Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Ігор Бондаренко зустрівся з колективом Ужанського національного природного парку

Ігор Бондаренко зустрівся з колективом Ужанського національного природного парку

Ігор Бондаренко зустрівся з колективом Ужанського національного природного парку

28 листопада до голови Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка приїхали працівники Ужанського національного природного парку та представники науково-технічної ради. Присутні розповіли, що наразі нацпарк залишився без керівника, позаяк у попереднього – Віктора Бирковича закінчився п’ятирічний термін призначення на посаду директора і зараз виникла юридична колізія з документами. Тож люди попросили очільника краю посприяти у швидкому проведенні конкурсу, який має оголошувати новостворене Міністерство енергетики та захисту довкілля України.

ВІДЕО ДНЯ

Ігор Бондаренко вислухав природоохоронців, пояснив, що в межах своєї компетенції зателефонує профільному міністру Олексію Оржелю та запропонує якнайшвидше провести конкурс на вакантну посаду, і хай конкурсна комісія визначає переможця директора парку.

Читайте також:
Перевірити законність вирубки лісу на Закарпатті тепер можна онлайн
Реклама

Зі свого боку, працівники, користуючись нагодою, розповіли про історію, здобутки та поділилися планами на майбутнє. Створений на базі регіонального ландшафтного парку «Стужиця» у 1999 році, Ужанський національний природний парк за коротку свою історію зумів зробити кілька кроків уперед, ставши членом Європейської федерації природо-заповідних територій «Європарк», увійшовши в липні 2007 року до списку Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат».

Розташований на прикордонні з Польщею та Словаччиною, парк, як невід’ємна складова першого в світі трилатерального українсько-польсько-словацького біосферного резервату «Східні Карпати», щороку привертає до себе все більшу увагу багатьох науковців, природолюбів, туристів не тільки Європи, але й різних куточків світу своєю природою та історико-культурними надбаннями (карстовими печери біля села Княгиня, місцем падіння у 1866 році найбільшого в Європі Княгинянського метеориту в урочищі Чорні млаки, джерелами кришталево чистої цілющої води типу «Нафтуся», «Нарзан», «Єсентуки», велетенськими деревами «Дідо-дуб», та Дуб «Чемпіон» у Стужиці – найстарішими та найбільшими дубами в Україні, дерев’яними храмами у бойківському та лемківському стилях у селах Кострино, Сухий, Ужок, Сіль, Гусний та ін.).

Реклама
Ігор Бондаренко зустрівся з колективом Ужанського національного природного парку – 01

Все активніше освоюється потужний рекреаційно-туристичний потенціал території парку, впевненішим стає сталий розвиток населених пунктів природно-заповідної території. На подальший її розвиток, успішне виконання поставлених перед колективом парку завдань спрямовані всі наші зусилля, – зазначили присутні.

Також вони розповіли, що за останні 5 років значно збільшилася популяція диких тварин, зокрема, ведмедів, кабанів. Збільшилися надходження від рекреаційної діяльності. А головне, що спільними зусиллями колективу вдалося зробити заслін браконьєрам, незаконним вирубкам пралісу. Нині нацпарк займає 48% від усієї території Закарпаття, а з наступного – планують збільшити до 56%.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно