Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 308 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 16 000+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 15 100+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1800+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Автограф від Оксани Горіної

Автограф від Оксани Горіної

Днями вихованці кількох гуртків Мукачівського центру дитячої та юнацької творчості мали чудову нагоду познайомитися та поспілкуватися з поетесою. Наша землячка Оксана Іванівна Горіна – молода, талановита, успішна жінка й любляча мати 2 діточок.

ВІДЕО ДНЯ

Читаючи її поезію про кохання, можна відчути теплоту та щирість переживань письменниці, яку вона вдало описує в римованій формі. Вперше з-під її пера народився вірш – лист Святому Миколаю. Ще малою 8-річна Оксана вирішила спробувати написати вірш. Думала, що, можливо, Миколаю сподобається і принесе омріяний дитиною подарунок.

«Тоді сестра навіть образилася на мене, бо просила написати і за неї кілька рядків, та в мене більше не виходило», – сміється, розповідаючи, поетеса.

Реклама

І хоч у багажі молодої поетки вже дві повноцінні збірки віршів, вона досі не знає, чому бувають періоди, коли поетичні рядки просто переслідують, ллються нестримним струмком, а потім – пауза, не пишеться, не тягне до пера…

Читайте також:
Закарпатський письменник написав дитячий детектив про Тараса Шевченка
Реклама

У передмові до збірки «Пробудження» старший колега, відомий закарпатцям поет Василь Кузан підкреслює лірику та жіночність, притаманну творам Оксани Горіної, але у неї є й чимало віршів глибоко філософських, де роздуми про совість і честь, про людські чесноти й ницість, про життя і буденні реалії.

Поетеса у своїх віршах відверто засуджує тих, для кого «совість в гаманці». І попри те, що в 2019 році, коли було видано другу збірку віршів, на жахливі події, початок яким поклало 24 лютого 2022 року, ще навіть натяку не було, у деяких рядках звучить якась така неусвідомлена пересторога.

«Помолімося, друзі! «О, Боже великий,

Реклама

Україну храни від нашестя безликих!»

Тоді ще ніхто не думав про війну, хоча це слово вже пролунало у рядках молодої поетеси, яка з болем описує «постріл у вічність», постріл, який обірвав життя молодого хлопця – одного з Небесної сотні, на історичному Майдані у Києві.

«…Бо не всі захотіли свободи,

Європа потрібна далеко-далеко не всім».

Напевне, справді, талановиті відчувають серцем…. І так важливо, що в цьому серці стільки любові до життя, стільки надії на краще. Оксану Горіну можна слухати знову і знову. Як не дивно, майже усі свої вірші вона знає напам’ять.

«Та, що тут такого, – щиро дивується, – я люблю своїх двох діточок, а дві збірки – це ж також мої, рідні вистраждані…»

Автограф від Оксани Горіної – 01
Реклама

Зустріч із поетесою відбувалася напередодні Міжнародного дня рідної мови. Історія заснування свята – трагічна. Цей день прийшов з Пакистану, коли там влада проголосила урду державною мовою, хоча нею спілкувалася меншість населення. Почалися протести, під час яких у Дацці поліція та військові вбили кількох студентів.

Після цієї події Східний Пакистан став незалежним,отримав право офіційно спілкуватися рідною бенгальською мовою і почав називатися Бангладеш. В пам’ять про загиблих сесія ЮНЕСКО оголосила 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. 

Хоч зараз багато хто переконаний, що символом свята мала б стати боротьба українців за можливість вивчати й говорити батьківською мовою, саме існування якої протягом століть заперечували росіяни. 

Мова – це той найдорожчий скарб, який ми маємо зберігати і вдосконалювати. Саме з цим нам допомагають наші українські поети і письменники, плекають і вдосконалюють мову, виступають на її захист. Серед них ще зовсім молода, але вже відома закарпатцям поетеса Оксана Горіна, яка, хвилюючись, читала нам свої вірші, відповідала на безліч наших запитань, а наостанок подарувала учасникам зустрічі збірки віршів з автографом та персональними побажаннями.

Нагадаємо, на Закарпатті списані російськомовні книги здають на макулатуру.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно