Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Прощена неділя: історія та традиції

Прощена неділя: історія та традиції

Сьогодні, 10 березня, відзначають Прощену неділю або останній день Масляної перед Великим постом.

ВІДЕО ДНЯ

Історія і традиції

Прощену неділю пов’язують з вигнанням Адама і Єви з раю. У цей день прийнято після літургії читати Євангеліє в церкві з частиною з Нагірної Проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім, інакше Господь не пробачить.

Читайте також:
Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв
Реклама

Це останній день перед Великим постом, який повинен підготувати християнина до головного свята – Великодня. Можна їсти м’ясо, сир, яйця та інше перед постом.

Коли просити прощення

Просити вибачення слід вранці. А в цей момент краще думати про те, як саме образив людину. Увечері в цей день зазвичай поминають покійних і ходять на кладовище. Раніше залишки їжі в цей час спалювали, а посуд мили, щоб підготуватися до іспиту.

Реклама

Чого не можна робити в Прощену неділю

У Прощену неділю не можна вживати алкоголь, сваритися, лихословити і важко працювати. Церковники також проти спалювання опудала, хоча це язичницька традиція, яка до цього дня уживається з християнством.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно