Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Безвіз з ЄС стане платним. Пояснюємо, що відбувається

Безвіз з ЄС стане платним. Пояснюємо, що відбувається

Ви, напевно, чули багато разів, що вже з 2022 року за подорожі в ЄС знову доведеться платити, а може навіть до вас дійшли чутки про нібито «скасування безвізу». Одразу скажемо – безвіз ніхто наразі не скасовує! А от що відбувається насправді, зараз пояснимо.

ВІДЕО ДНЯ
  • Безвіз скасовують! Все пропало

Ні, безвіз не скасовують. Чиновники Європейського Союзу задоволені результатами дії безвізу з Україною і не вбачають жодних підстав для того, щоб його скасовувати. У 2018 році українці отримали приблизно 58 тисяч відмов у в’їзді. Цей показник становить менш ніж 0,5% від усіх, хто перетинає кордон з країнами ЄС, а лише українсько-польський кордон у 2018 перетнуло понад 9,5 мільйонів наших громадян.

Реклама

Ситуація з безвізом настільки позитивна, що українські чиновники вже збираються почати переговори про в’їзд до ЄС за ID-картками — без закордонного паспорта. Так уже можна потрапити до Туреччини та Грузії, а в осяжному майбутньому — до Молдови та Білорусі.

Читайте також:
Українців переконують, що загрози безвізу немає
Реклама
  • Тоді поясніть, про що мова

Раніше у європейців не було жодної єдиної системи, яка б контролювала в’їзд та виїзд людей до Шенгенської зони. Наприклад, прикордонники, щоб визначити, чи не порушили ви терміни перебування в ЄС, просто рахували штампи у паспорті — і це у XXI столітті! Звісно, у кожної країни була своя база, але вони не поєднувалися між собою.

Після міграційної кризи і терористичних атак керівництво ЄС вирішило виправити цю ситуацію та запровадити таку систему. Вона називатиметься ETIAS і буде призначена перевіряти, чи не порушували ви міграційні правила та закони країн ЄС, звіряючись з національними базами даних. Саме про неї розповсюджують стільки фейків та неперевірених чуток.

Реклама
  • COVID-19 та ETIAS

Насправді, ETIAS мали ввести вже з 2021 року, однак на заваді стала пандемія коронавірусу. Тому Європейський Союз вирішив відтермінувати введення системи на 2022 рік.

Водночас, якщо до того часу пандемія не вщухне, обмеження на в’їзд з ЄС, пов’язані з рівнем захворюваності, залишаться незалежно від активації системи.

  • Ну-ну, знову українці – другий сорт, якісь додаткові перевірки!

Ні! Українці опиняються в точно тому ж положенні, що й громадяни США, Канади, Австралії та інших безвізових країн — ми, як і вони всі, повинні проходити цю, до речі, досить просту процедуру. Можна сказати, що нас навпаки записали до клубу розвинутих держав, яким довіряють, адже ця процедура запроваджується саме для тих країн, які мають безвізовий режим.

Також це жодним чином не пов’язано безпосередньо з Україною. Міграційна реформа ЄС, частиною якої є створення ETIAS, пов’язана з біженцями з Сирії, терактами та політичною ситуацією в самих країнах ЄС.

Врешті решт, спільна база даних для Шенгенської зони — це просто логічно.

Реклама
Читайте також:
В Євросоюзі заговорили про призупинення безвізу
  • Окей, але зараз платити за в’їзд не треба, а з цією новою системою оплата повертається. І чим це не віза?

Так, сплатити певну суму дійсно буде необхідно. Проте, перевірка ETIAS – все одно не віза. Якщо ви добре пам’ятаєте, віза до ЄС колись коштувала 35 євро, які потрібно було сплачувати кожного разу при її отриманні – щонайменше, раз на рік (адже найпопулярнішим «шенгеном» був річний).

На відміну від візи, процедура авторизації в ETIAS коштує лише 7 євро і проводиться раз на 3 роки. Тобто, якщо ви у 2022 році пройдете цю процедуру, наступного разу треба це робити лише у 2025.

Для дітей до 18 та людей старше 70 років авторизація взагалі безкоштовна.

  • Ну, це недорого, але все одно схоже на повернення віз. Перевірять мене і відмовлять у в’їзді

Спершу нагадаємо, що відмовити вам можуть і зараз – так само як могли відмовити раніше, навіть із наявною візою, просто на кордоні. Та річ навіть не в тому. Під час реєстрації в ETIAS у вас не перевірятимуть наявність грошей, житла в Україні чи зворотніх квитків.

Реклама

За допомогою ETIAS, здебільшого, перевірятимуть на порушення міграційних правил чи законів країн ЄС. Наприклад, якщо ви перевищили швидкість у Франції і маєте несплачений штраф, цілком можливо, що вам відмовлять у в’їзді до його сплати. Або, скажімо, ваша відпустка на Майорці затягнулася на більш ніж 90 днів – це порушення терміну дозволеного перебування в країнах ЄС. Тому можуть бути наслідки.

Основна різниця в тому, що раніше, якби ви мали штраф у Франції, але подорожували, скажімо, до Греції, вас могли пропустити, бо у Греції просто не знають про ваше порушення. Тепер так не вийде.

Проте, якщо нічого подібного за вами немає, проблем з ETIAS, найімовірніше, не виникне.

  • Все одно маю сумніви. Дайте конкретний список причин, за якими можуть відмовити.

– наявність порушень законів ЄС або міграційних правил

– обґрунтована підозра на те, що особа має плани залишитися в ЄС нелегально

– обґрунтована підозра щодо причетності до скоєння злочинів

Реклама

– загроза тероризму з вашого боку.

Читайте також:
Міністр закордонних справ Угорщини в Раді ЄС намагався поскаржитись на Україну
  • Оце «має плани» звучить якось дуже розмито — це ж можна кожному українцю заборонити в’їзд!

Ні. Це ризик-орієнтована система.

Коли ви проходитимете авторизацію в ETIAS, ви заповните просту анкету з такими питаннями:

  • Повне ім’я
  • Дата народження
  • Гендер
  • Країна громадянства
  • Номер паспорта, дата видачі, дата закінчення
  • Постійна адреса
  • Номер телефону
  • Електронна пошта
  • Очікуване місце в’їзду до ЄС та приблизний маршрут

Також там будуть певні питання, пов’язані зі здоров’ям та безпекою. Наприклад, «Чи були ви нещодавно у країні, де розповсюджена малярія?» або «Чи маєте ви непогашені судимості?» тощо. Також, враховуючи пандемію, в анкеті може з’явитися питання стосовно наявності вакцини від COVID-19.

Реклама

На основі анкети, а також даних вашого паспорту система або миттєво даватиме зелене світло (в абсолютній більшості випадків), або робитиме додаткові перевірки і, найчастіше, також дозволятиме в’їзд — просто трохи довше (кілька годин).

Очікується, що 95% заявників отримають дозвіл автоматично за лічені хвилини, ще 2-3% також дозволять в’їзд, але впродовж кількох годин після подачі заяви, і лише до 1% заявників можуть виникнути додаткові питання. З такими заявниками буде контактувати посольство країни першого візиту.

  • Ну, от я був/-ла у небезпечній країні. Мене не пустять до ЄС?

Рішення ухвалюється за сукупністю факторів, а не лише за одним. Так, цей факт дещо підвищить ризик, але не означає автоматичну відмову. І ми знову хочемо наголосити — точно таку саму відмову ви можете почути просто зараз на кордоні, навіть без ETIAS.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно