Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Нова Мукачівська міська рада: що далі?

Нова Мукачівська міська рада: що далі?
Мукачівська міська рада нового, 7-го за ліком скликання, вже провела своє перше організаційне засідання, тому саме час з холодним розумом проаналізувати, що відбулось і яка подальша доля цього зібрання.

Хоча місцеві вибори вже далеко позаду та їх відлуння ще відчувається і сьогодні. Мукачівська міська рада нового, 7-го за ліком скликання, вже провела своє перше організаційне засідання, тому саме час з холодним розумом проаналізувати, що відбулось і яка подальша доля цього зібрання.

ВІДЕО ДНЯ

Щоб не втомлювати читачів шаленою кількістю цифр, відсотків та графіків, коротко оповімо про те що сталось. Аналізуючи цьогорічну кампанію, можна з впевненістю стверджувати, що головна політична сила міста – «Єдиний Центр» – її програла. Програла через незмінність поглядів, відсутність нових якісних облич і, найголовніше, – через чвари в середині команди. Результати виборів ще раз продемонстрували, що Віктор Балога не готовий ділитись своїм впливом та владою ні з ким. Ані своєму оточенню, ані своїм прихильникам він не вірить і продовжує тягнути в політику лише свою родину. До слова, ця виборча кампанія продемонструвала і втрату впливу в таборі «ЄЦу» двох інших лідерів команди – Василя Петьовки та Івана Балоги. Обидва члени родини втратили власне представництво у міській раді, що позначиться і на можливості впливу на рішення. Відійшов від родини і давній бізнесовий та політичний партнер Віктора Балоги – Ілля Токар. Словом, команда «Єдиного Центру» зазнала серйозних кадрових втрат, які не могли не позначитись на кінцевому результаті політичної сили. Єдине, що врятувало команду Балоги від повного фіаско, – це незгуртованість опонентів, які не змогли скористатися ситуацією.

Аналізуючи сам процес голосування та його підсумки, можна прийти до чергового невтішного висновку. Новий закон, за яким обирали депутатів, м’яко кажучи, не ідеальний. Частина виборців, що віддала свої голоси, просто залишилась без представника у міській раді. Для прикладу, округ №3, де проголосувало 1211 виборців, чи округ №30, де своїм конституційний правом скористалося 973 людини, цього року залишаться без депутата, який би відстоював інтереси їх громад. Інше досить дивне явище, коли кандидат, який набрав скажімо 37, як це зробив Євгеній Іванюк з «Батьківщини», чи  Петро Матл з результатом у 48 голосів від «КМКС» Партія угорців України здобувають мандати депутатів місцевої ради. При цьому представниця «Єдиного Центру» Марія Бігун з результатом у 493 голоси до ради не потрапила.

Реклама

Ще дивовижнішою виглядає ситуація, коли на противагу округам, не представленим у міській раді, є райони в окрузі, з яких до ради зайшло по двоє представників. Чи означає це, що дані мікрорайони розвиватимуться з подвійною швидкістю і чи не йтиме дана ситуація в десонанс із заявою нового мера щодо розвитку всіх без виключень частин міста? Питання залишається відкритим.

І – найголовніше. Що очікує на даний склад місцевої ради та на апарат міськвиконкому через ці перетрубації. Вже зараз зрозуміло, що у своїй роботі новообраний міський голова покладатиметься на власну фракцію в міській раді з 17 депутатів. Його союзниками, мабуть, виступлять представники «Батьківщини» та «КМКС». Ці дві політичні сили опосередковано перебувають під сферою впливу «Єдиного Центру». Що стосується партій «Відродження» та «Самопоміч», то обидві політичні сили вперше потрапили до міськради. Відсутність досвіду в цій ситуації вони спробують компенсувати молодістю і настирливістю.

Реклама

Що ж стосується нової влади міста, то їй все ж доведеться знаходити спільну мову в тому числі й з вчорашніми опонентами. До міської ради не потрапило чимало впливових людей, якісних фахівців у своїй галузі. Для прикладу, той же Олексій Фазекош, для якого ці вибори, схоже, в силу певних обставин, виявились такими, що його не особливо зацікавили, оскільки відомий в краї політик практично не займався кампанією, при цьому здобувши дуже пристойний результат. Чи той же Володимир Шкріба, який попри поразку на місцевих виборах має чималий політичний досвід та може стати об’єднавчою ланкою для усіх.

Саме пошук того, що об’єднує державу, край і місто стає визначальним. Тому вбачається, що в органах місцевого самоврядування повинно бути більше людей, які є саме компромісними, самодостатніми та мають власну думку, над якою не домінують ідеологічні шаблони і вони не являються примітивними виконавцями волі тих чи інших олігархічно-політичних груп чи кланів.

P.S. Після обрання міським головою Ужгорода Богдана Андріїва та, найімовірніше, формування нової більшості у місцевій раді під нового градоначальника, можна з впевненістю говорити про ще одне фіаско команди Віктора Балоги.

Реклама

Найближче засідання Закарпатської обласної ради стане вирішальним для подальшої долі проекту «Єдиного центру». І, бруд, який ЄЦівці останнім часом виливають на своїх опонентів, cвідчить про втрату політичної ваги.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно