Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

День святої Катерини: прикмети та звичаї

День святої Катерини: прикмети та звичаї

Православні віруючі 7 грудня святкують День пам’яті святої Катерини. Свята Катерина – християнська великомучениця, покровителька любові і шлюбу. Історію свята, як відзначати і що не можна робити, розповімо далі.

ВІДЕО ДНЯ

День Катерини: історія свята

Свята Катерина Олександрійська, яка іменується також як "наречена Христова", народилася в родині знатних людей в Олександрії. Її мати була таємною християнкою і з раннього дитинства виховувала Катерину в християнській вірі. За переказами, коли дівчину хрестили, їй наснився сон, в якому сам Господь подарував їй каблучку, обручивши її з собою. А коли Катерина прокинулася, виявила цей перстень на своїй руці. Після цього Катерина стала проповідувати християнство і долучати інших до своєї віри. Відомо, що римський імператор Максиміан намагався спокусити дівчину, пропонуючи їй багатство і славу в обмін на її кохання. Але Катерина відмовилася – за це її відправили на тортури і в результаті стратили.

Читайте також:
Переносити святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня поки не будуть, – митрополит Епіфаній
Реклама

День святої Катерини: традиції та гадання

Як відомо, свята Катерина є покровителькою сім’ї та шлюбу. Той, хто шукає кохання, 7 грудня має піти до церкви і помолитися перед іконою Катерини. Дівчата в цей день влаштовували "вечорниці", щоб поворожити на судженого. Вони ламали гілки вишні і ставили їх у воду біля ікон. Якщо на гілках до Нового року з’являлися квіти, вважалося, що скоро дівчина вийде заміж. Схожі ворожіння влаштовували і хлопці: якщо на вишневих гілках квіти з’являлися до Різдва – вважалося, що наречена буде скромною. Якщо ж вишня засихала, то говорили, що дружина буде ледачою і сварливою.

Прикмети на День святої Катерини

Як і за багатьма іншими святами, за днем Катерини намагалися передбачити погоду. У народі ходили прислів’я: "Катерина по воді, то Різдво по льоді", "Як на Катерини холодно, то буде голодно", "На святу Катерину ховайся під перину". Так, ясна погода на Катерини віщувала морозну і холодну зиму. Тепла погода 7 грудня означала, що морози вдарять тільки на Варварин день, тобто після 17 грудня. Круги біля місяця означали холодну погоду найближчим часом.

Реклама

День святої Катерини: що не можна робити

Вважається, що в день святої великомучениці Катерини дівчатам не можна виконувати важку фізичну роботу і займатися рукоділлям. Крім того, 7 грудня забороняється палити багаття і розпалювати печі. Також у День Катерини під забороною галасливі гуляння і п’янки, оскільки свято припадає на Різдвяний піст. 7 грудня дівчата повинні пам’ятати про три свічки, які ставлять біля ікони святої Катерини. За прикметою, якщо їх не поставити, то рід дівчини може обірватися.

Нагадаємо, що 6 грудня відзначили День святого Миколая.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно