Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Кір "перекинувся" на дорослих: як уберегтися та що треба знати

Кір "перекинувся" на дорослих: як уберегтися та що треба знати

Кір "перекинувся" на дорослих: як уберегтися та що треба знати

Від початку цього року на кір захворіли 24 тис. українців, дев’ять випадків виявилися летальними. За темпами поширення кору Україна впевнено веде в Європі вже другий рік.

ВІДЕО ДНЯ

Раніше вірус атакував здебільшого невакцинованих дітей, але, за логікою епідемій, нині перекинувся на дорослих, в яких немає імунітету. Дорослі можуть прищепитися від недуги, якщо належать до груп ризику.

Що робити всім іншим, якщо у приватних клініках для таких пацієнтів вакцин немає, а в державних – відмовляють? Відповіді – на відео.

Реклама

Україна вже другий рік є лідером у Європі за темпами поширення кору – захворіли понад 80 тисяч людей, 30 – померли. Вірус, який ще торік уражав здебільшого невакцинованих дітей до дев’яти років, перекинувся на дорослих.

Реклама

"Це типовий епідеміологічний процес, коли спалах спершу поширюється серед дітей молодшого віку, і в подальшому поширюється на старше покоління, яке немає імунітету проти цього вірусного захворювання", – розповідає перший заступник директора Громадського центру здоров’я МОЗ Віктор Ляшко.

Перевірити, чи є у вас імунітет проти кору, можна лише одним способом – здавши аналіз крові. У державних амбулаторіях таких досліджень не проводять, у приватних – аналіз коштує в середньому 300 гривень. Результати відомі за одну-дві доби.

Розшифрувати їх просто: якщо щеплення від КПК є, або ж людина перехворіла – виявляють антитіла, або ж імуноглобуліни класу G.

Реклама

В Україні всі діти, віком до 18 років, забезпечені безкоштовними вакцинами КПК. А от імунізація дорослих за державний кошт – не передбачена. Тому після спалаху кору вакцини, які були на приватному ринку, блискавично розлетілися, а виробники КПК наразі взяли паузу в поставках.

Читайте також:
Захворюваність на кір знизилась на третину

"Ми як Міністерство охорони здоров’я не можемо зобов’язати виробника поставити вакцину на приватний ринок. Ми поговорили, сказали, що в нас є потреба, але виробник сам планує (поставки – ред.)", – пояснює Віктор Ляшко. 

Нині безоплатно вакцинувати можуть лише людей із груп підвищеного ризику, або ж тих, хто контактував із хворими на кір, віком до 30 років.

У МОЗ обнадіюють: "Є проекти нормативно-правових актів на підписі в міністра охорони здооров’я. Будуть передані на візування до Мін’юсту для того, щоб зняти цей віковий бар’єр у тридцять років і дозволити вакцинувати усіх контактних за кошти державного бюджету". 

А паралельно МОЗ уже звернувся до Кабміну із проханням додатково закупити вакцини для імунізації дорослих, щоб запобігти епідемії.

Раніше повідомлялось, що школярів Мукачева кожного ранку оглядатиме медичний працівник.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно