Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Почесний голова Спілки угорців України застеріг від педагогічної катастрофи на Закарпатті

Почесний голова Спілки угорців України застеріг від педагогічної катастрофи на Закарпатті

Якщо у навчальному закладі, який за своїм статутом є угорськомовним, два предмети будуть викладатися українською мовою, щоб у дітей були практичні навички з цієї мови, то це – нічого страшного. Але повністю переводити викладання усіх предметів в угорських навчальних закладах України на державну мову – це педагогічна катастрофа для дітей.

Про це в ефірі хард-ток-шоу «DROZDOV» на телеканалі ZIK заявив кандидат юридичних наук, почесний голова Демократичної спілки угорців України Михайло Товт, коментуючи прийнятий в Україні закон про освіту.

Як відомо, 25 вересня 2017-го року Президент Порошенко підписав закон «Про освіту», яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв’язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин.

Наприкінці вересня Міністерство закордонних справ України направило закон «Про освіту» на експертизу у Венеціанську комісію.

Читайте також:
Українське МЗС обурене діями Угорщини

Почесний голова Демократичної спілки угорців України Михайло Товт пояснив, у чому полягає предмет дискусії угорців із Міністерством освіти України:

«Вони кажуть, що хочуть добра нашим дітям, що хочуть наших дітей забезпечити. А ми їм відповідаємо, що про наших дітей ви не турбуйтеся, про них батьки потурбуються. Ви турбуйтеся про виконання законів і міжнародних зобов’язань. А відповідно до міжнародних зобов’язань, національні меншини в Україні мають усі права», – зауважив Михайло Товт.  

Гість програми роз’яснив, чому саме угорці найбільше виступають проти норми закону про освіту, яка передбачає навчання у школах українською мовою:

«Чому така гостра проблема виникла лише з угорцями? Бо саме угорська спільнота вибудовала в Україні всю систему для задоволення своїх меншинських прав. А сьогодні вони юридично позбавленні прав», – заявив голова Спілки угорців України.

Михайло Товт додав, що подібну практику в Україні застосовували за радянських часів.

«Такі намагання були у радянські часи. Також було таке, що спочатку перекладали один-два предмети, а потім усі. Тому, якщо в угорському навчальному закладі, який є угорськомовним, два предмети будуть викладатися українською мовою, щоб у дітей були практичні навички з цієї мови, то це нічого страшного. Але повністю переводити усі предмети в угорському навчальному закладі – це педагогічна катастрофа для дітей», – акцентував Михайло Товт.

Він наголосив, що відповідно до прийнятого закону про освіту, навіть приватні навчальні заклади в Україні повинні проводити навчання державною мовою України – українською. Михайло Товт стурбований такою нормою і вважає, що це принижує нацменшини.

«Це перегинання палиці», – наголосив почесний голова Демократичної спілки угорців України.