Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Кашляєш? Що б це означало? Швидко — на рентген

Кашляєш? Що б це означало? Швидко — на  рентген
На сьогоднішній день ми вже знаємо, що туберкульоз може вражати будь-який орган людини (хіба що крім волосся), але найчастіше він пошкоджує бронхолегеневу систему, де розвивається запальний процес з...

На сьогоднішній день ми вже знаємо, що туберкульоз може вражати будь-який орган людини (хіба що крім волосся), але найчастіше він пошкоджує бронхолегеневу систему, де розвивається запальний процес з „висипкою», а то - й з місцями, розрушеними частками бронхів і легенів. Все це спричинює утворення в бронхах слизовогнійних виділень (харкотиння), які подразнюють дуже чутливу оболонку бронхів. Таке подразнення викликає кашель, що є нічим іншим, як спробою бронхів звільнитися від харкотиння, як чогось стороннього. Тож, найчастіше першим сигналом біди є кашель.

ВІДЕО ДНЯ

Хоча не кожен, хто кашляє, хворий на туберкульоз, та й не кожен хворий на туберкульоз кашляє, і все ж, на таку реакцію організму слід зважати. Якщо кашель триває понад два тижні, то це вже має насторожити людину і спонукати її перевірити стан свого здоров'я, інакше можна змарнувати дорогоцінний час, а хвороба не стане баритися - буде невпинно розвиватися і руйнувати організм. Не визначайте самі причину кашлю, пояснюючи його появу і тривалість простудою, курінням, бронхітом чи ще чимось. Ваша бронхолегенева система волає за допомогою, сигналізуючи кашлем. Чи довго треба їй озиватися, якщо ви не хочете цього почути? Ви, власник цих волаючих бронхів та легень! Вони вам цього не пробачать.

Особливо важливо адекватно реагувати на тривалий кашель, який супроводжується: втратою апетиту і похудінням; швидкою втомлюваністю і кволістю; невисокою гарячкою і підвищеною пітливістю (особливо вночі); болями у грудях та важкістю дихання; появою крові у харкотинні.

Реклама

Ці ознаки не обов'язково свідчать про туберкульоз (вони притаманні багатьом іншим бронхо-легеневим хворобам), але слід дотримуватись золотого правила: найперше думати про можливу наявність грізного захворювання (як туберкульоз чи рак). А переконатись у цьому нині дуже просто: потрібно звернутись до будь-якого лікаря, який обов'язково направить вас на рентгенологічне (найчастіше - флюорографічне) обстеження та на мікроскопічне дослідження харкотиння. Надзвичайно просто і всім доступно, чи не так? Але скільки людей цим нехтують! На сьогодні питома вага несвоєчасно виявлених хворих на туберкульоз легенів (у стадії розпаду легень) вже становить в нашому регіоні близько 60%!

Схаменіться, люди! Бо хто ж Вас силоміць затягне на обстеження, якщо самі від них вперто відмовляєтесь?

Реклама

Виявити туберкульоз можна достовірно тільки двома шляхами: рентгенологічним обстеженням і лабораторним дослідженням.

Незалежно від наявності чи відсутності вище згаданих ознак хвороби (туберкульоз може перебігати і без цих ознак!) кожна людина з 15-ти річного віку свідомо повинна обстежуватись флюорографічно не рідше одного разу на два роки.

Є група осіб, які, незалежно ні від чого, мають обстежуватись флюорографічно у власних же інтересах щорічно. До таких відносяться ті, ризик захворіти на туберкульоз у яких найбільший. Це: особи, які мають (мали) контакт з хворими на туберкульоз (сімейний, виробничий, під час дозвілля, випадковий); біженці, мігранти і безпритульні; ув'язнені й ті, що звільнилися з місць позбавлення волі, та члени їхніх родин; пацієнти, які перебувають під наглядом психіатра чи нарколога; пацієнти з наявними виснажливими хворобами і з пригніченою імунною системою (хворі на цукровий діабет, виразкову хворобу шлунку та 12-палої кишки, хронічні гепатити, бронхіальну астму й інші не туберкульозного характеру запальні хвороби бронхів та легень, хворі, що перенесли ексудативний плеврит, а також будь-які хворі, які одержують тривале лікування гормональними засобами, або променеве лікування і хіміотерапію); пацієнти із залишковими рентгенологічними змінами після перенесеного (вилікованого) туберкульозу.

Реклама

Крім того, певна категорія працівників, які зайняті роботою у колективах, повинні проходити такі обов'язкові обстеження щорічно (так званий декретований контингент: працівники дитячих лікувальних, дошкільних, навчальних закладів, торгівлі і громадського харчування, громадського транспорту, готелів, бібіліотек, розважальних закладів, тощо). Так же раз на рік мають обстежуватись флюорографічно ті, хто працює у шкідливих умовах роботи. Відповідальність за це несуть працедавці.

При рентгенологічних обстеженнях, якщо вони проводяться систематично, нерідко виявляються захворювання вже у початкових стадіях, що дозволяє вилікувати хворобу без зайвих витрат грошей і часу.

Проте бувають і сумнівні випадки, коли на флюорографії виявляють нечіткі ознаки (підозру) туберкульозу. Тоді такі пацієнти запрошуються на дообстеження. Їх слід виконати не пізніше 7-10 днів з дня виявлення. І цим не слід нехтувати! Краще знати достовірно, аніж сумніватись.

Простим, порівняно швидким і абсолютно доступним методом виявлення туберкульозу є дослідження харкотиння. Такі дослідження виконують лабораторії будь-якого медичного закладу. Особливо „підходящий" цей метод там, де немає можливості пройти рентгенологічне обстеження. Треба зібрати у відповідний посуд власне харкотиння, віддати на лабораторне дослідження, це - не вимагає від пацієнта жодних коштів чи зайвих затрат зусиль і часу. Це просто і доступно всім. Тож користуйтесь ним!

Як вже було сказано, туберкульоз, крім легенів, може вражати і будь-який інший орган людини. Найчастіше це лімфатичні вузли, кістки і суглоби, сечостатева система, кишківник, мозкова оболонка, шкіра, очі, інше. Це так звані поза легеневі форми туберкульозу. Для оточуючих вони не складають жодної загрози (вони не заразливі), але самим хворим завдають немало страждань.

У хворих на позалегеневі форми чисто присутні такі ж ознаки хвороби як хворих на туберкульоз легенів (дивіться вище). Крім того, є й інші ознаки, які залежать від ураженого органу, припухлість (збільшення) лімфатичних вузлів, іноді, з утворенням нориць із гнійним виділенням; біль і припухлість суглобів, обмеження їх рухомості; біль в області нирок (сечового міхура, зовнішніх статевих органів), змінене сечовиділення; слизово-гнійні виділення; болі в животі і пронос; головний біль, сонливість, напруга шийних м'язів тощо.

Туберкульоз розвивається поступово, і деякі ознаки хвороби тривожать хворого впродовж тижнів, або й місяців. Від того, чи вчасно хворий звернеться до лікаря - залежитиме успіх у його лікуванні.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно