Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

"Головне – це здоров’я людей", – Вікторія Лані

"Головне – це здоров’я людей", – Вікторія Лані

Минулого року в Україні стартувала довгоочікувана медична реформа. Почався процес із реформування первинної галузі медицини. Не стало винятком і Закарпаття, зокрема й Мукачівський район. Тут активно впроваджували реформу і намагалися зробити все на найкращому рівні.

ВІДЕО ДНЯ

Пройшло більше року з моменту підписання перших декларацій із лікарями, тому газета «Панорама» (у номері від 23 травня) вирішила дізнатися, як починалася медреформа в районі, з якими труднощами довелося зіткнутися, та, найголовніше, які перші результати довгоочікуваної реформи. А хто ж може розповісти про це краще, ніж головний лікар комунальної організації «Центр первинної медико-санітарної допомоги Мукачівського району» Лані Вікторія Юріївна.

– Вікторіє Юріївно, як проходила реформа первинної ланки медицини на Мукачівщині.

Реклама

– Прогнозовано, вона проходила важко. Ми готувалися до цієї реформи і знали, що це буде непросто. Ми не чекали дуже швидких здобутків. Я чітко налаштувала на це колектив ще на початку 2018 року. Пояснила, що йде реформа першого рівня і вона буде непроста, але вона потрібна. Головне, щоб ці зміни принесли користь як населенню, так і медикам. Ми подолали труднощі, перешкоди і провели медичну реформу у Мукачівському районі у 2018 році. Зазначу, що реформа і зараз проходить, вона не закінчена.

– З якими труднощами Ви, як керівник, зіштовхнулися на початку?

Реклама

– Необхідно було отримати ліцензію на медичну практику, не дивлячись на те, що у нас попередня ліцензія була довічна. Нас запевняли, що цю ліцензію буде легко здобути. Та виявилось, навпаки. Вимоги до роботи закладів були дуже жорсткі і відповідальні. Колектив мав дуже потрудитися, аби отримати цю ліцензію у стислі терміни. В кінці грудня 2018 року медзаклади Мукачівщини отримали акредитацію вищого рівня. Також ми отримали ліцензію на рентгенологічне обстеження у районі, амбулаторне акушерство і гінекологію, а також лабораторні дослідження на I рівні.

– Вікторіє Юріївно, що, на Ваш погляд, було найважче під час проведення реформи?

– Того року була проведена оптимізація, надзвичайно болюча і для мене, як для керівника, і для колективу. Довелося скоротити 145 ставок та призупинити діяльність трьох дільничних лікарень заради того, аби медзаклади району могли функціонувати протягом року та медичні працівники мали можливість отримати заробітну плату впродовж року, щоб заклади «жили» і були забезпечені всім необхідним на I рівні. Для мене це було найважче, бо з цими людьми я працюю вже не перший рік. Скорочення проходило в районі згідно чинного законодавства з попередженням та повною виплатою при звільненні.

– На скільки зараз медики Мукачівщини вже готові до реформи вторинної ланки медицини?

Реклама

– Те, що стосується першого рівня реформи, те, що «Центр первинної медико-санітарної допомоги» функціонує, ми маємо на рахунках кошти – це вже щоденна, нелегка праця медпрацівників Мукачівського району, їх високий професійний рівень і авторитет, які дали можливість задекларувати більше 69% населення Мукачівщини. Це високий показник на рівні області. Ми мали підготувати міцний фундамент для старту реформи другого рівня. І з цим «первинка» Мукачівщини і, загалом області, справилася дуже гідно. Лікарі-сімейники показали, що вони справжні професіонали, фахівці на місцях. У пацієнтів до них високий ступінь довіри і поваги. А тепер нехай «вторинка» покаже, як вони працюватимуть у реформі і як надалі працюватиме формула «гроші йдуть за пацієнтом». Важливо, аби між медиками першого та другого рівнів були гідні корпоративні, колегіальні стосунки. Всі повинні працювати на користь пацієнта, на користь його здоров’я. Бажаємо «вторинці» терпіння та удачі в реформі.

Читайте також:
Медична реформа: чому Мукачево краще та як лікують у Польщі

– На скільки завантажені сімейні лікарі на Мукачівщині? Чи є лікарі-рекордсмени, з якими закарпатці підписали найбільше декларацій?

– Медик у селі – це той медик, який працює цілодобово. 24 години на добу, 7 днів на тиждень. У Мукачівському районі наразі є населені пункти, де задекларовано 70-80% населення. Наприклад, у Чомонині і Страбичові більше 90% задекларованого населення. Є населені пункти, де – 50-55% декларованого населення. Сіл, де декларації підписали менше 50% жителів, у нас у районі вже нема. Крім того, на Мукачівщині є лікарі, які принесли стільки декларацій, а відповідно і грошей у район, що вони на рік уже виводять суму для медзакладу понад мільйон. Таких лікарів 17. Добре, коли в селі живе лікар, якого поважають люди і якому довіряють своє здоров’я. Звісно, дехто з пацієнтів підписав декларації з міськими лікарями, з лікарями з інших районів. І це теж добре, бо це здорова конкуренція між медичними працівниками. Є й такі лікарі, які не змогли набрати необхідний мінімум (500 декларацій), аби працювати. Йдеться всього про двох лікарів у районі. Це результати реформи, в якій ці медики себе не знайшли.

– А чи зросла зарплата у медиків Мукачівщини під час реформи первинної ланки медицини?

– Середня заробітна плата у медичних працівників району зросла на 18%. Середня заробітна плата у лікаря приблизно 10 тисяч гривень. А в 12 лікарів – від 15-18 тисяч гривень на руки.

– Скільки ж декларацій має бути підписано у лікаря, аби отримувати таку зарплату?

Реклама

– Аби була така зарплата, для педіатра потрібно 900 декларацій, для терапевта – 2000, а для сімейного лікаря – 1800 декларацій. У нас є спеціалісти, які набрали навіть більше. У районі є 4 лікарі-терапевти, педіатри і сімейні лікарі, які набрали максимально високі показники декларування. Прізвища цих лікарів із радістю назву: Деркач Ю.А. – Ракошинська АЗПСМ, Балог М.Ю. – В.Лучківська АЗПСМ, Дуфинець М.Р. – Чинадіївська АЗПСМ, Фендик Н.І. – Чинадіївська АЗПСМ, трошки менше Хома Н.М. – В.Лучківська АЗПСМ, Смітюхова Н.І. – Баркасівська АЗПСМ, Вайс М.А. – Кольчинська АЗПСМ, Габорець Ю.І. – Макарівська АЗПСМ та чимало інших. І, до речі, хочу сказати, що працю медичних працівників Мукачівського району відзначили на рівні України. Ми отримали нагороду «Вибір країни» 2018. Це надзвичайно приємно.

– А як справи з комп’ютерним забезпеченням? Адже з 2019 року МОЗ анонсувало широкий запуск інструментів для лікарів і пацієнтів.

– Згадую, прийшов 2018 рік. Ми почули, які кошти виділять на медицину району і очікували їх надходження. Потім я зрозуміла, що треба не просто чекати кошти, але й щось робити, бо з 1 квітня починається декларування, а необхідні суми не надійшли в медзаклади. А потрібна ж коп’ютерна техніка, інтернет. У нас була можливість минулого року докупити і частково забезпечити медичні заклади району необхідною технікою на суму 200 тис.грн. Допомогу також надали деякі сільські та селищні ради у проведенні інтернету. От так і пішов процес. Якби ми це не зробили, то не було б і таких показників декларування. Хоча іноді було дуже важко проводити декларування через слабке покриття інтернету. Але люди старалися, працювали, не покладаючи рук. І це дало результат. До того, ми навчання Helsi провели першими в області. Навчили 88 медиків району працювати в системі Helsi, адже це була одна з вимог Національної служби здоров’я України для підписання договору з Центром.

– Вікторіє Юріївно, як вам вдається стільки років працювати у цій нелегкій галузі і вміло керувати «Центром первинної медико-санітарної допомоги Мукачівського району»? У чому Ваш секрет успіху?

– Це не успіх, це праця. Просто треба працювати щоденно. Доводити справу до кінця, поважати людей, допомагати їм, вірити в них і дуже любити свою роботу. Це праця, як і моя особиста, так і всього великого медичного колективу району. Я завжди говорю своїм працівникам: «Я у вас вірю. Навіть в думці не допускаю, що медики Мукачівського району не посідають гідне місце на теренах України. Пам’ятайте, головне, чому Ви служите – це здоров’я людей!».

– Дякую Вам за розмову.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно