Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Мукачеві пройшла чергова конференція обласного товариства імені Духновича (ФОТО)

У Мукачеві пройшла чергова конференція обласного товариства імені Духновича (ФОТО)

У Мукачеві пройшла чергова конференція обласного товариства імені Духновича (ФОТО)
Історія цієї громадської організації почалася ще в далекому 1923 році. У час піку діяльності (1934) товариство мало 315 читалень, 16 народних домів, 76 хорів, 39 оркестрів, 19 спортивних клубів,...

Історія цієї громадської організації почалася ще в далекому 1923 році. У час піку діяльності (1934) товариство мало 315 читалень, 16 народних домів, 76 хорів, 39 оркестрів, 19 спортивних клубів, понад 200 аматорських театральних гуртків; воно успішно займалося видавництвом популярних книг, науково-культурних періодичних видань.

ВІДЕО ДНЯ

Багаторічним головою товариства був виноградівець отець Євменій Сабов. 1939 року діяльність товариства припинилася і відродилася тільки у 1994 році зусиллями Михайла Івановича Алмашія, відомого педагога, громадського діяча, справжнього народного інтелігента.

Попри всі організаційні та фінансові труднощі протягом останніх років товариство ім. О. Духновича працювало над розвитком історичної самосвідомості жителів нашого краю, збереженням народних традицій та обрядів, над розвитком культури, мистецтва та освіти Срібної Землі.І все це робилося на солідній науковій платформі, із залученням багатьох літераторів, митців, етнографів, істориків, філологів, краєзнавців, широкого кола ентузіастів на місцях.

Реклама
У Мукачеві пройшла чергова конференція обласного товариства імені Духновича (ФОТО) – 01

Діяльність товариства активно висвітлювалася у засобах масової інформація, адже заходи, які проводилися його членами, викликали широкий громадський резонанс у містах і селах області. Це були і святкування річниць населених пунктів, і науково-практичні конференції по дослідженню діяльності видатних особистостей, і проведення різноманітних фестивалів та концертів, словом, усе, що передбачалося статутом організації.

Реклама

Правда, сучасність внесла певні корективи, якщо 90 років тому пріоритетом вважалося просвітництво, оскільки грамотність населення була невисокою, то в наш час вектор розвитку змінився у бік наукової та культурологічної роботи.

Саме про це йшлося на суботній конференції, у роботі якої взяло участь 28 делегатів із 6 районів області. Делегати обговорили результати виконання раніше запланових заходів, намітили напрям подальшої праці. А виконувати намічені завдання буде вже наступне керівництво товариства - Михайло Іванович Алмашій у зв’язку із поважним віком передав повноваження новообраному голові Юрію Продану з Виноградова. Таким чином, колесо історії повернулося до самих витоків створення товариства ім. Духновича, у старовинний Севлюш-Виноградів.

Змінився також склад правління, але ті завдання, які ставить перед собою товариство, залишаються такими ж, як і раніше – дослідження і популяризація багатої культурної та наукової спадщини Підкарпатської Русі, адже девіз його залишається незмінним – «Іти в народ, говорити з народом»!

Реклама

Михайло Чухран, Новини Виноградівщини

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно