Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті працює сучасний молодіжній освітній центр "Довге Хаб"

На Закарпатті працює сучасний молодіжній освітній центр "Довге Хаб"

На Закарпатті працює сучасний молодіжній освітній центр "Довге Хаб"

PMG.ua вже раніше розповідало про те, що завдяки проекту “Активний громадянин – ефективна влада”, який проводився за підтримки словацької організації “Centrum pre europsku politiku” та ГО "Світ розвитку суспільства", школярами із села Довге були створені три проекти. Серед них – і простір для творчого і наукового розвитку під назвою “Довге Хаб”. За останні кілька місяців школярам та їхній наставниці – вчителю інформатики Довжанської ЗОШ Галині Левко, вдалось зробити чимало для того, аби саме цей майданчик, який знаходиться у самому серці села, став справжнім центром науки та дозвілля для молоді.

ВІДЕО ДНЯ
Читайте також:
Як школярі Довгого створили місця для активного відпочинку та навчання своїх односельчан

Зокрема, навесні цього року учасники проекту “Активний громадянин – ефективна влада” презентували свої проекти у Словаччині. “Ми представляли наші проекти у п’ятьох містах Словаччини.  Коли ми були востаннє у Братиславі, словацькі партнери були в шоці від того, що 15-річні діти можуть зробити такий успішний проект. Ще й тим паче в селі. Крім того, наш проект був презентований у деяких школах різних населених пунктів Словаччини”, – мовила Каріна Фечка, учасниця проекту.

Реклама
На Закарпатті працює сучасний молодіжній освітній центр "Довге Хаб" – 01

Галина Левко розповіла, що за цей час команді “Довге Хаб” вдалося зробити чимало корисних справ:  “За час моєї відсутності молодіжний актив нашого простору зробив лавки з піддонів. Мій чоловік допоміг влаштувати стіну для виставок. А також були встановлені меблі. Також нам дуже допоміг наш земляк, уродженець Довгого, фотограф Валентин Кузан, який зібрав 10 тисяч гривень на книжки – на буккросинг. Тобто, обмін книжками. І завдяки цьому кожен охочий може сюди прийти і почитати книгу згідно правил буккросингу”.

Реклама
На Закарпатті працює сучасний молодіжній освітній центр "Довге Хаб" – 02

Також у “Довге Хаб” відбулось і чимало різних креативних наукових заходів. “Ми себе ідентифікуємо як просвітницький центр. Тому одна з перших справ, яку нам вдалось зробити – це проводити гру з фінансової грамотності “Життєвий капітал”. У наш час це дуже актуально. Крім того, у нас провела свою виставку юна 10-річна художниця, яка малює у стилі аніме і фантастики. Вона навіть під час заходу розповідала, що починала малювати на простирадлах. Тепер розмальовує блокноти  і дарує їх людям.

Влітку у нас був чотиритижневий інтенсив “Прокачай себе від “Довге Хаб”, де ми мали п’ять занять з англійської мови, які проводила випускниця Трнавського університету у Словаччині Іванна Синетар. Вона навчала такої розмовної мови, яка згодиться у будь-якому випадку. Тобто, було багато повсякденних діалогів розмовної англійської мови. Крім того, під час інтенсиву були заняття з корисної математики, робототехніки, а також Code Club”, – мовила Галина Левко.

Реклама

Крім того, під час візиту в один із закладів Словаччини, які є партнерами проекту, ми побачили кодекс поведінки. І ми вирішили розробити “Кодекс хабівця”.

На Закарпатті працює сучасний молодіжній освітній центр "Довге Хаб" – 03

Щодо планів на майбутнє, то у “Довге Хаб” проводитиметься поетичний клуб, який активізується з вересня. У цьому клубі молодь зможе декламувати власні вірші і отримувати відгуки. “Крім того,ми домовились із Docudays про перегляд документальних фільмів з обговоренням. Такі заходи у нас ще не проводились. Але це буде цікаво”, - зазначила наставниця проекту “Довге Хаб”

Також планується втілення проекту “Learning Hub” від Британської Ради, а також проект активізації громад. Буде проведена фасилітація, щоб знайшлись активні люди, які б написали свої проекти і до 9 листопада мали можливість виграти 15 тисяч гривень на втілення якогось соціального проекту.

На Закарпатті працює сучасний молодіжній освітній центр "Довге Хаб" – 04

Однак одним із головних проектів, який вже втілюється – це “Дівчата STEM”. Це проект, спрямований на подолання гендерних стереотипів при виборі професії, а також на підвищення віри  дівчат у власні здібності та можливість побудувати STEM кар’єру в Україні. Як розповіла учасниця проекту Тетяна Симканич, STEM – це абревіатура “Science, Technology, Engineering, Mathematics” (наука, технологія, інженерія, математика). За її словами, цей проект має на меті для громадськості зруйнувати гендерні стереотипи про представників жіночої статі. “Якщо ти жінка чи дівчина, не обов’язково тобі бути кухаркою, вихователькою, вчителькою. Саме тому ми маємо на меті показати, що дівчата можуть займатись наукою і бути професійними науковцями. Ми матимемо заняття з програмування, математики, робототехніки. Також проводитимемо різні ознайомчі, але безпечні хімічні експерименти. Тобто, дівчата повністю займатимуться наукою”, - сказала Тетяна Симканич.

Варто зауважити, що проект “Дівчата STEM” проходить за підтримки CSR-Europe (Центру розвитку корпоративної соціальної відповідальності).

Реклама

Загалом, “Довге Хаб” за короткий проміжок часу став знаним молодіжним центром Закарпаття. І приклад ініціативної молоді Довгого планують запозичити і представники інших населених пунктів. Зокрема, у Іршавській ОТГ. Галина Левко зауважила, що вони лише тішаться цим інтересом. Адже такі центри потрібні чи не у кожному населеному пункті.

Наразі молодь Довгого пишається, що саме від них на Закарпатті починається хвиля шкільної та молодіжної активності. Адже, на їх думку, молодь має розвиватись. І саме для розвитку підростаючого покоління і потрібні такі освітні простори.

Нагадаємо, що в Ужгороді відкриють дитячу художню студію Петра Свалявчика.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно