Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Відсьогодні діє заборона на поліетиленові пакети: кого штрафуватимуть

Відсьогодні діє заборона на поліетиленові пакети: кого штрафуватимуть

Із 10 грудня в Україні діє заборона на розповсюдження безкоштовних поліетиленових пакетів. Мова йде про звичайні тоненькі пакетики, які були розставлені практично у всіх відділах супермаркетів та продуктових крамницях. Тепер за них потрібно буде платити від 2 до 3 гривень за штуку. Враховуючи звички українців пакувати овочі, фрукти та інший крам якраз у такі кульочки, то за один похід в супермаркет можна чимало фінансово потратитись.

ВІДЕО ДНЯ

Якщо говорити по-простому, то таким способом у людей хочуть відбити бажання набирати їх десятками (а може і сотнями) у місяць. Адже всі ці пакети потім викидають і добре, якщо у належних місцях. Не секретом є те, що величезна кількість людей можуть "залишити слід" будь-де на природі.

Читайте також:
Депутати заборонили використання пластикових пакетів: який тепер штраф
Реклама

Отож, перший етап відмови від пластикових пакетів виглядатиме саме так – "удар" по фінансах.

Найперше пояснимо, що із 10 грудня ці мішечки нікуди не зникнуть, вони просто стануть платними. Відповідно, звичка покупця сортувати все в окремі поліетиленові пакети призведе до додаткових фінансових витрат.

Реклама

Друге: безкоштовними ці пакети більше не будуть, в інакшому випадку на підприємців чекає штраф. Якщо це перше виявлення порушення – до 3400 гривень, якщо друге – до 8500 грн. Контроль за дотриманням закону покладений на державну споживчу службу.

Зникнути пластикові пакети із магазинів, ресторанів, аптек та решти закладів сфери обслуговування мають до березня 2022 року. Виняток становлять біорозкладні пакети.

Найголовніший етап настане із 1 січня 2023 року. Саме тоді мають повністю заборонити використання всіх пакетів. Заборона, навіть, стосуватиметься первинної тари з поліетилену, яка поки дозволена (пакування круп, сипучих матеріалів, м’яса, риби).

Реклама

Які є альтернативи вже зараз:

  • екоторбинки – їх ціни коливаються від 9 до 200 гривень, в залежності від матеріалу вироблення та технології;
  • паперові пакет або крафт-пакети – коштують від 10 до 12 гривень. Звичайно, вони не будуть такі довговічні. Втім, поширена думка, що вони швидко порвуться, не відповідає дійсності. Сучасні паперові пакети є цупкими та розраховані на велику вагу;
  • пакети зі тканини – ідеально підійдуть для сипучих продуктів, тобто крупів. Вони досить коштовні – від 60 гривень, але довговічні.

Раніше повідомлялось, що в Україні заборонили використання пластикових пакетів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно