Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

14 січня віряни святкують Обрізання Господнє та День Василя

14 січня віряни святкують Обрізання Господнє та День Василя

Сьогодні, 14 січня, віряни вшановують пам’ять святителя Василя та Обрізання Господнє, а у світі відзначають Новий рік за старим стилем.

ВІДЕО ДНЯ

Обрізання Господнє

Щороку, починаючи з IV ст., 14 січня православна церква відзначає важливе свято – Обрізання Господнє. Згідно з законом Старого Завіту обряд здійснювався над хлопчиками, яким виповнилося вісім днів, та був символом союзу із Всевишнім.

У юдеїв значення акту обрізання було схожим з хрещенням, яке вважається початком повноцінного життя християнина. Кожен, хто уникав обряду, ставав відступником та іновірцем, який не гідний звертатися до Єдиного Бога.

Реклама
Читайте також:
Привітання з Днем Василя 2022: гарні побажання з Днем ангела

Над восьмиденним Божим немовлям було проведено обряд обрізання за усіма правилами та наречено ім’ям Ісус, тобто Спаситель.

Реклама

Оскільки Син Божий був безгрішним, він міг не піддаватися процедурі. Отці Церкви тлумачать цю подію таким чином: Ісус показав своє смирення перед Господом та був зарахований до людського роду, щоб з часом виконати свою місію – взяти на себе всі земні гріхи заради вічного життя.

День Василя

14 січня – день Василя. Це православне свято відзначається на честь Василія Великого, відомого також як Василь Кесарійський. У четвертому столітті він був архієпископом Кесарії Каппадокійської.

Він прославився як вселенський учитель, який написав безліч богословських праць та запровадив правила чернецтва. Святитель є покровителем землеробства, тому у цей день люди, йдучи в гості, засівають пашницею домівки господарів на добру долю.

Реклама

Раніше видання публікувало календар свят на 2022 рік.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно