Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Продуктові картки на їжу: коли введуть та хто їх отримає – прогнози

Продуктові картки на їжу: коли введуть та хто їх отримає – прогнози

Продуктові картки, або як їх в народі вже назвали – картки на їжу – топтема останніх днів. Чи введуть їх, що це таке та які для цього є причини, розповідаємо у нашій статті.

ВІДЕО ДНЯ

Про введення продуктових карток заговорили на тлі стрімкого подорожчання продуктів харчування. Експерти підрахували, що протягом 2021 року ціни зросли на майже всі товари. Найбільше – на курячі яйця (плюс 54%), олію (35%), цукор (34%). А ще суттєво зросла вартість хліба. Наприклад, батон "Український" на початку року коштував 24 гривні, під кінець – 30 гривень. За останні кілька тижнів про те і мова, що ціна на хліб буде зростати і надалі, оскільки вона напряму залежить від вартості газу.

Інші продукти, як от всі види м’яса, молочні вироби, фрукти, також стали дорожчими. Та що вже говорити, коли на цінниках дедалі частіше вказують вартість за 100 грамів продукту, а не за 1 кілограм, як це було раніше. Щоб не налякати покупців…

Реклама
Читайте також:
Інфляція б’є рекорди: як змінились ціни

Дійшло навіть до того, що ціни на продукти в країнах Європи стали доступніші, за вітчизняні. Ні для кого не секрет, що заробітчани вже зараз привозять звідти олію, крупи та інше і в один голос говорять, що в тій же Чехії вони доступніші. При тому, що зарплати в ЄС є неспівмірними з українськими.

Реклама

Ситуація вже зараз для деяких громадян є катастрофічною. Як вижити, скажімо, одинокому пенсіонеру, якому держава дає до 3 тисяч гривень пенсії, при цьому потрібно заплатити за комуналку, придбати ліки та харчі?

На ось такому негативному тлі збідніння населення, можна припустити, у влади й виникла ідея запровадження продуктових карток. Адже, як у пресі лунали думки, втручання у ринкові процеси економіки, щоб у ручному режимі регулювати ціни на окремі продукти, може бути для економіки більш ризикованим кроком, ніж запровадження адресної допомоги.

Продуктові картки – в чому суть ідеї:

  • найперше у старшого покоління продуктові картки викликають асоціації з продуктовими талонами в період СРСР. Часи тоді були дуже важкими, спостерігався дефіцит продуктів – відповідно, теперішні асоціації людей є не надто хорошими;
  • теперішні продуктові картки влада називає на західний манер – food stamps;
  • спрямована ініціатива на підтримання найбіднішого населення України;
  • за попередньою інформацією, оформляти такі картки будуть у додатку "Дія", за аналогією із тисячею за вакцинацію;
  • витрачати гроші можна буде тільки на продукти харчування.
Реклама

Хто отримає продуктові картки

Станом на момент підготовки матеріалу, ні самого механізму отримання, ні переліку категорій громадян, для яких будуть передбачені картки на їжу, влада не презентувала.

У ЗМІ різні експерти припускають наступне: скоріш за все очікувати на допомогу зможуть лише ті, хто живе на мінімальну зарплату або ж отримує прожитковий мінімум.

Так само поки невідомий термін, коли запровадять продуктові картки.

Замість висновків

Звісно, яка б не була мізерна допомога від держави, вона все-таки – допомога. Є шанс, що комусь навіть цей мізер дозволить, як у народі говорять, звести кінці з кінцями.

Та в загальному ситуація виглядає неоднозначною. Приміром, фінансовий аналітик Олексій Кущ ідею з продуктовими картками розкритикував. Офіційно рівень бідності в Україні є досить низьким, але соціологи заявляють, що близько 40-50% населення живе за межею бідності або близько до неї.

Громадяни, які живуть від авансу до зарплати, або пенсіонери з мінімальними виплатами розраховувати на допомогу навряд чи зможуть, адже бідними держава їх не вважає. Відповідно, влада не вирішить таким чином ситуацію з бідністю, а тільки поставить "галочку" про її успішне вирішення.

Також Олексій Кущ припускає, що держава фінансуватиме продукти тільки згідно певного спеціального переліку. Відповідно, їх вартість і надалі підвищуватиметься. А це негативно позначиться на платоспроможності тієї частини населення, яким допомога не передбачена.

Реклама

І ще одним відкритим питанням залишається той факт, звідки держава візьме гроші на дану "продуктову субсидію", адже вже зараз дефіцит бюджету складає 188 мільярдів гривень.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно