Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Робота за кордоном для українців по безвізу. Як працювати в Польщі та Чехії по біометричному паспорту?

Робота за кордоном для українців по безвізу. Як працювати в Польщі та Чехії по біометричному паспорту?

Робота за кордоном для українців по безвізу. Як працювати в Польщі та Чехії по біометричному паспорту?
Багато наших співвітчизників змушені шукати за кордоном лише заробітків, а не розваг. Та чи так уже просто знайти достойну роботу по біометричному паспорту? Отже, поговоримо про роботу для українців за кордоном по безвізу, зокрема, у Польщі та Чехії.

Радісну звістку про встановлення безвізового режиму з країнами ЄС дуже незначна кількість громадян України розглядала як можливість вільно відвідувати Віденську оперу. На жаль, опинившись за межею бідності, багато наших співвітчизників змушені шукати за кордоном лише заробітків, а не розваг. Та чи так уже просто знайти достойну роботу по біометричному паспорту? Як зустрічає Європа тих, хто, кидаючи сім’ї та батьківщину, готовий віддавати їй свої найкращі роки та здоров’я за можливість вижити? Що треба знати, влаштовуючись на роботу, щоб надалі не потрапити під жорсткі санкції, не бути обманутим та зуміти захистити себе на чужині в разі необхідності? Отже, поговоримо про роботу для українців за кордоном по безвізу, зокрема, у Польщі та Чехії.

ВІДЕО ДНЯ

Читайте також:  Зарплата 25 тисяч гривень і вище: робота в Закарпатті, за яку платять найбільше

Робота по біометричному паспорту: як можна виїхати на роботу до Польщі?

Українців найбільше приваблюють ринки праці Польщі, Чехії та Німеччини. Безвізовий режим дає право на перебування на території країн ЄС протягом 90 днів із кожних 180, тобто фактично 3 місяці за півроку. І на цьому все. Для офіційного працевлаштування в Європі необхідно відкривати робочу візу. У цьому плані нічого не змінилося. Винятком є лише Польща, уряд якої дозволив українцям влаштовуватись на певну роботу без візи. Але це також не означає, що можна працювати де завгодно та скільки завгодно. З метою уникнення міграційних порушень шукачі роботи після перетину польського кордону мають виконати низку дій. Тож розглянемо, як знайти легальну роботу в Польщі.

Реклама

Уряд Польщі дозволив українцям влаштовуватись на певну роботу без візи.

Робота за кордоном для українців по безвізу. Як працювати в Польщі та Чехії по біометричному паспорту? – 01
Реклама

 Робота в Польщі по безвізу можлива за таких умов:

  • наявність біометричного паспорта (зі звичайним паспортом громадянина для виїзду за кордон перетнути його можливо лише за наявності візи);
  • отримання запрошення від роботодавця, зареєстрованого в ужонді (адміністративна установа відповідного призначення). Документ має надіслати саме той роботодавець, до якого їде працівник. Запрошення можуть видавати як юридичні, так і фізичні особи;
  • дотримання часу перебування по безвізовому режиму на території Польщі (90 днів із кожних 180).

У цього способу офіційного працевлаштування в Польщі є такі переваги, як відсутність необхідності відкривати візу (відповідно, суттєва економія часу та грошей), швидкий виїзд за кордон на роботу.

Із недоліків — короткий термін перебування (не всі роботодавці згодні приймати на такий строк працівників), істотно нижча зарплатня, ніж при тривалому працевлаштуванні, зростання випадків шахрайства.

Реклама

Документи, які необхідні українцям для здійснення легальної трудової діяльності в Польщі

Після приїзду на місце роботи до Польщі іноземець має підписати трудовий договір — Umowy o Pracę або цивільно-правову угоду. Він має бути адаптований під відповідний характер виконуваних робіт. В умовах, коли необхідно укладати трудовий договір, підписання трудової угоди є грубим порушенням законодавства. При зміні місця роботи в Польщі новий роботодавець повинен знову здійснити реєстрацію працівника. Заявка в ZUS (Zakład Ubezpieczeń Społecznych – Управління соціального страхування) з метою медичного забезпечення та страхування, а також для відрахування податків, подається протягом 7 днів із дня підписання трудового договору або угоди.

Якщо українець працював у Польщі без підписання офіційних документів, то його робота вважається нелегальною.

Робота за кордоном для українців по безвізу. Як працювати в Польщі та Чехії по біометричному паспорту? – 02

Робота українців у Польщі без підписання офіційних документів вважається нелегальною. Відповідно до законодавства, такі дії караються великими штрафами. Але безліч наших співвітчизників перетинають кордон як туристи, самостійно шукають роботу та неофіційно працюють упродовж 90 днів безвізового періоду. І негласно це підтримується представниками влади, оскільки у зв’язку з інтенсивним розвитком економіки в Польщі відчувається значний брак дешевої робочої сили, особливо на підприємствах із важкими умовами праці. Чим це може закінчитися для необачних працівників – прорахувати не важко. У кращому випадку можна отримати набагато меншу від обіцяної зарплату або ж залишитися взагалі ні з чим чи попасти під санкції за порушення.

Після відпрацювання 90 днів є такі варіанти легального працевлаштування в Польщі:

  • повернутися в Україну і знову виїхати до Польщі на роботу через 90 днів. Ймовірно, що доведеться шукати нове місце працевлаштування, оскільки навряд чи польський роботодавець буде чекати повернення працівника;
  • відкрити в Україні робочу візу на 180 або 360 днів. Для цього необхідно отримати запрошення на роботу від польської сторони — освядчення — Oświadczenie o zamiarze powierzenia pracy cudzoziemcowi (видається на 180 днів) або воєводське запрошення — Zezwolenie na pracę dla cudzoziemca (на 360 днів). При отриманні останнього переважно не виникає проблем з оформленням візи (консул не має право відмовити воєводі), перекриваються коридори інших віз, надається право перебування на території інших країн Шенгену (не більше 90 днів на півріччя). Із січня 2018 року для українців спростилися умови офіційного працевлаштування, але про це більш детально пізніше;
Читайте також:
Для закарпатців довгоочікувана робота за кордоном може обернутись трагедією
  • оформити посвідку на проживання. Цей документ буває двох типів: ВНП (видається строком до 3-х років) та МПМ (безстроковий дозвіл, хоча на законодавчому рівні вимагають поновлювати його кожні 10 років). Посвідки входять до переліку документів, необхідних для оформлення Карти побиту. Залежно від того, яка посвідка була отримана, можна претендувати на Карту тимчасового або сталого побиту. Її отримання відкриває досить широкі перспективи, а саме легальне працевлаштування в Польщі та інших країнах ЄС, придбання нерухомості, автомобіля, отримання освіти, відкриття власного бізнесу, оформлення громадянства. При цьому не потрібно відкривати візу.
Реклама

Отримати запрошення на роботу в Польщу можна декількома способами. Наприклад, домовитися з роботодавцем під час роботи протягом безвізового періоду, самостійно знайти пропозиції в Мережі та зв’язатися з польською стороною, скористатися послугами фірм-посередників. Усі ці способи мають свої недоліки та переваги.

Робота за кордоном для українців по безвізу. Як працювати в Польщі та Чехії по біометричному паспорту? – 03

Економічна ситуація в Україні продовжує погіршуватися, тож наші співвітчизники змушені їхати та працювати там, де виходить.

Нові правила працевлаштування іноземців у Польщі: як змінилися умови роботи за кордоном

У середині 2017 року до польського законодавства були внесені зміни, які набули чинності з 1 січня 2018 року. Результатом цього стало запровадження нового типу дозволу на роботу в Польщі для іноземців – дозволу на сезонні роботи. До таких відносяться роботи в сільському господарстві, садівництві, туризмі. Причому, дозвіл поширюється не суто на ці сфери, а й на дотичні до них. Наприклад, якщо це туризм, то сюди входить готельна справа, ресторанне обслуговування та ін. На роботах, які не відносяться до сезонних, можна працювати не більше 30 днів протягом терміну дії сезонного запрошення.

Читайте також:
Львів’яни здивовані закарпатцями та розповіли свою історію із заробітків

Дозвіл надається на підставі заяви роботодавця, видається повітовим старостою, а його термін не може перевищувати 9 місяців протягом календарного року. Якщо іноземець перебуває на території Польщі, то період дії дозволу починається від дня його отримання, якщо за її межами – з дня перетину кордону. Документ видається без прив’язки до місця працевлаштування або проживання за кордоном. Але отримання дозволу ще не є підставою для виконання робіт – необхідно укласти договір або цивільно-правову угоду з роботодавцем.

Якщо польські підприємства хочуть наймати іноземних громадян на більш тривалий час, то вони можуть звернутися до воєводи за довготривалим дозволом. Вони видаються працівникам, які виконували сезонні роботи для одного й того ж самого роботодавця протягом останніх 5 років. За такими спрощеними умовами можуть влаштовуватися на роботу в Польщі й українці. Але заявки будуть розглядатися лише в тому випадку, коли робота виконувалася на підставі трудового договору, а не цивільно-правової угоди. Це ще одна причина, чому варто подбати про легальне та захищене працевлаштування українців у Польщі. Термін дії довготривалого дозволу – 3 роки.

Реклама

Громадяни України, Білорусі, Грузії, Молдови, Вірменії та Росії можуть пройти спрощену процедуру працевлаштування без окремого дозволу на роботу на основі заяви про доручення праці іноземцю – Oświadczenia o Powierzenie Pracy Cudzoziemcom. Документ дає право працювати в галузях, які не відносяться до сезонних. Термін роботи становитиме 6 місяців упродовж кожного року. Тож, українці та громадяни інших, зазначених вище, країн пострадянського простору можуть претендувати як на сезонні, так й на інші види робіт.

Як отримати дозвіл українцям на роботу в Польщі?

За видачею дозволів має звертатися роботодавець за місцем проживання або реєстрації до старости повіту із заявою. Вартість отримання дозволу на сезонну роботу або за заяву на доручення праці становить 30 злотих. Крім персональних даних, у заяві вказуються вид та термін виконуваних робіт, розмір заробітної плати та інша інформація.

За видачею дозволів має звертатися роботодавець за місцем проживання або реєстрації до старости повіту із заявою.

Робота за кордоном для українців по безвізу. Як працювати в Польщі та Чехії по біометричному паспорту? – 04

Причиною для відмови в отриманні документів, які дозволяють офіційне працевлаштування, може бути підозра на проведення роботодавцем махінацій, різного роду зловживань, підозра на використання дозволу іноземцем в інших цілях тощо. Також враховуються стосунки підприємця з ZUS. На розглядання поданих документів відводиться від 7 до 30 днів. Приступати до роботи варто лише тоді, коли будуть оформлені всі необхідні документи, включно з трудовим договором. У випадку, коли будуть виявлені порушення, робота в попередній період вважатиметься незаконною.

Як офіційно працевлаштуватися в Чехії?

Чеські роботодавці значно розширили межі вакансій для українських працівників. Відповідно, цей європейський напрямок також набирає популярності. Фактори, які впливають на вибір роботи в Чехії:

  • знання мови: при претендуванні на роботу, яка не потребує високої кваліфікації, буде досить володіння мовою на початковому рівні. Часто українці їдуть взагалі не знаючи чеської. Зважаючи на кількість наших співвітчизників, які там працюють, цілком ймовірно потрапити в російсько- або україномовне оточення. Престижна та високооплачувана праця вимагає досконалого володіння чеською;
Реклама
Читайте також:
Закарпатців переконують, що в краї є робота та гідна зарплата
  • освіта: диплом, отриманий в Україні, потребуватиме підтвердження. Для цього доведеться пройти навчання в чеському ВНЗ та скласти іспити. Інколи для підтвердження кваліфікації необхідна лише перепідготовка та здача тестів;
  • досвід роботи: його офіційне підтвердження знадобиться також у випадку претендування на кваліфіковану працю з високою оплатою;
  • конкуренція: українців візьмуть на роботу в тому випадку, коли для її виконання не знайдеться охочих чехів. Але це офіційно. Реально ж українців беруть охоче через те, що оплата праці місцевих жителів та іноземців суттєво відрізняється не на користь останніх.

Чеські роботодавці значно розширили межі вакансій для українських працівників.

Робота за кордоном для українців по безвізу. Як працювати в Польщі та Чехії по біометричному паспорту? – 05

Легальну роботу в Чехії українці можуть знайти так само, як і в Польщі – скориставшись послугами посередників або на офіційному сайті Міністерства праці Чехії. Процедура легального працевлаштування проходить наступним чином:

  • пошук здобувачем вакантного робочого місця на чеському ринку праці;
  • встановлення контактів із роботодавцем та проходження співбесіди;
  • підписання трудового контракту. У Чехії закони стосовно цього дотримуються набагато суворіше, ніж у Польщі;
  • оформлення дозволу на роботу та відкриття трудової візи.

Для оформлення чеської робочої візи попередньо необхідно отримати дозвіл на роботу в крайовому відділенні Департаменту з працевлаштування. Це повинен зробити той, хто не має наміру оформляти трудову карту або не має Блакитної карти (при сезонній зайнятості упродовж 6 місяців або при виконанні тимчасових робіт протягом 3 місяців).

Реклама

Популярний спосіб забезпечення довгострокової зайнятості в Чехії – оформлення трудової карти. Умови її отримання – наявність контракту з чеським роботодавцем, оклад не нижче мінімального рівня, зайнятість не менше 15 годин на тиждень. Термін дії обмежується тривалістю контракту, але не більше 2 років. Вартість трудової карти – 2500 крон.

Українці з хорошою освітою, затребуваною кваліфікацією та досвідом роботи можуть отримати Блакитну карту. Цей документ дає право на працевлаштування та перебування в Чехії. Умови отримання – вища освіта, наявність трудового контракту на 1 рік і більше, заробітна плата, яка перевищує в 1,5 раза мінімальну по країні. Вартість така ж сама – 2500 крон.

Робота для українців у Польщі: що пропонує найближчий сусід? 

Не варто сподіватися на легкі заробітки в Польщі. Крім того, іноземцям пропонують найважчу роботу з мінімальною оплатою (згодом вона може збільшуватися при набутті досвіду та підвищенні кваліфікації за умови офіційного працевлаштування в Польщі). Але економічна ситуація в Україні продовжує погіршуватися, тож наші співвітчизники змушені їхати та працювати там, де виходить. У будь-якому випадку навіть некваліфікований працівник може заробити в Польщі в декілька разів більше, ніж на батьківщині. Українцям пропонують такі сфери:

Читайте також:
Названо ТОП затребуваних професій на Закарпатті
  • будівництво: переважно запрошують чоловіків, але також є вакансії і для жінок. Оплата праці залежить від кваліфікації та може значно відрізнятися залежно від місця працевлаштування, виконуваних робіт, роботодавця. Головне — наявність трудового договору. Будівництво — це сфера, де найбільше працює нелегальних мігрантів з України. Тож і випадки шахрайства тут найбільш поширені;
  • промисловість: пропонується робота для слюсарів, механіків, зварювальників, технологів, електриків. У Польщі стрімко розвиваються машинобудівна промисловість, виробництво металоконструкцій, чорна та кольорова металургія тощо;
  • сфера обслуговування: заклади громадського харчування, перукарі, продавці, офіціанти, вантажники та ін. Влаштуватися на роботу за кордоном можуть як жінки, так і чоловіки. Оплата праці жінкам, зазвичай, буде нижчою, ніж у чоловікам;
  • сільське господарство: переважно сезонні роботи, на які часто виїжджають і українські студенти. Найсумлінніші можуть за літо заробити грошей на оплату цілого року навчання;
  • медицина та освіта: запрошуються кваліфіковані спеціалісти зі знанням мови. Таким здобувачам можуть запропонувати одразу переїхати родиною;

Робота в IT-сфері за кордоном високо оплачується.

Робота за кордоном для українців по безвізу. Як працювати в Польщі та Чехії по біометричному паспорту? – 06
Реклама
  • IT-сфера: робота з високою оплатою. Специфіка цієї сфери така, що для працевлаштування за кордоном не обов’язково їхати з України. Але багато спеціалістів їдуть до Польщі через те, що, попри набагато вищі зарплати, там і набагато дешевше життя.
  • догляд та допомога в домашньому господарстві: великий попит на працівників, які б могли доглядати за літніми людьми та дітьми. Часто пропонується робота сімейним парам із проживанням;
  • птахофабрики та м’ясокомбінати: одні з найскладніших умов праці, але часто з невисокою зарплатою.
Читайте також:
На роботу за кордон: на які роботи і зарплати їдуть українці

Також можна знайти роботу в легкій та хімічній промисловості, логістиці, охороні тощо. Можливо, доведеться перекваліфікуватися. Але саме ця властивість дозволить вижити на сучасному ринку праці.

Робота в Чехії для українців: куди можна поїхати на заробітки?

Що стосується низькокваліфікованої праці, то вакансії приблизно ж такі, як і в Польщі. Чехія пропонує роботу будівельникам, водіям, вантажникам, охоронцям, офіціантам, кухарям, кондитерам, швачкам, няням тощо. За умови знання мови, наявності відповідної освіти та досвіду можна знайти високооплачувану роботу в банках, страхових компаніях, приватних та державних лікарнях, на керівних посадах середнього рівня на різних підприємствах, в IT-компаніях та ін. Заробітна плата може відрізнятися в декілька разів залежно від виконуваної роботи. У Чехії вона загалом вища, ніж на відповідних посадах у Польщі. Але остання приваблює українців близьким розташуванням, більш спорідненою мовою та спрощеними умовами працевлаштування.

Робота за кордоном – це завжди ризик.

Робота за кордоном для українців по безвізу. Як працювати в Польщі та Чехії по біометричному паспорту? – 07

Підводячи підсумки

Знайти пристойну легальну роботу в Польщі або Чехії цілком можливо, що й робить значна кількість українців. Адже кожен заслуговує на гідне життя, яке стає все важче відстояти в Україні. Зараз на заробітки вирушають навіть ті, хто тримався до останнього в рідній країні. Їдуть прості робітники, їдуть висококваліфіковані спеціалісти. Захистити свої права важко навіть на батьківщині, а за кордоном — і поготів. Тож, щоби мінімізувати ризик виникнення неприємностей, варто дотримуватися всіх законодавчих норм та вимагати відповідного від працедавців.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно