Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Що зміниться у жовтні: головні нововведення

Що зміниться у жовтні: головні нововведення

Куди здавати старі банкноти і як не порушувати ПДР – що зміниться в жовтні.

ВІДЕО ДНЯ

Купюри і монети

З 1 жовтня перестають бути засобом платежу монети номіналом 25 копійок і банкноти, які були введені в обіг до 2003 року.

25 копійок вилучають, оскільки вже немає розмінних 5 копійок, а також 1 і 2 копійок. Старі банкноти, бо їх в обігу залишилося менше 2%.
Тобто з 1 жовтня від громадян їх перестають приймати при розрахунках. Ті купюри, які залишаться в касах у суб’єктів господарювання, необхідно здати в банки до 16 жовтня.

Реклама
Читайте також:
З 1 жовтня частину банкнот та монет не прийматимуть при розрахунку

Монети по 25 копійок і старі банкноти, які в українців залишаться на руках, протягом одного року, до кінця вересня 2021 р., можна буде обміняти в будь-якому банку. Протягом трьох років їх можна буде обміняти в уповноважених банках – Ощадбанку, ПриватБанку, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ.

Реклама

Правила дорожнього руху

Відповідно до ПДР (п.9.8), з 1 жовтня за межами населених пунктів на всіх транспортних засобах повинні бути цілодобово включені денні ходові вогні або ближнє світло.

За правилами, включати ближнє світло навіть в денний час потрібно до 1 травня.

Банківські тарифи

З 1 жовтня державний ПриватБанк змінює тарифікацію для юросіб і підприємців. Внесення виручки на рахунок через термінали, незалежно від суми, обійдеться у 5 грн (зараз 7 грн). Внесення через касу банку – 20 грн.

Реклама

Тариф за проведення платежу в інший банк для корпоративного клієнта – 3 грн, всередині банку – як і раніше безкоштовно. Зняття готівки з корпоративних карт – 1%, нецільове поповнення – 0,5%.

Шкільні канікули

Дати осінніх канікул школи можуть призначати самостійно. Рекомендовані Міносвіти і науки цього року – з 26 жовтня по 1 листопада. Вони вже збігаються з проведенням місцевих виборів (голосування найчастіше проходить в школах). Але деякі навчальні заклади з поправкою на підготовку і підрахунок голосів можуть коригувати терміни осінніх канікул.

Читайте також:
Шкільні канікули 2020-2021: коли вони будуть та скільки відпочиватимуть діти

Опалювальний сезон

Умовна дата початку опалювального сезону – 15 жовтня. Однак в будинках з централізованим опаленням його включають з урахуванням погоди: якщо протягом трьох днів температура опускається нижче 8 градусів.

До старту сезону Україна підходить з рекордними запасами палива: 3 млн тонн вугілля, 26 млрд кубометрів газу. Щодо цієї частини ризики не передбачаються. Вони можуть бути у зв’язку з величезними боргами.

За газ для виробництва теплової енергії ТКЕ і ТЕЦ заборгували «Нафтогазу» 36,4 млрд грн. У НАК нагадали, що постачання газу виробникам теплової енергії здійснюються або при погашенні боргів, або при їх реструктуризації, або за графіком погашення, узгодженим «Нафтогазом».

Місцеві вибори

Місцеві вибори відбудуться 25 жовтня, в неділю. На них українці обиратимуть депутатів місцевих рад і голів населених пунктів.

Реклама
  • 5 жовтня – останній день, коли учасник виборчих перегонів може зняти свою кандидатуру.
  • 9 жовтня – до цього дня має бути сформовано склад дільничних виборчкомів.
  • 14 жовтня – останній день подачі пропозицій про реєстрацію іноземних спостерігачів. 19 жовтня – дедлайн їх акредитації.
  • 15 жовтня – до цього дня виборцям повинні розіслати іменні запрошення.
  • 19 жовтня – останній день, коли виборець може подати до дільничної комісії або органу ведення Держреєстру виборців рішення суду про зміни в реєстр.
  • 23 і 24 жовтня – заборона на оприлюднення результатів соцопитувань, пов’язаних з виборами.
  • 24 жовтня – день тиші. Агітація завершується, матеріали повинні бути зняті.
  • 25 жовтня – день голосування з 8:00 до 20:00. До закінчення роботи дільниць заборонено оприлюднювати результати опитувань про волевиявлення.
Читайте також:
У ЦВК розповіли, як проходитимуть вибори в умовах карантину

Громади, в яких проживають менше 10 тис. виборців, обиратимуть депутатів до місцевих рад у багатомандатних округах: мажоритарка і кілька переможців за підсумками виборів.

Громади, де проживають більше 10 тис. виборців, вибиратимуть по пропорціоналці: відкриті партійні списки з рейтингуванням кандидатів в залежності від симпатій виборців. Пройдуть ті партії, які подолають прохідний бар’єр в 5%.

Форма бюлетеня вже узгоджена. Для виборів за партійними списками вона буде незвичною. Потрібно буде проголосувати і за партію, поставивши знак на підтримку, і за кандидата від цієї партії, поставивши його номер у списку.

Результати виборів повинні оголосити до 6 листопада. У населених пунктах, де проживає більше 75 тис. виборців, можливий другий тур виборів мера, якщо в першому жоден з кандидатів не набере більше 50% голосів. Другий тур має відбутися не пізніше, ніж через три тижні після першого.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно