Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • Луценко, та не той... Про людину, яка хоче принести славу Україні та її героям

Луценко, та не той... Про людину, яка хоче принести славу Україні та її героям

Луценко, та не той... Про людину, яка хоче принести славу Україні та її героям
ВІДЕО ДНЯ

Це прізвище в Україні носять чимало достойних людей. Проте свіжий приклад нашого генпрокурора показує, як за кілька років бурхливої хаотичної непрофесійної діяльності, спрямованої на збереження і консервацію режиму владного кума, можна не тільки скомпрометувати саму посаду, а навіть власне прізвище.

Проте розповідь, вміщена у газеті "Панорама" в номері від 20 червня про іншого Луценка, який своєю творчістю прагне не лише власної популярності, але хоче принести славу Україні та її героям. Як мовиться – Луценко, – та не той!

Реклама

Мова про Ігоря Вікторовича Луценка – живописця, члена Закарпатської обласної організації Національної спілки художників України, кандидата мистецтвознавства, доцента кафедри рисунку Закарпатської академії мистецтв. Признатись чесно, досі не доводилось спілкуватись із практикуючим художником – професійним мистецтвознавцем та ще й з науковим ступенем.
Народився Ігор 8 січня 1970 року у селі Ділове на Рахівщині. Десь у четвертому класі мама несподівано запитала його, чи не хоче він вчитись малюванню. Так він став відвідувати приватні заняття у професійного художника, який переселився у Ділове. Яке село – такі і люди – ділові. Першу мистецьку освіту здобув в Ужгородському училищі прикладного мистецтва, яке для більшості з нині здрастуючих митців Закарпаття стало першою і, на жаль, кінцевою зупинкою в їх освітньому процесі. Для Луценка – навпаки, училище послужило стартовою лінією в його мистецьких університетах. У 1998 році стаціонарно закінчив Львівську академію мистецтв і вже тоді виявляв схильність до наукового пошуку й дослідження мистецьких явищ. Із студентської лави почав працювати творчо, виставлявся на багатьох престижних вернісажах. Мине півтора десятиліття, і він у стінах рідної академії захистить дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата мистецтвознавства. Тема його роботи – «Живопис Закарпаття кінця ХІХ – першої половини ХХ століття: жанри та художньо-стилістичні особливості», що, вочевидь, була б цікавою не лише для вузьких фахівців, а й усіх, хто у більшій чи меншій мірі цікавиться мистецтвом рідного краю та його історією. Хоча текстова частина роботи вже перекладена на англійську мову і майже готове двомовне видання, проблема залишається за малим – знайти гроші для його повноцінного повнокольорового видання на гарному папері. Тоді б книжка могла стати ще однією туристичною родзинкою нашого краю як для вітчизняних гостей, так і іноземців.

Читайте також:
Незбагненний Іван Бровді: народному художнику України – 80
Реклама

У тривалій зацікавленій розмові з’ясувалося, що Ігор Вікторович притримується позиції систематичної творчої практики у студії і на пленері, бо розглядає це як спосіб власного вдосконалення митця. У пошуках мистецьких образів звертається до натурних компонентів навколишнього середовища, розглядає всі образні системи як можливість самовираження. Саме таку методику впроваджує у педагогічну роботу Закарпатської академії мистецтв. Активно практикує дослідницьку роботу у сфері мистецтвознавства, а в рамки його зацікавлення потрапляє живопис європейського простору ХХ століття, його взаємозв’язки та взаємовпливи. Особливий наголос робить саме на регіональних осередках, важливе місце в окремих дослідженнях відводить питанням сучасної мистецької аналітики та критики.

В арсеналі художника-мистецтвознавця участь у понад 60 виставках і пленерах, у тому числі міжнародних. Його твори розпорошило по світу мов українську діаспору. Це і Румунія, Угорщина, Польща, Словаччина, Чехія, Канада, США... Мав шість персональних виставок, остання з яких була нещодавно у Польщі, де проходив стажування і вивчав їхній досвід.
Одним із здобутків художника стала участь у Всеукраїнському мегапроекті «Світ Левкасу» (The World of Levkas) (2005-2006 рр.), виставка якого проходила в українських містах: м.Київ, м.Одеса, м.Чернівці, м.Івано-Франківськ, м.Львів; а також у м.Паланга (Литва), Нью-Йорку (США) (альбом, 3 томи).

Митець представлений у виданні «Енциклопедія сучасної України».

Реклама
Читайте також:
Художник Василь Вовчок – Івана Юри Ількового

Хоча художник Ігор Луценко з порівняно молодшої генерації закарпатських митців, а йому вже скоро 50. До свого золотого ювілею автор самобутніх оригінальних полотен та наукових праць підходить із вагомими здобутками. У 2017 році в номінації «мистецтвознавча праця» став лауреатом обласної мистецької премії імені Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі, а нещодавно міський голова Мукачева Андрій Балога вручив йому диплом лауреата міської премії імені Олександра Духновича в галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва за 2018 рік.

Отже, мукачівець за пропискою і митець за духом творчості Ігор Луценко продовжує мистецький шлях на гору Олімп, щоб своїми творами, мальованими й друкованими, і далі радувати й дивувати вдячних глядачів-читачів. І відновлювати «статус кво» свого чесного доброго імені.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно