Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Україна й Угорщина домовилися про мовні норми

Україна й Угорщина домовилися про імплементацію мовних норм закону "Про освіту". Про це міністр освіти і науки Лілія Гриневич повідомила в ході спільного брифінгу з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним і міністром людських ресурсів Угорщини Золтаном Балогом.

За її словами, була досягнута домовленість, що модель, за якою навчатимуться діти в угорських школах, напрацьовуватиметься в консультаціях з угорською громадою.

Зокрема, можливі корективи процесу навчання вноситимуться в нову редакцію закону Про загальну середню освіту, навчальні плани для відповідних шкіл, а також у нові підручники і методики підготовки вчителів.

Крім того, сторони домовилися, що Україна до висновків Європейської комісії за демократію через право згідно із законом про освіту не здійснюватиме односторонніх кроків щодо зміни процесу навчання в угорських школах.

У той же час, Україна дотримується позиції про необхідність розширення вивчення державної мови, у зв’язку з чим збільшуватиметься кількість годин навчання української мови, а в подальшому – і годин навчання інших предметів українською мовою.

Крім того, сторони домовилися, що протягом перехідного періоду, поки не затверджена остаточна модель імплементації мовних норм, в угорських школах не змінюватиметься діюча модель викладання.

У свою чергу, Балог зазначив, що Угорщина готова до подальших консультацій щодо імплементації закону про освіту, зокрема, і в плані підвищення ефективності вивчення української мови.

У той же час, про домовленості з мов освіти між Україною та Угорщиною написав і міністр закордонних справ Павло Клімкін на своїй сторінці в соцмережі Twitter.

"З Лілією Гриневич домовилися спільно з Угорщиною працювати над планом імплементації закону про освіту. Нові можливості для угорської громади – наша спільна відповідальність", – зазначив Клімкін.