Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як "Совине гніздо" стало символом Ужгорода

Не кожне місто України може похвалитись старовинними будівлями, які оберігаються вже не одне століття.

В обласному центрі Закарпаття – Ужгороді, є своя старовинна візитівка, яка має не лише важливе історичне, але й туристичне та урбаністичне значення для громади міста – винний льох «Совине гніздо». Датується ця старовинна будівля 1781 роком, хоча деякі джерела пишуть і про 1631 рік. «Совине гніздо» є архітектурною пам’яткою національного значення.

Колись це місце було пивоварнею. Крім того, склади «Совиного гнізда» використовувалися для зберігання продуктів і напоїв, однак згодом пивоварня перетворилася в готель, потім – в училище, ще пізніше – в столярну школу. А в часи Чехословацької республіки у цьому приміщенні був винний бар, – йдеться в газеті «Панорама» у номері від 10 серпня.

Своє друге життя ця будівля отримала у 2010-х роках завдяки співпраці Європейського Союзу, України та Польщі. Зокрема, польського міста Ярослав та українського Ужгорода. Саме завдяки спільному проекту «Ярослав-Ужгород: спільна ініціатива для покращення туристичної привабливості історичних міст побратимів», який фінансувався в рамках транскордонної програми «Польща-Білорусь-Україна 2007–2013», і було відреставроване приміщення винного амбару «Совине гніздо».

Як розповів газеті «Панорама» заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак, сам грантовий проект подавався двома містами-побратимами у 2012 році. А реалізація цього проекту почалась у 2014 році. Врешті, саму будівлю почали реставрувати у серпні 2015 року. Реставрація завершилась у березні 2016 року.

За словами посадовця, деякі роботи у «Совиному гнізді» тривають і далі. Але вже за кошти міського бюджету. Загалом, у цьому приміщенні відреставровані три зали, великий підвал та два приміщення, які стали офісами.

Олександр Білак зазначив, що ця історична будівля вже є не лише історичною візитівкою Ужгорода, а й центром культури, відпочинку та громадської активності ужгородців.

Адже тут проводились і конкурси КВН, і конференція з питань енергоефективності, і урбаністичний форум «Місто», і семінари з питань національних меншин міста, зокрема, ромів.

Та найголовніше, що у «Совиному гнізді» активно проводяться і різноманітні загальноміські святкування. Зокрема, проводилось свято вина «Закарпатське Божоле», фестиваль «Сакура Фест», святкування Дня захисту дітей, різноманітні виставки і т.д.

Олександр Білак також звернув увагу на те, що польські партнери, попри різні проблеми у реалізації проекту, залишились задоволеними реставрацією цієї надважливої для Ужгорода історичної споруди.

Експерт, краєзнавець, доктор філософських наук, професор Федір Шандор у коментарі газеті «Панорама» зауважив, що саме з «Совиного гнізда» в австрійську епоху почалась нова, сучасна історія Ужгорода, яка пов’язана з ровитком пивної галузі. Нині, на його думку, «Совине гніздо» відіграє роль громадського центру міста, такого, своєрідного місця зустрічей. «Ця будівля, цей центр в Ужгороді відіграє роль своєрідної площі Ринок у будь-якому європейському місті, де збираються люди, проводяться різноманітні заходи, втілюються різноманітні суспільні ініціативи», – зазначив Федір Шандор.

Варто сподіватись, що вже незабаром «Совине гніздо» знову стане центром дозвілля для ужгородців, адже вже скоро ця історична споруда стане одним із місць проведення святкувань Днів Ужгорода.