Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Різдво і Новий рік у Будапешті

Різдво і Новий рік у Будапешті
Для тих, хто вирішив відсвяткувати Різдво чи Новий рік у Будапешті, пропонуємо своєрідну екскурсію по місту. Запрошуємо Вас прогулятись по двох великих різдвяних ярмарках Будапешта, покататись на візитівці міста – різдвяному трамваї та скуштувати національні угорські смаколики.

Період зимових свят, проведений у будь-якій європейській країні, багатьом закарбовується у пам’яті назавжди чудовими спогадами, яскравими емоціями та незабутніми враженнями. 

ВІДЕО ДНЯ

Будапешт є найближчою до західного кордону європейською столицею, чий новорічний шарм додає святкового настрою в душі. Інтернет-видання “PMG.ua” вирішило розповісти про місця, де можна чудово і цікаво провести різдвяно-новорічні свята у столиці Угорщини.

Читайте також:
Новий рік і Різдво 2019 на Закарпатті: що, де, за скільки?
Реклама

Різдвяні ярмарки Будапешта

Перше, що асоціюється зі справжнім зимовим святом, – це святкові ярмарки, які стали одним із атрибутів різдвяно-новорічних свят у кожному європейському місті. Будапешт у цьому випадку – не виняток. Ба, більше, у цьому місті їх аж два: один розташований на площі Vörösmarty tér, інший – поруч із базилікою святого Іштвана, що простяглася уздовж вулиці Ілони Зріні, яка веде, у свою чергу, до набережної Дунаю. Обидві ярмарки працюють із 10 по 21-22 години за місцевим часом.

Однак, є одне “але”. У час святвечора та Різдва життя в Угорщині фактично затихає. Усі угорці сідають за святковим сімейним столом вдома. Відповідно, магазини, ринки, супермаркети та різноманітні заклади зачинені.

Реклама

Тому і Різдвяні ярмарки теж у святкові дні працюють у скороченому режимі. Так, 24 грудня вони працюють до 12:00 за місцевим часом, а відкриваються наступного різдвяного дня, теж о 12:00.

Утім, саме у день зустрічі Нового року ярмаркові площі майже стають центром новорічних святкувань.

Один із різдвяних ярмарків Будапешта

Реклама
Різдво і Новий рік у Будапешті – 01

Якщо Різдво – це домашнє сімейне свято, то Новий рік для угорців – це день зустрічі з друзями, знайомими у ресторанах, клубах чи на ярмарках. І саме новий рік є фінальним акордом святкувань на території Різдвяних ярмарків, де саме в цей день збирається найбільше скупчення люду.

До слова, 1 січня – останній день роботи обидвох ярмарків.

На ярмарках можна придбати різноманітний крам

Різдво і Новий рік у Будапешті – 02

Варто зауважити, що обидва ярмарки розташовані неподалік один від одного, і до них також можна добратись на метро. Так, ярмарок на площі Vörösmarty tér знаходиться поруч однойменної станції метро, що на жовтій лінії метрополітену. А ярмарок біля базиліки розташований найближче до зупинки Deák Ferenc tér червоної лінії метро. До речі, тут перетинаються одразу кілька ліній метрополітену.

Читайте також:
Оригінальні та смішні привітання з Новим роком. Прикольні новорічні тости і СМС
Реклама

Різдвяні трамваї Будапешта

Особливими родзинками святкового Будапешта є його два святкові трамваї. Вони курсують двома маршрутами.

Так,  один різдвяний трамвай курсує маршрутом №2 щогодини у неділю, понеділок і вівторок о 16:35, 17:35, 18:35, 19:53, 20:53, 21:53. Він стартує з площі Jászai Mari tér і зупиняється біля Парламенту і Дунайської набережної у Пешті.

Різдво і Новий рік у Будапешті – 03

Різдвяний трамвай – родзинка Будапешта

Інший різдвяний трамвай їздить за маршрутом 47/49 щоп’ятниці з площі Deák Ferenc tér о 16:34, 17:34, 19:04, 20:04, 21:04 і в 22:00.

Загалом, під час свят 24 і 31 грудня громадський транспорт Будапешта працює за розкладом суботи. Однак, на святвечір громадський транспорт не буде працювати, окрім нічних автобусів. А в новорічну ніч 2, 3, 4 гілки Будапештського метро функціонуватимуть протягом цілої ночі.

Читайте також:
Новорічні фотозони Мукачева: куди піти на святкову фотосесію
Реклама

Тур пам’ятками Будапешта

Столиця Угорщини відома своїми численними пам’ятками архітектури, які є добре впізнаваними і відомими на увесь світ.

Найперше варто звернути увагу на площу Лайоша Кошута, де знаходиться угорський Парламент. До слова, біля самої споруди також розташована Новорічна ялинка. Однак, вона не є такою величною на фоні цієї масштабної споруди Будапештського парламенту. Найближча станція метро – Kossuth ter (червона лінія).

Ялинка у Будапешті

Різдво і Новий рік у Будапешті – 04

Однак, якщо Ви любителі чудових краєвидів з висоти майже пташиного польоту, любите дивитись на панораму міста, то шикарний вид на мегаполіс відкривається з території біля церкви святого Матяша на правому березі Дунаю – величного храму, який раніше за османської епохи навіть був мечеттю.

Вхід туди можливий щодня з 9:00 до 17:00. Однак, у святкові дні розпорядок буде інакшим. Так, 24 грудня вхід можливий з 9 до 13 години, 25,26, 31 грудня та 1 січня – з 13 до 17 години. 30 грудня – з 9:00 до 15:15.

Читайте також:
Вихідні та святкові дні в січні 2019 року: скільки і коли будемо відпочивати
Реклама

Крім того, чудова можливість оглянути місто є і на горі Геллерт, і на Цитаделі Будапешта, де вхід вільний, а вид з цих місць просто вражає неймовірною красою старовинних Обуди, Буди і Пешта, які лише 145 років тому стали єдиним містом.

Однак центром святкувань стануть ярмаркові площі, а також набережні Дунаю біля мостів Сечені та Свободи, де звичайні жителі Будапешта та його гості зустрічають бій курантів яскравими святковими феєрверками.

На Різдво у Будапешті – казкова атмосфера

Різдво і Новий рік у Будапешті – 05

До слова, варто зауважити, що Новий рік для угорців – це свято, яке вони зазвичай проводять у клубах, ресторанах чи інших закладах. Тому гостям міста над Дунаєм потрібно заздалегідь обрати місце для свого новорічно-різдвяного відпочинку. Адже усі заклади в новорічну ніч вщент забиті як жителями столиці, так і туристами. Тому потрібно поквапитись щодо того, який заклад обрати і навіть вчасно замовити столик.

Ціни на новорічно-різдвяні тури

Що ж до цін на тури, то зазвичай до Будапешта додають також і Відень. І такі тури коштують від 85 до 117 євро. Однак є і тури лише самим Будапештом. І їхня орієнтовна ціна складає від 45 до 50 євро.

Читайте також:
Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити?
Реклама

Отож, якщо Ви самі вирішили добратись до Будапешта і власноруч доїхати, то можна до столиці Угорщини дістатись або приватними автобусами, або потягом “Будапешт-Мукачево”, квиток на який коштує від 680 грн з людини.

Сам Будапешт – це одне з яскравих міст, де можна чудово провести новорічний відпочинок. Тому потрібно мати хоча б якусь кількість грошенят, щоб незабутньо зустріти Новий рік у Будапешті. А це місто своїм аристократичним імперським шармом, надзвичайно гарною архітектурою та привітними людьми однозначно стане чудовим місцем для яскравого проведення зимових свят.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно