Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Сергій Расчупкін: "Розвитку спорту заважає інтернет"

Сергій Расчупкін: "Розвитку спорту заважає інтернет"
Багаторазовий призер всеукраїнських та міжнародних змагань зі спортивного орієнтування та гірського бігу Сергій Расчупкін розповів багато цікавого про спортивне орієнтування та біг на стаєрський біг.
ВІДЕО ДНЯ

Минулої п’ятниці до прес-центру “Панорама” завітав багаторазовий призер всеукраїнських та міжнародних змагань зі спортивного орієнтування та гірського бігу Сергій Расчупкін. Журналісти прес-центру поспілкувались про стан спортивного орієнтування в області, майбутнє цього виду спорту. Також спортсмен поділився власними секретами витривалості.

Сам Сергій Расчупкін ще з раннього дитинства мріяв стати спортсменом. Однак він тоді не знав, яким видом спорту він займатиметься. Відповідь на те, чим у майбутньому він займатиметься, Сергій отримав у 10 років, коли побачив, як його рідна сестра займається спортивним орієнтуванням. Приклад близької людини і привернув його увагу до цього виду спорту. І вже у 12 років Сергій активно почав демонструвати свої результати у спортивному орієнтуванні. А вже з 18 років ще одним захопленням нашого героя став гірський біг. Саме цей вид спорту і розкрив Сергія, як бігуна.

Реклама

Зараз Сергій Расчупкін готується до чемпіонату світу з гірського бігу, який найближчим часом відбудеться в Уельсі (Велика Британія). Однак до того земляк вже мав досвід участі у подібних спортивних змаганнях. Деякі з них назавжди закарбувались у пам’яті. “Найкраще я запам’ятав свої перші всеукраїнські змагання у 2003 році. Тоді дуже багато було команд. Велика кількість спортсменів мене вразила. Також особливо згадую чемпіонат світу з гірського бігу, який проходив у Італії. Тоді ці ігри розпочались з вражаючої церемонії відкриття, яка нічим не поступається відкритюю Олімпіади. Там були присутні і Президент Міжнародної федерації гірського бігу, і Міністр спорту, і навіть Прем’єр-міністр Італії. Також з приємністю можу відзначити те, що на урочистому відкритті світової першості я був прапороносцем юнацької збірної України”, - мовив Сергій Расчупкін.

Бігун з Мукачева також зазначив, що зараз триває підготовка до світової першості, яка забирає чимало коштів і сил. Сам Сергій двічі на день активно тренується. І він розповів журналістам прес-центру “Панорама” про власні тренування. “Я, як професіонал, щодня маю по два тренування. Вони складаються з довгих кросів, вправ на спину, руки, присідання. Тобто, усе те, що роблять у фітнес-залі + швидкість. У атлета руки також мають бути сильними. Кожен бігун обов’язково має підтягнутись більше 20-ти раз. Загалом за день бігаю 25-35 кілометрів. Тобто, в тиждень бігаю до 200 км”, - сказав атлет.

Реклама

Відомо багатьом, що кожен спортсмен має свій орієнтир, до якого постійно рівняється. Сергій не любить на когось орієнтуватись, але назвав відомих спортсменів, які прославили Україну на змаганнях з гірського бігу. “Прикладами для наслідування для мене є українські спортсмени. Зокрема, екс-рекордсмен Олександр Кузін, який є одним із найкращих марафонців у світі, а також Сергій Лебідь - дев’ятиразовий чемпіон з кросу, який продемонстрував другий результат у Європі”, - йдеться у розповіді мукачівця.

Головною проблемою, яка заважає розвитку спорту серед молодого покоління, є глобальний прогрес. Як зазначив Сергій Расчупкін, якщо раніше діти бігали та гуляли до півночі, а зараз сидять у кімнатах перед комп’ютерами чи іншими пристроями. Та все ж спортивне орієнтування дуже популярне на Закарпатті. Гість прес-центру “Панорама” повідомив, що його наставник Олександр Цепурдей виховав 15 майстрів спорту, а також чимало кандидатів. Сам тренер активно займається розвитком бігу та спортивного орієнтування, оскільки був одним із співорганізаторів забігу “Паланкова миля”. Як розповів Сергій Расчупкін, подібний захід відбувся у далкому 2003-му році саме завдяки старанням Олександра Цепурдея.

Наразі ж головною метою спортивного життя Сергія Расчупкіна є виступ на Олімпійських іграх. Та поки ця мрія є далекою. Однак до неї наш спортсмен впевнено йде, оскільки він здобуває безцінний досвід на подібних турнірах, як всеукраїнські та міжнародні першості з гірського бігу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно