Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 310 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 17 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 800+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 15 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1800+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Сезон грипу: закарпатців попереджають про небезпечні віруси

Сезон грипу: закарпатців попереджають про небезпечні віруси

Стартув новий епідсезон грипу в Україні. Які штами грипу очікуються, як запобігти  ускладненням і як попередити хворобу, розповідаємо у публікації. 

ВІДЕО ДНЯ

За прогнозами епідеміологів, наступного сезону на грип та ГРВІ в Україні перехворіє до від 5.4 до 6,7 мільйонів людей. Пік підйому захворюваності очікуються у грудні та наприкінці січня-початку лютого 2020 року. 

За словами завідувачки відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) і профілактики інфекційних захворювань Закарпатського лабораторного центру МОЗ України Вікторії Тимчик, у новому епідсезоні очікується  два штами грипу групу А та грип групи В. У цьому сезоні, який триватиме з початку жовтня 2019 до кінця травня 2020 року, будуть циркулювати чотири штами вірусу грипу – два А і два види В:  

Реклама
  • вірус, подібний до A/Brisbane/02/2018(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний до A/Kansas/14/2017(H3N2);
  • вірус, подібний до B/Colorado/06/2017(лінія B/Victoria/2/87);
  • вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata/16/88/).

"Із чотирьох вірусів новими для України є два – "Канзас" і "Брісбен". Однак однозначно відповісти, який грип захопить територію України складно, тому що цей вірус непередбачуваний.  Найбільш небезпечний "Канзас" А/H3N2. Це той штам грипу, який викликає хвилю важких респіраторних захворювань з досить високою смертністю. В групі ризику – нещеплені люди пенсійного віку. Вірусу "Брісбен" (А/Н1N1) теж не було в Україні, він вперше виділений в Австралії. Його основна група ризику – це діти, люди працездатного віку з хронічними захворюваннями (з діабетом, бронхіальною астмою, ожирінням, іншими патологіями) та вагітні", – зазначила Вікторія Тимчик. 

Реклама
Читайте також:
В області від грипу померла жінка: правда чи вигадка

В Україну вже надійшли чотирьохвалентні вакцини від грипу, які зараз проходять перевірку. Це 100 тис доз вакцини Ваксігрип та 300 тис.доз  Джісі флю. Вже на початку жовтня вони мають бути в лікарнях та аптеках. Щеплення дозволяє уникнути важких наслідків та ускладнень від грипу. Минулого року від грипу вакцинувалося 1800 закарпатців. 

За словами головного лікаря обласної клінічної інфекційної лікарні Михайла Поляка, зараз в медзакладі є всі необхідні засоби для діагностики та лікування грипу: 38 упаковок противірусного препарату озельтамевір та 200 швидких тестів. Лікар зазначив, що додатково буде закуплено препарат Таміфлю та  швидкі тести для діагностики грипу. Щороку в закладі від грипу та ГРІ лікується від 550 до 800 хворих. 

Реклама

Загалом же минулого епідсезону на грип та гострі респіраторні інфекції захворіло 119 тис закарпатців (10% населення області). Щотижнево фіксувалося від 1,5 до 2 тисяч захворілих. Було припинено навчання майже у половині всіх шкіл області (у 344), було закрито 230 садочків. Лабораторним тестами підтверджено 136 випадків грипу. 

Як проявляє себе грип

Інкубаційний період А/Н1N1 (свинячий грип) триває від 1 до 4 діб, рідше – до 7 днів. У неускладненій формі: температура до 38-39 градусів, нудота, блювота, діарея (до 45% хворих), погіршення самопочуття, сонливість, відчуття слабкості, млявості, м’язова, суглобний біль, "ломота" в тілі, респіраторна симптоматика виражається в кашлі, першінні в горлі, відчутті нестачі повітря.

Читайте також:
В Україну прийшов грип-убивця: чим він небезпечний

При важкій формі буває головний біль в лобній ділянці, у надбрівних дуг; рухи м’язів в цій області (моргання, міміка) підсилюють хворобливість; можливий розвиток світлобоязні; біль в очних яблуках при русі очей.

Що стосується А/H3N2 (сінгапурський грип), то перший симптом цього штаму грипу – озноб. Людину морозить навіть у теплому одязі при кімнатній температурі. Температура може підскочити до 40 градусів. Симптоми починають проявлятися або відразу, або через 1-2 дні після потрапляння вірусу в організм, закладає горло і груди, з’являється сухий кашель. Жарознижуючі препарати допомагають лише на дуже короткий час.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно