Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Названо річ, яка сильно подорожчає із 9 березня

Названо річ, яка сильно подорожчає із 9 березня

Із 9 березня в Україні відчутно подорожчають тонкі поліетиленові пакети, в які українці звикли упаковувати овочі, фрукти та різні сипучі матеріали. Зараз їх в супермаркетах можна купити орієнтовно за 10 копійок.

ВІДЕО ДНЯ

Але вже із березня ситуація зміниться. Пов’язано це із боротьбою із розповсюдженням пластику, який завдає чималої шкоди довкіллю. Саме на початку березня набуде чинності повна заборона на продаж пластикових пакетів товщиною від 15 до 50 мікронів та значні обмеження на продаж пакетів до 15 мікронів.

Читайте також:
Інтернет відчутно подорожчає: провайдери назвали причину
Реклама

Як повідомили у Кабінеті Міністрів, "з 9 березня 2022 року, буде повністю заборонено розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та послуг" такого пакування:

  • надтонких пластикових пакетів із товщиною стінки менше 15 мікрометрів (крім первинного пакування для м’яса, риби та сипких товарів);
  • тонких пластикових пакетів зі стінками завтовшки від 15 до 50 мікрометрів;
  • оксорозкладних пластикових пакетів.
Реклама

"Почнемо з того, що після 9 березня буде дозволено пакети до 15 мкм, – роз’яснив власник бренду Укрпак Антон Богомаз. – Це звичайна тонка фасувальна "майка" або пакет без ручок (мішечок). Такі пакети ми можемо бачити у відділах з овочами, фруктами, м’ясом, рибою, там, де фасують крупи, цукерки тощо. Вони витримують навантаження в кілька кілограмів, тому мають невеликий об’єм".

За словами фахівця, після 9 березня такі пакети будуть дозволені лише для пакування риби, м’яса, сипких продуктів та льоду. Термін їх обігу встановлено до кінця 2022 року.

"У такі пакети товщиною до 15 мкм зможуть пакувати лише товари дозволених категорій, пакувати інші товари в них буде заборонено", – каже Антон Богомаз.

Реклама

Буде дозволено продаж щільних пакетів зі звичного пластику з товщиною стінок від 50 мкм. У них нині часто пакують об’ємні чи важкі продукти.

Експерт пояснює, що стандартні великі пакети із супермаркетів, які ми купуємо біля кас, щоб остаточно запакувати покупки, мають товщину близько 30 мікронів, а пакети з товщиною стінки 50 мікронів – це ще щільніші.

Всі інші пакети, які будуть використовувати або продавати в магазинах з 9 березня, мають бути виготовлені з біорозкладної сировини та зі спеціальним маркуванням.

"Біорозкладні пакети ви вже можете бачити у продажу в касовій зоні деяких магазинів, – продовжує Антон Богомаз. – Вони відрізняються від звичайних тим, що на дотик еластичніші, сильніше тягнуться, через це витримують меншу вагу, а коштують у роздріб значно дорожче".

Зумовлено це тим, що ціна на сировину для їх виробництва у 2,5-3 раза вища.

"Крім того, на кожному пакеті за законом має бути спеціальне маркування про те, що він біорозкладний, – каже фахівець. – Це теж суттєво здорожчує виробництво. За нашими оцінками, якщо нині звичайний пакет-майка продається в магазині за 10 копійок, то такий же за розміром біорозкладний може коштувати близько 1 гривні".

Нескладно порахувати, якщо сьогодні на середнього українця припадає 500 пакетів на рік, то подорожчання тари на 90 копійок – з 0,1 до 1 гривні – обійдеться кожному з нас 450 грн. Щоправда, якщо вдасться зменшити їхнє використання, як передбачається в законі, то й підсумкова переплата буде менша.

Реклама

Раніше видання розповідало, на скільки подорожчає газ для населення із травня 2022 року.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно