Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Ужгороді представили відреставроване Королівське Євангеліє

В Ужгороді представили відреставроване Королівське Євангеліє

Закарпатські історики та мистецтвознавці створили факсимільне видання історичного фоліанту – найдавнішої книг України, написаної на папері.

ВІДЕО ДНЯ

У стародавній каплиці Ужгородського замку до людей цими днями повернулася Книга.

Королівське Євангеліє, яке довгі роки було славним, але недоторканним раритетом Закарпатського національного музею, ожило у новому форматі.

Реклама

Зусиллями колективу науковців на чолі з Одаркою Долгош, доцентом, завідувачкою кафедри дизайну Закарпатського художнього інституту, було створено факсимільне видання безцінного фоліанту, який за шість століть свого існування чимало постраждав під дією часу.

Кропітка, тривала праця істориків та мистецтвознавців створила диво – усі сторінки стародавнього манускрипту були досконало оброблені згідно сучасних технологій, аби максимально точно відтворити кожну літеру, кожен візерунок, створені рукою середньовічного переписувача Станіслава Граматика ще у 1401 році.

Реклама

Королівське Євангеліє унікальне ще й тим, що воно є найдавнішою книгою в Україні, написаною на папері. Готуючи видання до друку, фахівці не оминули увагою і цей факт, тому ретельно випробували десятки сортів сучасного паперу, аби максимально наблизитися до фактури матеріалу, на якому виписував, а точніше , вимальовував канонічні тексти стародавній майстер Слова.

Сама презентація видання фактично перетворилася на солідну науково-практичну конференцію. Авторитетні історики, філологи , священнослужителі різних конфесій, літератори у своїх виступах розкрили процес створення Королівського Євангелія у тогочасному історичному контексті, адже навколо нього виникла потужна аура, де переплелись долі людей та навіть країн і народів.

Цікавою була і розповідь реставраторів палітурки. Львів’янка Юлія Стемпіцька розповіла про те, як нововіддруковані листи складали і зшивали так само, як робили це ще візантійські книгарі, відворювали зовнішній вигляд палітурки, вручну виготовляли два варіанти шкіряної обкладинки – у візантійському та готичному стилях. Врешті, все це об’єдналося в єдине ціле і постало перед публікою у завершеному вигляді.

Реклама

Тепер фахівці можуть вільно працювати із тими примірниками Євангелія, що будуть зберігатися у фондах музею і на кафедрі дизайну Художнього інституту. Уже й зараз можна сказати, що не одне наукове відкриття у різних галузях гуманітарних наук чекає свого часу і своїх адептів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно