Життя   • 10 березня 2019 року, 09:452123

Прощена неділя: історія та традиції

10 березня відзначають Прощену неділю: історія та традиції

Сьогодні, 10 березня, відзначають Прощену неділю або останній день Масляної перед Великим постом.

Історія і традиції

Прощену неділю пов’язують з вигнанням Адама і Єви з раю. У цей день прийнято після літургії читати Євангеліє в церкві з частиною з Нагірної Проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім, інакше Господь не пробачить.

Читайте також:  Що можна їсти у Великий піст? Рецепти пісних страв до посту

Це останній день перед Великим постом, який повинен підготувати християнина до головного свята – Великодня. Можна їсти м’ясо, сир, яйця та інше перед постом.

Коли просити прощення

Просити вибачення слід вранці. А в цей момент краще думати про те, як саме образив людину. Увечері в цей день зазвичай поминають покійних і ходять на кладовище. Раніше залишки їжі в цей час спалювали, а посуд мили, щоб підготуватися до іспиту.

Чого не можна робити в Прощену неділю

У Прощену неділю не можна вживати алкоголь, сваритися, лихословити і важко працювати. Церковники також проти спалювання опудала, хоча це язичницька традиція, яка до цього дня уживається з християнством.

Джерело: Обозреватель
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Новини партнерів