Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Простір можливостей: як на Закарпатті діють освітні хаби

Простір можливостей: як на Закарпатті діють освітні хаби
ВІДЕО ДНЯ

Два роки тому лікар-фтизіатр Олександра Кірій змінила свій фах на противагу створенню в Ужгороді креативного простору "Smart Point", який слугує комфортним місцем для роботи, саморозвитку, або ж реалізації ідей.

Хаб – це освітній, робочий та креативний простір. Зазвичай, це організація, що використовує свою площу та інфраструктуру для нетворкінгу, розвитку в сфері бізнесу, освіти та культури.

Реклама

"Smart Point" є першим закарпатським хабом. За два роки існування тут провели сотні різоманітних лекцій, зустрічей,тренінгів, виставок та презентацій. Одним із яскравих проєктів хабу є щотижневі заняття для жінок в декреті. Поки молоді мами слухають лекції із SMM та психології, їхня малеча розважається під пильним наглядом кваліфікованих вихователів.

Читайте також:
На Закарпатті працює сучасний молодіжній освітній центр "Довге Хаб"
Реклама

Олександра, засновниця простору розповідає, що до створення ужгородського хабу її надихнули подібні заклади в українських містах-мільйонниках:

"Колись я потрапила "Імпакт хаб Одеса", потім була в "Комуні"в центрі Львова. Це нагадує бджолиний вулик: люди щось роблять, працюють, вони діляться ідеями, вони разом реалізують щось. Шукаючи в інтернеті, я не знайшла такого простору в Закарпатті, тому вирішила що таке можна реалізувати в Ужгороді. Дуже довго я намагася людям пояснити, що таке хаб, що таке робоче місце "коворкінг". І через два роки нашого існування люди потрохи почали розуміти навіщо це все зроблено. Цей простір освітній, він для того і створений: для розвитку, для знайомств, спілкування ... Я розумію, що, можливо, із-за того, що є мала кількість от таких просторів, люди просто виїжджають, вони не знаходять себе тут. Мені багато разів говорили: "ти лікар, виїжджай закордон, там нормальні гроші, бла-бла-бла". Я от думаю, якщо я не можу реалізувати себе в Україні, в Ужгороді, як я можу реалізувати себе там?І чому я маю втікати, якщо я можу щось зробити тут?"

Освітні хаби працюють не лише у великих містах. До прикладу, у майже семитисячному селищі Довге, що на Іршавщині, більше року функціонує власний "простір можливостей" – "Довге Хаб". Невеличке приміщення у самому центрі селища стало для місцевих школярів справжнім серцем науки та дозвілля.

Реклама

Галина Левко – вчителька матиматики Довжанського ліцею та за сумісництвом керівник хабу. Жінка розповідає, що якби не школярі, то такого простору в Довгому не було б:

" "Довге Хаб" – це учнівська ініціатива команди "СТРОНГ" або учнів Довжанського ліцею по створенню свого простору.Одна з учасниць, Мирослава назвала його простір можливстей. Я в той момент сумнівалася, "простір можливостей", бо для мене стіни це неможливості, для мене відкритий простір це можливості. Для мене це був більше розвиток. Але вона настояла на своєму. І так одного разу дивишся, а реально це можливості. Тому що ти можеш себе попробувати за комп’ютерами ти можеш поспілкуватися"

Зараз у хабі проводять навчальні лекції, покази документальних фільмів, тут є гуртки програмування, швидкодруку, математики. У навчальному центрі викладають фінансову грамотність, проводять виставки, покази документальних фільмів, також тут успішно діє рух буккросинг. "Довге Хаб" є осередком скаутської організації "Пласт".

Найближчим часом хабівці планують організувати в Довгому кінотеатр під відкритим небом. "Треба дати можливість розвиватися молоді, особливо сільській молоді. Тому що всі можуть бути успішні", – додає Галина Левко.

Простір можливостей: як на Закарпатті діють освітні хаби – 01

Цей матеріал представлений ГО «Закарпатське Вільне Медіа» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Його створення стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукції є винятковою відповідальністю ГО «Закарпатське Вільне Медіа» та не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США. Забороняється відтворення та використання будь-якої частини цієї продукції у будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний,  копіювання чи використання в будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно