Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Журналістська освіта в УжНУ змінюється завдяки міжнародному проєкту DESTIN

Журналістська освіта в УжНУ змінюється завдяки міжнародному проєкту DESTIN

Журналістська освіта в УжНУ змінюється завдяки міжнародному проєкту DESTIN
ВІДЕО ДНЯ

Співпраця українських вишів із закордонними партнерами дає можливість утілювати західноєвропейські стандарти освіти на практиці. Не є винятком і відділення журналістики філологічного факультету Ужгородського національного університету, яке бере активну участь у різних міжнародних програмах.

З-поміж них і проєкт «DESTIN – Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність та професіоналізм» (Co-Funded By The Erasmus+ Programme Of The European Union), спрямований на поліпшення якості журналістської освіти. Серед його основних цілей – оновлення бакалаврських і магістерських програм, запровадження курсів із медіаграмотності для широкої громадськості, розробка Національних рекомендацій для журналістської освіти, поширення результатів серед якомога більшої аудиторії тощо.

Реклама

Як розповіла координаторка проєкту, доцентка Галина Шаповалова, освітні програми на відділенні журналістики УжНУ вдосконалюють систематично: «Ми робили це і до проєкту, втім уперше напередодні такої модернізації провели повноцінний SWOT-аналіз. Він показав такі переваги навчання на медійному підрозділі:

  • наявність висококваліфікованих викладачів;
  • сприятлива творча академічна атмосфера;
  • тісна взаємодія студентів і викладачів, їхня спільна робота над поліпшенням якості навчання;
  • можливість забезпечити ефективне навчання з огляду на компактні студентські групи та постійну практику молоді в університетських медіа;
  • перемоги юних журналістів на олімпіадах, у різноманітних конкурсах, продуктивна участь у наукових міжнародних конференціях;
  • успішність випускників, їхнє кар’єрне зростання.
Реклама
Журналістська освіта в УжНУ змінюється завдяки міжнародному проєкту DESTIN – 06

Під час модернізації освітніх програм викладачі кафедри тісно співпрацювали із зацікавленими сторонами: проводили зустрічі з працедавцями, студентами, випускниками. Щодо основних змін зазначимо, що бакалаврську програму ми оновили на 22%, зокрема збільшили кількість практичних занять, запропонували більший вибір індивідуальних і колективних творчих проєктів, удосконалили перелік вибіркових дисциплін для студентів. Крім того, у бакалаврську програму було введено чимало нових дисциплін. Магістерська програма теж оновлена майже на чверть. Тут так само змінено співвідношення лекційних і практичних занять на користь останніх, вилучено курси, які втрачають актуальність, і запроваджено нові дисципліни на зразок «Управління медіапроєктами», «Аналітична журналістика», «Журналістика даних» тощо. Загалом студенти навчаються за вдосконаленими в межах проєкту DESTIN академічними програмами вже з 2020-2021 навчального року. Сподіваємося, програми зацікавлять майбутніх журналістів і будуть успішними». 

Читайте також:
Мрія з дитинства: закарпатка розповіла про своє навчання у німецькому виші
Реклама

Як зауважив керівник проєкту DESTIN від УжНУ, завідувач кафедри журналістики, доктор наук із соціальних комунікацій, професор Юрій Бідзіля, з 2018 р. у межах DESTIN відбулося дуже багато різних заходів: аудит навчального процесу, зустрічі зі студентами, випускниками, роботодавцями; участь у конференціях; Дні відкритих дверей; робочі поїздки-ознайомлення з європейською системою навчання медіафахівців.

Журналістська освіта в УжНУ змінюється завдяки міжнародному проєкту DESTIN – 07

Серед учасників закордонних поїздок, під час яких відбулося знайомство з європейськими практиками навчання фахівці у сфері ЗМІ, була й викладачка кафедри журналістики Наталія Толочко, яка відвідала відділення медіа та журналістики університету Ліннея у шведському місті Кальмарі. Вона так розповідає про підготовку майбутніх журналістів у цьому виші: «Студенти навчаються на трьох бакалаврських програмах: на програмі творчих медіа; на програмі виробництва журналістики та медіа та на програмі ЗМІ і підприємництва. За семестр (половину навчального року) молодь опановує 4 курси, які можуть бути більш теоретичними чи більш практичними. Над удосконаленням навчальних курсів працюють постійно, змінюють їх чи не щороку. Значну увагу під час навчання приділяють студентським обмінам – кожна освітня програма передбачає закордонне стажування. Як і в нашому університеті, підсумком навчання є бакалаврська робота, яку молодь виконує упродовж 10 тижнів. Вона може бути творчою – у вигляді документального фільму, теле- чи радіопрограми. Безумовно, в університеті Ліннея облаштовано сучасні навчальні лабораторії для студентів-журналістів. Працюють тільки з ліцензійними програмами, які купує університет. Щоп’ять років за сприяння вишу техніку оновлюють». 

Журналістська освіта в УжНУ змінюється завдяки міжнародному проєкту DESTIN – 08

За її словами, цікавим досвідом була участь у тренінгах медіаінституту FOJO, що сьогодні також входить до структури вишу. «Робота FOJO спрямована на вдосконалення журналістів-практиків, викладачів журналістики з усього світу. Діяльність медіаінституту підтримує Міністерство освіти Швеції, тому навчання для журналістів і викладачів журналістики безкоштовне, триває у вигляді курсів, є максимально практичними і корисними», – зазначила Наталія Толочко.

Також у межах проєкту викладачі кафедри журналістики побували в університеті Адама Міцкевича у місті Познані (Польща). Професор Юрій Бідзіля розповів, що вони ознайомилися з навчальними планами польської вищої школи задля поліпшення власних. «Виш уходить до трійки найкращих університетів Польщі. На факультеті політології та журналістики діє навчальна програма з журналістики та соціальних комунікацій, студентам пропонують шість спеціальностей. Про них докладно розповідали й показували освітні програми, а також провели екскурсію університетом, навчальними лабораторіями. Важливу увагу в цьому університеті приділяють підготовці медіафахівця, який, крім класичної журналістики, має навички з піару, реклами, уміє створити цілісний інформаційний продукт для різних аудиторій», – зауважив керівник проєкту від УжНУ.

Викладачка Наталія Толочко узагальнила свої враження від проєкту кількома важливими висновками щодо переваг для ужгородського університету: «DESTIN, безумовно, наблизив бакалаврську й магістерську програми до європейських стандартів, та й загалом зроблена значна робота на перспективу. Цей проєкт виявився на крок попереду тих змін, які вже розпочалися у вишах України та які пов’язані насамперед з акредитацією програм, спрямовані на налагодження співпраці зі стейкхолдерами. Важливо, що одним із партнерів DESTIN є Міністерство освіти і науки України, представники якого з самого початку беруть активну участь у проєкті, консультують, допомагають іншим учасникам. Тому є надія, що зміни відбуватимуться й після завершення проєкту».

Реклама
Журналістська освіта в УжНУ змінюється завдяки міжнародному проєкту DESTIN – 09

Загалом незалежні експерти, які визначали ефективність проєкту, високо оцінили роботу відділення журналістики УжНУ в межах DESTIN. За словами професора Юрія Бідзілі, авторитетні фахівці вказали на повну відповідність навчальних планів і програм кафедри журналістики встановленим вимогам, зразковість та ґрунтовність документації УжНУ, рішучість вдосконалювати освітні програми і брати до уваги побажання студентів, роботодавців. Представники закордонних університетів, українських неурядових організацій зазначили, що бакалаврська освітня програма Ужгородського національного університету «Журналістика» чітко відповідає вимогам різних стандартів та рамок. Також і магістерська програма узгоджується з вимогами до європейської журналістської освіти; у ній чітко визначено навчальні цілі. Серед висловлених зауважень – важливість вчасного оприлюднення інформації про навчальну програму, умови для вступників, визнання дипломів інших освітніх закладів, програми академічної підтримки, врахування особливих освітніх потреб, інформації про допомогу, підтримку в студентських «конфліктних ситуаціях» (знущання, переслідування тощо). 

Журналістська освіта в УжНУ змінюється завдяки міжнародному проєкту DESTIN – 10

Крім того, завдяки проєкту DESTIN відділення журналістики УжНУ отримало партію комп’ютерної техніки. Комп’ютери мають основне ліцензійне програмне забезпечення для навчання юних журналістів. Так, за кошти проєкту забезпечено набори з півтора десятка програм у пакеті «Adobe Creative Cloud», ліцензії до яких діятимуть до 1 лютого 2023 року. Комп’ютери оснащені ліцензійною операційною системою Windows 10 Pro, системні блоки мають хороші характеристики, що однозначно сприятиме навчальному процесу.

  

Журналістська освіта в УжНУ змінюється завдяки міжнародному проєкту DESTIN – 11
Журналістська освіта в УжНУ змінюється завдяки міжнародному проєкту DESTIN – 12
Реклама
Журналістська освіта в УжНУ змінюється завдяки міжнародному проєкту DESTIN – 13

Проєкт DESTIN – це чергова сходинка на шляху до тіснішої співпраці з іншими вишами та партнерами з Європи. Так, доцентка Галина Шаповалова зауважила, що відділення журналістики УжНУ вже давно співпрацює із західноєвропейськими колегами, зокрема з Медіаінститутом FOJO Університету Ліннея, фахівцями з BBC (проєкт Європейського Союзу / TACIC / Бі-Бі-Сі «Розвиток медіанавичок – Україна»). За її словами, участь у проєкті DESTIN поглибила взаємодію вишу в галузі підготовки журналістів. І колектив відділення докладно обговорює ідею про подвійні дипломи, розглядає можливості обміну студентами між університетами-партнерами проєкту тощо. «Було б цікаво також організувати зустрічі студентів із викладачами західноєвропейських вишів, представниками Мережі з журналістської етики, Європейської асоціації підготовки журналістів та іншими медіафахівцями», – зазначила Галина Шаповалова. 

Журналістська освіта в УжНУ змінюється завдяки міжнародному проєкту DESTIN – 14

Саме тому відділення журналістики УжНУ під час проєкту DESTIN і надалі розвиватиме міжнародну співпрацю, реалізовуватиме найкращі практики європейської медіаосвіти задля удосконалення навчального процесу. 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно