Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Родина "PMG.ua" поповнилася журналістками із Харкова та Херсона

Родина "PMG.ua" поповнилася журналістками із Харкова та Херсона
ВІДЕО ДНЯ

На початку лютого громадська організація "Закарпатське Вільне Медіа", яка є видавцем інтернет-видання "PMG.ua", оголосила конкурс для представників ЗМІ, які стали ВПО і знайшли притулок на Закарпатті. Заявки подали 7 кандидатів з різних регіонів, які постраждали від війни.

В результаті було обрано двох переможців: Єлизавету Голобородько з Херсону та Ліну Миронову із Харкова. Саме ці медійниці пройшли два тижні стажування на базі  "PMG.ua" і тепер працюватимуть над проєктом, мета якого висвітлення інтеграції внутрішньо переміщених осіб до життя в Закарпатській області.

Реклама

У 2015 році команда найстарішого на Закарпатті щотижневика "Панорама" пройшла серйозний ребрендинг. Залишаючись улюбленим друкованим виданням для багатьох мешканців регіону, "Панорама Медіа Група" почала стрімко розширювати аудиторію за рахунок залучення читачів "PMG.ua" в Інтернеті.

З початком повномасштабного військового вторгнення росії в Україну, область стала прихистком для сотень тисяч постраждалих на сході і на півдні країни. Серед тих, хто приїхав рятуючи життя своїх родин, представники різних професій, в тому числі і журналісти. Ще навесні 2022 року у представників "Панорама Медіа Групи" з’явилася ідея долучити колег до своєї роботи, щоб надати можливість більше познайомитися із особливостями Закарпаття, і показати наскільки вимушеним переселенцям вдалося адаптуватися на новому місці. Ідея знайшла свою реалізацію вже в лютому 2023 року.

Реклама

Телевізійна журналістка Єлизавета Голобородько з Херсону до Закарпаття приїхала вперше в житті. Початок війни вона зустріла у Дніпрі, в той час, як її мати і трирічна донька були в захопленому росіянами місті. Майже два місяці молода жінка проривалася до рідних. Щоб не зійти з розуму від подій, які були в країні, пішла в волонтери. Навчилася плести маскувальні сітки для військових, потім отримала досвід волонтера у відділенні нейрохірургії  у лікарні ім. Мечникова.

Родина "PMG.ua" поповнилася журналістками із Харкова та Херсона – 04

В квітні змогла повернутися до рідних вже в окупований Херсон. Життя в окупації нагадувало клітку, та поїхати з рідного міста було важко і небезпечно. Виїзд з Херсону завжди був ризикованим, та родина наважилась на цей крок наприкінці жовтня.

Реклама

Стажування в "PMG.ua", на думку Єлизавети, це гарна можливість отримати досвід роботи не тільки на телебаченні, а й в інтернет-ЗМІ.

"Я тепло вражена красою регіону та привітністю людей. Хочу, щоб наші сюжети про переселенців стали підтримкою та вселили віру в себе тим, хто зараз далеко від рідного дому", – пояснює Єлизавета.

Її коліжанка, Ліна Миронова з Харкова, в Мукачево приїхала наприкінці березня 2022 року. На той час вибухи на сході тривали цілодобово. Їм із сином довелося переховуватися і в метро, і в котельні, і в підвалі. Найстрашніший день, після якого жінка прийняла рішення про евакуацію, настав тоді, коли над Харковом полетіли російські винищувачі, що скидали авіабомби на будинки мирних мешканців. Стіни домівок здригалися, щохвилини над харківськими вулицями здіймалися стовпи диму від пожеж.

Родина "PMG.ua" поповнилася журналістками із Харкова та Херсона – 05

До Закарпаття журналістка їхала три доби на евакуаційному потязі, в кожному вагоні якого було більше 300 людей.  Доїхавши, активно підключилася в роботу, в тому числі волонтерську. І, хоча журналістській досвід в Ліни досить великий – майже 23 роки, вважає, що співпраця з "PMG.ua" буде корисною.

"Є таке прислів’я: "Розумний любить вчитися, а дурний повчати". Закарпаття – це той регіон, де щодня отримуєш нові знання, чи то про культуру народів, які тут мешкають, чи вивчаєш нові слова, чи знайомишся з новими цікавими людьми. Ті завдання, які переді мною постають в цьому проєкті надають можливість проаналізувати, а як змінилося життя за рік для тих, хто вимушено подолав складний шлях, в пошуках мирного неба над головою. Чи вдалося людям відчути себе "як вдома", чи й досі відчувають себе гостями на рідній землі", – пояснює Ліна Миронова.

Координатором проєкту, до якого залучено журналістів із числа ВПО, став головний редактор "PMG.ua" Іван Гарагонич. Для нього це не перший досвід втілення в життя масштабних інформаційних проєктів. Він і його команда, що проводили тренінги для журналісток, націлені на позитивний результат, який буде систематично висвітлюватися на усіх ресурсах агенції.

Реклама

"З середини березня раз на тиждень наші читачі зможуть ознайомитися з матеріалами, які будуть готувати Єлизавета і Ліна. Це будуть і відеосюжети, і розлогі інформаційні статті. Закликаю нашу аудиторію до співпраці. Пишіть в коментарях відгуки про роботу наших нових коліжанок. Зазначу, що проєкт "Висвітлення соціальної інтеграції ВПО та релокованого бізнесу в Закарпатській області та підвищення цифрової безпеки медіа" розрахований на три місяці. Але хто знає, можливо буде його продовження в якомусь іншому форматі", – каже Іван Гарагонич.

Отже, старт проєкту відбувася, а як відомо: "Добрий початок – половина справи". Тож побажаємо успіху новим представникам нашого видання.

Проєкт "Висвітлення соціальної інтеграції ВПО та релокованого бізнесу в Закарпатській області та підвищення цифрової безпеки медіа" реалізується ГО "Закарпатське Вільне Медіа" в межах програми "Стійкість", яка упроваджується Фондом Східна Європа у консорціумі неурядових організацій на чолі з ERIM (Франція) у партнерстві з Фундацією домів з прав людини, Домом прав людини – Тбілісі, Чорноморським фондом регіонального співробітництва та коштом Європейського Союзу.

Думки, викладені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю ГО "Закарпатське Вільне Медіа", і не обов’язково відображають позицію організацій-партнерів консорціуму та Європейського Союзу.

Родина "PMG.ua" поповнилася журналістками із Харкова та Херсона – 06
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно