Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Слідами Шерлока Холмса та доктора Ватсона

Слідами Шерлока Холмса та доктора Ватсона
Історія про захоплюючу подорож до Прибалтики.

Захоплююча подорож до Прибалтики відкрила можливість пізнати Латвію з нової, раніше не відомої сторони. 

ВІДЕО ДНЯ

Ця країна у нас асоціюється зі шпротами, Ризьким бальзамом і кисло-солодким хлібом. Звичайно, мова про Латвію. Так розпорядилась доля, що цьогоріч випала нагода відвідати головну перлину Прибалтики та одночасно її найбільше місто – Ригу. Плануючи подорож до цієї європейської столиці, не особливо тішив себе ілюзіями. Здавалось би, що можна побачити в країні, яка ще кілька десятиліть тому була частинкою Радянського Союзу. Єдине, що без сумніву приваблювало, це можливість на власні очі побачити «прибалтійське економічне диво». Країну, з якою нас поєднує частинка спільної історії, яка відносно за короткий час змогла зробити те, що Україна не взмозі довести до кінця досі, а саме: виконати «домашнє завдання» по реформах в країні та подолати корупцію. Саме це дозволило Латвії через 13 років після здобуття незалежності стати повноправною та невід’ємною частинкою європейської спільноти. Зараз, споглядаючи на цю країну, навіть не можна уявити, що колись вона мала такі самі проблеми, які наша держава переживає й досі.

Приїздять до Латвії туристи з різних причин – хто побачити місця, де знімали видатні радянські фільми, хтось до Аглонської базиліки, а хтось – за смачними стравами. В моєму ж випадку причина набагато простіша – беручи участь у проекті Ради Європи та співпраці з латвійськими громадськими організаціями, вдалось не тільки дізнатись чимало нового про соціально-економічні ситуації країн пострадянського простору (а в навчальному семінарі взяли участь, окрім представників з України, активісти Білорусії, Молдови, Росії, Вірменії, Грузії, Естонії, Литви, Латвії), а й побачити як сьогодні живе Латвія.

Реклама

Хоча країнам Прибалтики ще далеко до головних туристичних мекк Європи – Іспанії, Франції чи Італії, та вони активно розвиваються у цьому напрямку.

Якщо ж говорити про Латвію, то їй по праву належить першість у залученні туристів і мандрівників. Велика кількість пам’яток і рівень обслуговування на її курортах змагаються з багатьма європейськими країнами.

Реклама

Головне місто Латвії, її перлина – Рига. Це найстаріше місто невеликої країни. Воно засноване на початку 13-го століття учасниками Лівонського ордену. Культура країни своєрідна і колоритна. Саме місто нагадує музей архітектури. Відвідуючи Ригу, туристи в першу чергу намагаються побувати в Історичному музеї, музеях етнографії та побуту. Великою популярністю користується «Даудері», що висвітлює культурні традиції Латвії. Цікавим є і відвідування державної художньої галереї.

Багато в Ризі релігійних будівель і споруд. Серед них примітні православний Різдвяний кафедральний собор, церкви Святого Якова і Скорботної Богоматері. Символом міста вважають Домський собор. Привертають увагу гостей вулиці Риги. Наприклад, вулиця Трокшно порадує око будівлями середньовіччя, вразить увагу найвужча вулиця Розена.

У Ризі багато розваг на будь-який смак, недарма в тридцяті роки вона заслужила звання маленького Парижа півночі.

Реклама
Слідами Шерлока Холмса та доктора Ватсона – 01

Гуляючи вуличками історичної частини Риги, ловиш себе на думці, що ти вдома. Схожі будинки, люди, емоції, але все в якомусь покращеному варіанті.

При тому, що Рига не є знахідкою для туристів, адже найцікавіші об’єкти, при бажанні, спокійно можна оглянути за один день, є в латвійців особливість – вміння на порожньому місці створювати нові маршрути та легенди. Яскравим прикладом може слугувати чорна кішка на даху будинку в старому місті. За легендою, цю кішку на будинку розмістив один купець, якому відмовили в членстві у гільдії навпроти. Побачивши кішку, повернуту задом до гільдії з непристойно задраним хвостом, керівництво гільдії скрипіло зубами, але вдіяти нічого не могло. Невдовзі конфлікт був вирішений – цілком можливо не без участі кішки. Сьогодні ця домашня тварина стала чи не головним туристичним символом як Риги, так і Латвії. Її зображення можна знайти на футболках, чашках, магнітиках та іншій різноманітній туристичній продукції. Ось так кумедна історія приносить країні не маленькі кошти.

Напевно не знайдеться такої людини, яка б бодай раз не переглядала культовий радянський фільм за творами Артура Конан Дойля про знаменитого англійського слідчого Шерлока Холмса. Латвія стала місцем, де книжковий герой був екранізований.

Одне з найбільш кіногенічних місць в Ризі – маленька вуличка Яуніела. Тут розміщувалася квартира Шерлока Холмса з відомого серіалу, а в фільмі радянських часів «Сімнадцять миттєвостей весни» з вікна одного з будинків стрибав професор Плейшнер, рятуючись від гітлерівців. У маленькому пташиному магазинчику, куди заходив герой серіалу, сьогодні показують авторські фільми.

Слідами Шерлока Холмса та доктора Ватсона – 02

Прототип англійської вулиці Бейкер-стріт, де знімався серіал про Шерлока Холмса

Реклама

Розповідати про Ригу можна ще довго, але звичайно краще бодай один раз побачити, аніж тисячу раз почути.

Повертаючись додому вперше зловив себе на думці, що побачене мене надихнуло на дуже простий і логічний висновок: «Якщо колись Латвії і її народу вдалось все змінити, то в нас теж все вийде – головне бажання, якого українцям не займати».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно