Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Сергій Тарута: «Чому ми стали заручниками цін за газ та електроенергію»

Сергій Тарута: «Чому ми стали заручниками цін за газ та електроенергію»

У нашій країні майже не буває такого, щоб ціни та тарифи на щось зменшувалися. Лише зростають. І найбільш відчутними є тарифи за газ та електроенергію. Ми фактично стали заручниками тарифів. На нас тисне Міжнародний валютний фонд з вимогою збільшити ціни на газ та електрику, шантажуючи тим, що в іншому випадку ми не отримаємо фінансового кредиту.

ВІДЕО ДНЯ

З 2014 року ціна на газ для населення виросла в 4 рази. Через це українці за блакитне паливо віддають майже 40% своєї заробітної плати. Хоча газ в Україні досі залишається найдешевшим у Європі, але в розрізі мінімальної заробітної плати українці платять за газ чи не найбільше.

Для прикладу, для обігріву будинку німець заплатить 195 євро, але це становить лише 6% від його місячного доходу, а не 40%, як це є у нас.

Реклама

Варто також додати, що на відміну від України та пострадянських країн, в Європейському Союзі не існує централізованої системи постачання газу та електроенергії. Там конкуренція між компаніями, тому ніхто просто так ціни збільшувати не буде, щоб не втратити клієнтів. А у нас власники енергокомпаній є монополістами і формують тарифи на свій розсуд. І досі незрозуміло, чому у нас тариф на електрику формують з акумульованого показника всіх виробників електрики. Дешеве виробництво електроенергії з АЕС та ГЕС «змішують» із занадто дорогим виробництвом електроенергії теплових електростанцій і виводять середній тариф.

Дивує також те, що електрика для українського населення занадто дорога і при тому електрики у нас стільки, що ми вільно і активно її експортуємо в інші країни.

Реклама

Що стосується газу, то тут взагалі не зрозуміло, чому ми настільки залежні від його імпорту, якщо у нас вистачає власного газу не лише для потреб населення, але й для підприємств. Україна має треті за величиною запасами газу в Європі (924 млрд. Куб. М) .Є величезні перспективи видобутку сланцевого газу. Тобто, ми маємо всі можливості для того, щоб з імпортерів газу стати навіть його експортерами.

І якщо в коридорах влади говорять про те, що ми змушені виконати умови МВФ і привести тарифи до міжнародних норм, то партія «Основа» навпаки ставить у програму пункт зниження тарифів на енергоносії.

«Ми знизимо ціну на газ та електроенергію, і країна  ЗаПрацює!

Реклама

Високі ціни на енергоносії щодня забирають гроші з кишень людей і ставлять на межу виживання підприємства. Ціну на газ буде знижено на 40% при одночасній реалізації масштабної програми енергоефективності. Підвищення енергоефективності знизить собівартість української продукції, а значить і ціну на неї, знизяться тарифи на опалення, світло, гарячу воду», – йдеться у програмі партії «Основа».

У партії переконують, що ми повинні більш ретельно боротися за енергозаощадження. Україна споживає в 2 рази більше енергії на одиницю виробленого ВВП, ніж країни Африки, в 8 разів більше Євросоюзу, і в 10 разів більше Японії.

З іншого боку, потенціал щодо підвищення енергоефективності в України величезний. Потужність сучасних поновлюваних джерел енергії, які здатні заміщати дорогий газ, може бути збільшена до 2030 року в 15-20 разів.

«Експерти оцінюють потребу в інвестиціях в газовидобуток в $ 4-5 млрд, що порівнянно з сумою, яка щорічно витрачається на його імпорт. Тобто, Україні варто інвестувати у видобуток газу і тоді ми не будемо залежати від імпорту газу. При розвитку власного видобутку газу, його справедлива роздрібна ціна буде в кілька разів менше світової.

При цьому платежі домогосподарств за комуналку не повинні перевищувати 20% доходів сім’ї. А рівень доходів повинен дозволяти сім’ям обходитися без субсидій», – вважає засновник партії «Основа» Сергій Тарута.

Сергій Тарута переконаний, що Україна має найширші можливості по економії і заміщенню дорогого газу, особливо імпортного. Реалізація програм енергоефективності та розвиток власного газовидобування – це питання нашої енергетичної незалежності.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно