Мариновані гриби на зиму: рецепт для білих, підосичників та підберезників
Мариновані гриби на зиму здебільшого заготовляють у серпні-вересні. Це тому, що так звані осінні гриби більше підходять для маринування, вони не мають стільки шкідників і загалом твердіші.
Цей рецепт підійде для маринування білих, підосичників та підберезників. Для опеньків він не годиться, там потрібні інші пропорції.
Обов’язковою умовою перед маринуванням є очистити гриби від бруду. Залишки листя, моху, хвої чи ґрунту швидко призведуть до псування консервації.
Задля безпеки, доцільно згадати золоте правило поводження з грибами — беріть тільки ті, в який впевнені. Ніколи не зривайте гриби, які вам невідомі, адже вони можуть бути отруйними. Навіть якщо є найменший сумнів, краще викиньте гриб, ніж ризикуйте здоров’ям, споживаючи його.
Інгредієнти для маринування:
- 1 кілограм грибів,
- 1 столова ложка солі,
- 2 чайні ложки цукру,
- 2 шт. лаврового листка,
- 50 мл оцту 9%,
- 5 горошин запашного перцю,
- 3-4 горошини чорного перцю,
- 2 бутончики гвоздики.
Рецепт маринування грибів
- На першому етапі помийте гриби.
- Далі приготуйте соляний розчин, щоб їх вимочити. Потрібно 1 літр води та 1 столову ложку солі. Перемішайте це і поставте в нього гриби на 20 хвилин. Цей розчин допоможе позбутись і паразитів, і залишків бруду.
- Промийте ще раз гриби та поставте їх у каструлю відваритись. Варіть орієнтовно 20 хвилин білі та на 3-4 хвилини довше підосичники й підберезники. У процесі варіння утворюватиметься пінка, її потрібно періодично знімати.
- Далі є порада, як зберегти їх пружність. Відразу після варіння киньте їх у холодну воду, бажано крижану.
- Як готуємо маринад: наливаємо воду, додаємо інгредієнти зі списку (крім оцту), доводимо до кипіння. Варити потрібно 10 хвилин і тільки за 2-3 хвилини до завершення додаємо оцет.
- Викладіть гриби у маринад і варіть від 15 до 20 хвилин. Маленьким потрібно менше часу, трохи більшим — до 20 хв.
- Перекладіть у стерилізовані банки та закрутіть.
Стерилізуйте ще 10-20 хвилин у банках. Гриби загалом мають бути проварені, щоб консервація згодом не «вибухала».
Перед цим видання інформувало, як приготувати маринад для помідорів.