Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Що таке гіпсокартон і як його виробляють?

Що таке гіпсокартон і як його виробляють?

Мабуть, кожна людина чула про гіпсокартон. Тож виникає питання, а чому він такий популярний?

ВІДЕО ДНЯ

Справа в тому, що гіпсокартон має велику кількість корисних особливостей, особливо для сфери будівництва. Адже, основна складова гіпсокартону – це гіпс, який має унікальні властивості як матеріал для будівництва. Гіпсокартон легкий і міцний, також, він вогнетривкий та не має у своєму складі токсичних речовин, які могли б зашкодити людині. До того ж він абсолютно безпечний для навколишньої середи. Неабияку цінність має гіпсокартон, який використовується у будівництві. Купити його можна в спеціалізованому магазині konstruktiv.kiev.ua.

Звідки пішов гіпсокартон?

Реклама

Як ми вже сказали, основний матеріал будь-якого гіпсокартону – це гіпс. Гіпсу в надрах нашої Землі надзвичайно багато, тому ніколи цей матеріал не був у дефіциті.

Гіпс, ще у стародавньому Єгипті використовували для облицювання стін. Деякі с єгиптян гадали, що облицьовані цим матеріалом стіни будуть стояти вічно.

Реклама

Крім єгиптян, гіпс використовували і стародавні греки, а називали вони цей матеріал «гіпос». Далі від греків, цей матеріал перейшов до римлян, які його теж активно використовували в будівництві. А в Європі, про гіпс дізналися тільки приблизно у XV столітті. Саме в Європі гіпс став таким популярним матеріалом для облицювання стін, як всередині, так зовні будинку.

Як з’явилися перші гіпсокартонні плити?

Зараз, гіпс у натуральному вигляді використовується не так часто як плити з нього. Перші плити з гіпсу почали виробляти ще у 1894 році. Лист цей був товщиною в 5 мм і складався з 10 шарів бумаги, яка була склеєна між собою гіпсом. Пізніше, була винайдена плита, яка складалася з двох чи більше шарів картону і гіпсового шару між ними.

Реклама

Як добувають гіпсовий камінь?

Добування гіпсового каменю, дуже складний процес, адже він знаходиться на глибині приблизно в 140 метрів. На поверхню, добутий камінь підіймають за допомогою цілої низки конвеєрів. Найцікавіше, що конвеєрна система, яка доставляє дроблений камінь на гору, абсолютно вертикальна.

У підземних шахтах працює спеціальна техніка, яка і добуває гіпс. Також, цікавим моментом є те, що в усій шахті, де працює техніка, розташовані горизонтальні конвеєри, по яким камінь вже доставляється до головного вертикального конвеєра.

Як виробляють гіпсокартон?

Процес вироблення цих плит надзвичайно високотехнологічний, все робиться на конвеєрах, тому навіть люди у цьому процесі не потрібні. Вся суть полягає у тому, що полоса яка рухається по конвеєру складається з двох шарів картону і шару гіпсу між ними. А вже після того як гіпс затвердіє, тим самим закріплюючи шари картону, полосу гіпсокартону розрізають на рівні частини.

Для того, щоб цей матеріал був більш міцним, до складу гіпсу додають спеціальні компоненти, які збільшують експлуатаційні властивості гіпсокартону. Дивлячись який вид плит виробляють, до складу гіпсу можуть навіть додати скловолокно, яке серйозно збільшує твердість і гнучкість матеріалу.

Тож, як Ви побачили, виробництво гіпсокартону – це цілий процес, який майже не змінюється вже понад 120 років!

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно