Страви на Великдень. Що приготувати та як прикрасити паску?

Великдень в Україні оспівує воскресіння Ісуса Христа, воно є найсвітлішим та найбільш атмосферним у році. Щоби відчути це, не обов’язково бути глибоко релігійною людиною, адже кожен із нас святкує перемогу добра над злом, віри над силою, життя над смертю.

Підготовка до Великодня починається задовго до настання свята, адже йому передує Чотиридесятниця – 40 днів Великого посту, а також Седмиця – тиждень безпосередньо перед Днем Воскресіння Христова. Віруючі дотримуються строгого посту, проводять час у каятті та молитві на знак єдності зі Спасителем.

Читайте також:  На Великдень українці матимуть аж 5 вихідних: озвучено дні місяця, коли відпочиватимемо

Активні приготування до Свята Великодня починаються в Чистий четвер. Цього дня необхідно встати до сходу сонця та вмитися, щоби позбутися хвороб та закріпити чистоту своїх помислів. Віруючі воцерковлені люди в цей день йдуть на службу до храму до причастя. Потім приділяється час генеральному прибиранню – свято Великодня та весну необхідно зустріти з чистими думками та в чистій оселі.

Готуємо святковий стіл на Великдень

Пасхальний стіл – обов’язковий атрибут на Свято. Традиційно меню на Великдень може складатися з 48 страв, які символізують дні Великого посту. Але для їхнього приготування вже можна використовувати будь-які продукти, зокрема і скоромні – м’ясо, яйця, молоко, масло тощо.

Паска – головний атрибут Великодня
Паска – головний атрибут Великодня

Вживати святкові страви моранку, коли родина поверталася з освяченим пасхальним кошиком із церкви. За правильне вважають брати на освячення лише паску та яйця. Розговлялися паскою, а потім уже куштували інші страви. Цікаво, що на Великдень не передбачається приготування гарячих страв. Адже стіл мав стояти накритим від зорі й до зорі, щоб усі, хто завітав у гості, могли пригоститися святковими стравами.

Головні страви до Великодня – паска та яйця. Їхнє приготування – справжня магія.

Звичайно, можна просто купити паску, але в такому випадку ви багато втрачаєте. Ніщо не створює такої святкової атмосфери в оселі, як запах живого дріжджового тіста, а потім запаморочливі аромати свіжоспечених пасок. Пропонуємо розібратися, як зробити справжнє диво.

Рецепти та способи приготування великодньої паски

Секрети випікання пасок передавалися із покоління в покоління
Секрети випікання пасок передавалися із покоління в покоління

Паска – це символ Царства Небесного, святковий хліб вічного життя, уособленням якого для людей став Ісус Христос. Вона символізує повноту буття, адже випікається з додаванням багатьох інгредієнтів. Вони практично однакові у всіх рецептах, але кожна господиня вміє зробити так, щоби саме її паска була особливою. Адже секрети випікання пасок передавалися через сотні років із покоління в покоління.

Випіканням пасок займалися в Чистий четвер. Для їхнього приготування беруть якісні продукти – пшеничне борошно вищого ґатунку, дріжджі, цукор, коров’яче масло та молоко, сметану або вершки, свіжі курячі яйця, ванілін. До тіста додають родзинки, цукати, горіхи.

Читайте також:  Що можна їсти у Великий піст? Рецепти пісних страв до посту

Його можна приготувати двома способами:

  • опарний: паски за таким рецептом готуються двома етапами – опара й тісто. Для приготування опари злегка підігрівають молоко, додають до нього всі дріжджі, більшу частину цукру. Борошна треба покласти стільки, щоби вийшло тісто, трохи рідше, ніж на оладки. Отриману суміш залишають у теплому місці, накривши ємність чистим рушником. Коли на поверхні з’являться пухирці з вуглекислим газом, а опара збільшиться приблизно у 2-2,5 рази, то до неї додають здобу – розтоплене вершкове масло, яйця, сметану, ванілін. Після замішування тіста йому дають час підійти;
  • безопарний: тісто готують в один прийом, додаючи всі інгредієнти. Але спочатку варто розвести дріжджі в молоці з цукром, додати сіль, ванілін, невелику частину борошна. Потім у рідке тісто додають здобу. Потроху засипаючи муку, доводять його до потрібної консистенції, ставлять підходити.
У різних регіонах України паски випікають за різними рецептами
У різних регіонах України паски випікають за різними рецептами

За різними рецептами паски можуть замішувати на картопляному відварі (надає випічці еластичності), з додаванням самогону, лікеру, заварної основи та ін. Різні рецепти пасок із фотографіями можна знайти в Інтернеті, ми ж розглянемо основні принципи. Процес випікання пасок досить складний, потребує певного досвіду роботи з дріжджовим тістом. Але якщо відповідально підійти до справи, добре підготувавшись, то все обов’язково вдасться. Досвідчені господині радять:

  • дріжджове тісто для пасок боїться протягів, перепадів температур та обвітрювання, то ж його треба залишати для підходу в теплому місці, накривши рушником;
  • тісто може впасти від вібрації – посудину не можна штовхати, і процес випікання пасок має проходити в спокійній атмосфері;
  • всі продукти мають бути кімнатної температури;
  • борошно треба обов’язково просіяти декілька разів, щоби воно добре набралося кисню;

Читайте також:  Благовіщення: традиції та прикмети

  • вимішувати тісто необхідно довго та вручну, щоби воно стало еластичним та не прилипало до рук;
  • тісту потрібно дати «виходитися», щоби потім верх паски не тріснув;
  • родзинки та цукати відповідно до рецепту паски додають наприкінці замішування, щоби не пошкодити сухофрукти.
Процес випікання пасок досить складний і потребує певних навичок
Процес випікання пасок досить складний і потребує певних навичок

Коли тісто для пасок готове, то його розкладають у форми. Це можуть бути спеціальні паперові вироби або звичайні металеві. Якщо потрібно, то їх змащують олією або вистилають пергаментним папером. Тістом їх заповнюють на 2/3 від усього обсягу. Форми залишають у теплому місці, щоби дати паскам знову піднятися.

Як прикрасити паску? Зробити це можна по-різному. В Україні традиційно паски до Великодня прикрашали тістом.

Читайте також:  Страсний тиждень: що можна їсти

Це також можна зробити різними способами:

  • здобним тістом: розкладаючи тісто по формах, залиште частину. Прикраси зі здобою будуть такого ж золотистого кольору, як і сама паска;
  • прісним тістом: його замішують окремо з борошна, води, дріжджів, невеликої кількості цукру (не для смаку, а для живлення дріжджів), дрібки солі. Такі прикраси після випікання залишаться набагато світлішими від скоринки паски й будуть виглядати гарно завдяки контрасту. На смак нагадують церковну просфору.
В Україні традиційно паски до Великодня прикрашали тістом
В Україні традиційно паски до Великодня прикрашали тістом

Готові декоративні вироби викладають на змащені збитим яйцем паски майже перед самим випіканням, коли вони вже добре піднімуться. Декор не має бути занадто важким, інакше він може просто просісти в саму паску. Традиційно до Великодня виготовляють хрестики, літери «ХВ» (Христос Воскрес), квіти, колоски, віночки, шишки, крученики та ін. Якщо паска вдалася гарною, високою, не розтріскалася, не впала – на здоров’я всіх членів родини та на добробут у наступному році.

За бажанням паску також можна прикрасити збитими з цукровою пудрою білками, айсингом, виробами з мастики та іншим декором, який зараз у великій кількості продаєть ся перед Великоднем. Це дуже творче та захоплююче заняття, яке обов’язково сподобається вам та вашим дітям.

Приготування сирної паски на Великдень

Якщо ви любитель сиру, тоді беріть на озброєння рецепт сирної паски
Якщо ви любитель сиру, тоді беріть на озброєння рецепт сирної паски

Сирна паска – це особливе ритуальна страва, яка готується тільки на Великдень. Паска має форму усіченої піраміди, що символізує гроб Господній. Для її приготування використовують роз’ємну форму, всередині якої є відбитки хреста, літер «ХВ», списів, палиць, квітів, паростків пшениці. Усе це символізує страждання, смерть та воскресіння Ісуса Христа.

Рецепти сирних пасок до Великодня є різні. Традиційно великодня страва готується з домашнього сиру, цукру, жовтків, ваніліну, вершкового масла, родзинок. Зробити це можна так:

  • заварна сирна паска: жовтки беруться сирі, усі інгредієнти змішуються та проварюються на водяній бані, викладають під прес;
  • сира сирна паска: беруть жовтки від варених яєць, усе протирають крізь сито, змішують;
  • запечена сирна паска: запікають у духовці.

Читайте також:  Як закарпатцям правильно виходити з посту, аби не зашкодити організму

Ще сирну паску до Великодня готують таким способом: у кипляче молоко додають сметану, цукор, ванілін, усе обережно розмішують. Коли маса трохи охолоне, відкидають її на марлю, дають стекти, кладуть під гніт. Виходить дуже ніжна маса на зразок вершкового суфле.

Писанковий розмай: як прикрасити яйця до Паски

Писанка – один із символів свята
Писанка – один із символів свята

Це ще одне неймовірне заняття перед Великоднем! Яйце – це давній символ зародження життя. На Великдень яйця прикрашали різними способами та дарували з побажаннями здоров’я та довголіття. Декорувати їх можна по-різному:

  • крашанки: яйця фарбуються в один колір гарячим (відварювання в розчині барвника) або холодним (викочування вже відварених яєць у барвник) способами;
  • писанки: це справжні витвори мистецтва. Розписи наносяться за допомогою писачка розтопленим воском. Яйце поступово фарбується в різні відтінки від білого та жовтого до вишневого, синього або чорного;
Малювати писанки – це справжнє задоволення
Малювати писанки – це справжнє задоволення
  •  мальованки: візерунки вимальовуються на шкаралупі;
  • дряпанки: за допомогою гострого шила, голки або іншого інструменту на вже пофарбованих яйцях видряпують візерунки;
  • крапанки: робляться поетапно, як і писанки, але на яйце віск накапується зі свічки, яка горить.

У продажу до Великодня можна знайти синтетичні барвники, але перевагу краще надати натуральним. Наприклад, відвар із лушпиння цибулі фарбує яйця у відтінки від золотистого до насиченого коричневого, ягоди чорної бузини або чорниці – у бузковий, червонокачанна капуста – у яскраво-синій (фото нижче), молоде листя берези або кропиви – у зеленуватий, куркума — у сонячно-жовтий, кора вільхи — у зеленувато-жовтий.

Фарбовані писанки
Фарбовані писанки

Яйця до Великодня можна прикрасити й багатьма іншими способами – декупаж серветками, наклеювання спеціального пасхального декору, стрічок тощо. Цікаві візерунки виходять, якщо на яйця накласти дрібні листочки, квіточки або травинки, потім щільно обв’язати їх шматочком капрону та відварити. Так ви до Великодня отримаєте чудові яйця з рослинним орнаментом.

Готуємо салати до Великодня: корисні поради

Рецептів салатів, які можна приготувати до Великодня, існує безліч. Тим більше, що після завершення посту вже немає жодних обмежень в інгредієнтах. Салати можуть бути такими:

  • м’ясними;
  • рибними;
  • з традиційних сирих овочів;
Салати на Великдень можна приготувати на будь-який смак
Салати на Великдень можна приготувати на будь-який смак
  •  з відварених овочів;
  • із зелених овочів;
  • з пророщеними зернами;
  • теплими або холодними тощо.

Рецепти весняних салатів до Великодня варто вибирати відповідно до уподобань своєї родини. Але радимо приготувати салат із черемшини, адже напередодні великодніх свят якраз її сезон. Також до Великодня можна виростити мікрогрін — це паростки різних культур, які містять неймовірну кількість вітамінів та інших біологічно активних речовин.

М’ясні страви

Домашня ковбаса та інші смаколики
Домашня ковбаса та інші смаколики

До Великодня українці традиційно готують різноманіття страв із м’яса. Обов’язковими є:

  • домашня ковбаса;
  • рулет зі свинини;
  • ковбик;
  • буженина;
  • рулька;
  • холодець.

Зараз усі полюбляють смажити шашлики, ковбаски та інші смаколики.

Готувати до Пасхи, крім ритуальних страв, можна все, що забажає душа.

Також стіл доповнюють червоним вином (бажано домашнім), сіллю та обов’язково хлібом. Адже і в таке величне Свято він залишається всьому головою.