, медицині, реформуються органи правопорядку, судочинства… У Верховній раді приймають нові закони, йдуть гарячі дебати відносно продажі землі, запозичення кредитів, залучення інвестицій, приватизації державних об’єктів тощо. До всього цього долучається і сезон підготовки до чергових виборів народних депутатів та президента. Все це осягнути, здійснити, подолати всілякі виклики внутрішні і зовнішні, реально подбати про зміцнення вітчизняної економіки та забезпечити добробут громадян – треба мати міцне здоров’я, здоровий глузд, сильну волю, любов до своєї Батьківщини і велику міру відповідальності.
Кажуть у здоровому тілі здоровий дух. Тільки здорова людина здатна працювати, творити, насолоджуватися життям, долати різні перепони. Це стосується не тільки конкретної людини, а й всієї нації. Тому питання здоров’я людини, нації має бути у центрі уваги.

Газета "Панорама" напередодні професійного свята – Дня медичного працівника обговорила стан медицини та просування реформи у селах та селищах району із Заслуженим лікарем України, головним лікарем Центру медико-санітарної допомоги Вікторією Юріївною Лані.

Реклама

Отож пропоную наше інтерв’ю.

– Спочатку Ваше слово, Вікторіє Юріївно, про українську реформу медицини.

Реклама

– З початку цього року працівники медичної сфери першого рівня використовують у своїй роботі два державні документи – це Закон України від 19 жовтня 2017 року «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та від 14 листопада 2017 року «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості». Саме в цих документах визначені правові, економічні та організаційні засади і напрями регулювання розвитку охорони здоров’я у сільській місцевості й передбачені гарантії надання необхідних пацієнтам послуг з медичного обслуговування та лікарських засобів належної якості.

На виконання медичної реформи відводиться два роки на першому рівні. Влада на місцях та медики серйозно ставляться до цього важливого заходу. Хоча мусимо розуміти, що цей процес нелегкий. Мова йде і про зміну в людській свідомості. Адже переходимо до впровадження нової форми медичного обслуговування – сімейного лікаря, а відтак при необхідності до госпіталізації. Тож старий контакт лікаря з пацієнтом віджив себе. При чому в кожному селі, тим більше районі, є свої нюанси, традиції, умови.

Тому лише влада на місцях і самоврядування здатні втілити у життя реформування. Наші керівники райдержадміністрації та райради щомісяця обговорюють ці питання, враховуючи місцеві особливості. Бо тут дуже важливим є не втратити кваліфікованих фахівців і не знищити медичну мережу в селах та селищах. Дуже болісним є закриття медичних закладів і скорочення медпрацівників, а також недостатнє фінансування. Попри всі старання керівників району мушу констатувати, що коштів не вистачає, навіть цього місяця потрібна допомога для виплати зарплати. А про медпрепарати скажу таке, лише заощаджені в минулому році, виручили нас тепер. Хоча зізнаюсь, ми мали більше 4 млн. коштів, з яких частково використані в першому півріччі, а інші зможемо використати тільки в кінці року за відповідним рішенням сесії райради. Вони будуть спрямовані на лікування хворих онкологічного напрямку, хімієтерапією та наркотичні засоби, неврологічно хворих та для забезпечення інсуліном жителів району і, безперечно, на певні ремонтні роботи.

Реклама

– Мешканцям дано право вибирати собі потрібного сімейного лікаря. Як ця робота здійснюється у районі?

– Йде активне підписання декларацій. Станом на сьогодні у районі маємо біля 30 тисяч підписантів. Входимо в десятку кращих по Україні. Наш досвід заслуговує на увагу. Населення в районі становить понад 100 тисяч. Будемо завершувати цей етап роботи до кінця поточного року.

– У якому стані сільські медичні заклади?

– Впевнено можу сказати, що стан задовільний і навіть кращий від інших районів. А це, уявімо собі, 71 медичний заклад у районі. До того ж є і такі заклади, які потребують негайних ремонтних робіт.

– Чи вчасно отримують медичну допомогу сільські мешканці?

– Вчасно і професійно. Правда, є питання. Маємо у районі 17 присілків, де нема медзакладів, а дороги до них занедбані. Транспорту не вистачає, а окремі санітарні машини прослужили уже понад 25 років. Сподіваємось отримати нову техніку та фінанси з Києва. Є потреба в комп’ютеризації, придбанні нової апаратури, функціонуванні інтернету, ремонті будівель та спорудженні нових медзакладів. На черговій сесії райради подана Центром пропозиція для проведення інтернету виділити 250 тисяч гривень.
Треба визнати, що реформи йдуть нелегко. Частина медиків покидає місце своєї роботи із-за низької зарплати і великого навантаження та відповідальності.

– Відомо, що профілактичні заходи у медицині займають провідне місце. Як ця робота налагоджена у наших селах і селищах?

Реклама

– Безперечно, наші медики цим питанням приділяють багато уваги. У медзакладах проводяться лекції, бесіди, працюють школи здоров’я, обговорюються важливі питання стосовно здорового способу життя та дотримання гігієни. Медико-санітарні профілактичні заходи – це норма роботи для кожного працівника.

– А якої Ви думки про створення територіальних громад?

– Створення об’єднаних громад – це наше майбутнє. Вони мають право на життя, на процвітання, розв’язання своїх внутрішніх проблем. В тому числі подбати про свої медзаклади, запросити висококваліфікованих спеціалістів другого рівня, тих, які найбільш потрібні для даної місцевості. У такий спосіб відбуватиметься здорова конкуренція поміж медиками. А це великий позитив. Таким чином, у громадах працюватимуть кращі, і відповідно їхня зарплата зростатиме. Потрібні кращі умови праці для мобільності медпрацівників.

– Здоров’я – неоціненний скарб кожної людини. Воно, звичайно, дароване Богом. Медики за своїм покликанням стоять на варті його. А влада за логікою своїх функцій повинна створювати належні умови, щоб медична галузь відповідала сучасним потребам і йшла в ногу з новими світовими досягненнями.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно