Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Як ОСББ міста Хуст успішно реалізовують європейські ґрантові проєкти

Як ОСББ міста Хуст успішно реалізовують європейські ґрантові проєкти

Як ОСББ міста Хуст успішно реалізовують європейські ґрантові проєкти

Місто Хуст – населений пункт, який може похвалитись високими показниками розвитку в різних сферах. За останні роки неозброєним оком можна побачити титанічні зміни, які стались у столиці Карпатської України. І хустяни своєю працею і бажанням розвиватись теж допомагають місту тримати високу планку. Особливо, в контексті житлово-комунального господарства міста.

ВІДЕО ДНЯ

На сьогодні саме Хуст може похвалитись успіхами в створенні ОСББ і реалізації масштабних транскордонних ґрантових проєктів. Як розповів голова Асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків “Рідний Хуст”, депутат Хустської міської ради Роман Роман, саме Проєкти ПРООН/ЄС “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” і мотивував жителів багатьох багатоповерхівок міста над Тисою об’єднуватись і створювати ОСББ. “Це був стимул для створення як мінімум 30-ти ОСББ у Хусті. Адже після перших результатів проєкту люди побачили, що ця співпраця може допомогти оновити і їхній будинок. Тому і вирішили теж об’єднуватись”, – зауважив Роман Роман.

Читайте також:
Успіх ОСББ у Хусті: як місцеві мешканці з користю використовують міжнародну фінансову підтримку
Реклама

Яскравим прикладом суттєвих змін є ОСББ “Наша родинна оселя”, який розташований на вулиці Пирогова у місті Хуст. Голова цього об’єднання Наталія Бабичин розповіла, що до створення ОСББ підштовхнув занедбаний стан восьмиквартирного будинку, який ще з початку його існування суттєво не оновлювався. “Найбільшою нашою проблемою був дах. Фактично уся покрівля була пошкодженою. І дах був чи не найпроблемнішою частиною будинку, який і так перебував у дуже занедбаному стані. Зрозумівши це, ми вирішили об’єднати зусилля і створити ОСББ. Адже, на жаль, не кожен мешканець цього будинку фінансово зможе потягнути оновлення нашого спільного житла. І цей проєкт ПРООН/ЄС був фактично таким собі щасливим лотерейним квитком. І я вдячна працівникам Хустської міської ради за те, що вони сприяли тому, аби втілити цей задум в реальність і суттєво оновити колись занедбаний будинок”, – розповіла Наталія Бабичин.

Як ОСББ міста Хуст успішно реалізовують європейські ґрантові проєкти – 01
Реклама

За її словами, завдяки співфінансуванню ПРООН/ЄС, коштів з Хустського міського бюджету та самого ОСББ вдалось повністю оновити покрівлю даху, утеплити фасад, встановити енергозберігаючі вікна та двері. А на заощаджені кошти жителям цього будинку також вдалось встановити нову електропроводку: ліхтарі всередині під’їздів та датчики руху. І наразі будинок має вже сучасний європейський вид.

Читайте також:
Історія успіху: одне із ОСББ Ужгорода отримало 900 тисяч гривень від ЄС

Іншим яскравим прикладом змін є ОСББ “Світанок”. Тут теж завдяки ПРООН/ЄС фактично здійснено реконструкцію будинку. Згідно проєкту, у будинку були оновлені дашки при вході в під’їзд, покриття даху, а також замінені вікна, двері і встановлені датчики руху. Загалом, бюджет цієї реконструкції житлового будинку по Київській набережній склав 431 940 гривень, з яких кошти ПРООН/ЄС – 216 470 грн, місцевого бюджету – 192 923 грн, внесок співвласників ОСББ “Світанок” – 21 547 гривень.

Реклама
Як ОСББ міста Хуст успішно реалізовують європейські ґрантові проєкти – 02

Утім, для багатьох ОСББ у Хусті зміни не закінчуються після реалізації проєктів ПРООН/ЄС. Як розповів голова Асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків “Рідний Хуст”, депутат Хустської міської ради Роман Роман, це лише початок втілення змін для того, аби будинки, у яких мешкають хустяни, були комфортними. Прикладом продовження змін є ОСББ “Київська набережна-Хуст”. Так, вони також скористались перевагами проєкту “Ощадний дім”, завдяки якому були виконані роботи по встановленню енергозберігаючих систем освітлення та реконструкції систем енергопостачання. А завдяки проєкту ПРООН/ЄС, за співфінансування з Хустського міського бюджету та коштів згаданого ОСББ замінені вікна та двері, були здійснені облицювальні роботи в місцях загального користування.

Як ОСББ міста Хуст успішно реалізовують європейські ґрантові проєкти – 03

В Асоціації ОСББ “Рідний Хуст” стверджують, що активною роботою і плідною співпрацею влада і громада Хуста довела, що є надійним партнером для європейських партнерів. І тому у місті над Тисою і надалі планується реалізація масштабних транскордонних проєктів, які допоможуть хустянам змінювати своє місто на краще.

Нагадаємо, що у Мукачеві новоствореним ОСББ відремонтують дахи.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно