Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 310 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 17 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 800+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 15 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1800+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Поради
  • Коли копати картоплю в серпні, щоб вона довго зберігалась: є 2 признаки дозрілості

Коли копати картоплю в серпні, щоб вона довго зберігалась: є 2 признаки дозрілості

Фото: Depositphotos

Картопля, без перебільшення, сільськогосподарська культура № 1 в Україні. Для тих, хто її вирощує, дуже важливо знати, коли можна збирати урожай.

Звісно, ця стаття не для досвідчених аграріїв або фермерів, вони й так добре знають все про збір урожаю. Ці короткі поради для тих, хто садить картоплю для домашнього споживання у невеликих кількостях. Часто вони питають, коли копати картоплю та як її зберігати якомога довше.

Перш за все важливо пам’ятати, що кожен сорт картоплі має свій власний період дозрівання. Наприклад, ранні сорти достигають вже на початку серпня, тоді як пізні можуть «зріти» аж до вересня. Але, хай там як, є кілька універсальних ознак, які підкажуть вам, що час копати.

Читайте також:
Найпростіший рецепт квашених огірків в банках: будуть хрумкі, як з бочки

Одна з таких ознак — це стан бадилля. Якщо листя на кущах геть пожовтіло та посохло, а самі стебла падають до землі, це сигнал, що картопля готова до збору.

Ще один надійний спосіб перевірити готовність картоплі — це звернути увагу на її шкірку. Якщо вона стала більш товстою і стійкою до механічних пошкоджень, а під час натискання пальцем шкірка не здирається — можна бути впевненим, що картопля дозріла. Тонка і ніжна шкірка свідчить про те, що бульби ще не повністю дозріли і їх варто залишити в землі на кілька днів.

До речі, ще одна хитрість: візьміть одну картоплину, гарно вимийте і спробуйте її зварити. Якщо під час варіння картопля не розварюється, а зберігає свою форму, це ознака того, що врожай достиг.

Якщо ви не впевнені, дозріла картопля, чи ні, то важливо не поспішати. Краще дати можливість овочу остаточно дозріти в землі, ніж завчасно почати викопування та наразити бульби на ризик гниття.

Пам’ятайте, що квапитися не варто: природа сама підкаже найкращий час для збору врожаю.

Відзначимо, що минулої зими ціни на картоплю в Україні були дуже високими, подекуди рекордними.