Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Зупинимо туберкульоз разом

Зупинимо туберкульоз разом
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) розробила программу «Мета розвитку тисячоліття», яку запропонувала Організації Об'єднаних Націй (ООН), і яку підтримали всі країни світу, в тому числі -...

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) розробила программу «Мета розвитку тисячоліття», яку запропонувала Організації Об'єднаних Націй (ООН), і яку підтримали всі країни світу, в тому числі - й Україна. В ній йдеться про те, що уряди всіх країн мають зробити все можливе, щоб до 2015 року зупинити поширення туберкульозу. Для цього до завершення 2015 року у світі мають виявити 70% усіх бактеріоносіїв і вилікувати не менше 85% з них.

ВІДЕО ДНЯ

Попри наявність низки складних проблем як Україна загалом, так і Мукачівщина зокрема, спроможні досягти цього. У нас треба задіяти невикористані дотепер можливості. Що маємо на увазі?

Ті протитуберкульозні програми, які так гарно написано, і на які свого часу покладались величезні надії, не виправдали сподівань. Причин на те багато. Взяти, хоча б, такі з них.

Реклама

Поки провідні фахівці і урядовці „спрямовують свої списи" навколо проблем туберкульозу, значна частина пересічних громадян перебуває в інформаційному вакуумі щодо туберкульозу, вони й не допускають, що ця проблема може торкатися кожного з них. Навіть за переконливих ознак, що дають підстави запідозрити захворювання на туберкульоз, люди не звертаються до лікарів, нехтують медичною допомогою.

Як можна поінформувати наших громадян у питаннях туберкульозу? Звісно, через засоби масової інформації (хоча далеко не всі читають газети чи дивляться медичні програми по телебаченню). Тож через наочну агітацію (але її ніде не побачите на вулицях чи в місцях масових зібрань громадян). Певно, через навчальні заклади - із залученням викладачів (але це робиться лише час від часу!). Ще - через лекційну пропаганду силами лікарів (але працедавці неохоче надають згоду на лекції у трудових колективах, а так звані „Вечори запитань і відповідей" давно „канули в лету"). Як же бути?

Реклама

Напередодні виборів різну наочну агітацію розміщують майже на всіх кутках, приносять до квартири. Кожна політична сила - свою. То чому би так же не зробити із тематичною наочною агітацією і листівками, які донесуть до людей усі актуальні проблеми боротьби з туберкульозом? Щоб люди знали, що:

флюорографічні обстеження (ФГ) нешкідливі для здоров'я і проводяться безплатно;

виявити туберкульоз можна, не виходячи з оселі, здавши харкотиння на лабораторне дослідження;

Реклама

шкідливі звички сприяють захворюванню на туберкульоз; туберкульоз - не вирок і якщо він якнайшвидше виявлений, легше його повністю вилікувати;

лікування туберкульозу безплатне. На це, звичайно, потрібні кошти. Але, якщо місцева влада, депутати (чи претенденти у депутати}, підприємці по декілька разів на рік знаходять кошти на різні помпезні загальноміські заходи (вечори, концерти тощо), то чому би їх не знайти на боротьбу з туберкульозом?!

Боротьба з туберкульозом не може бути ефективною без участі самого населення. Тож чи не час створити нам Громадський рух „Мукачівці - проти туберкульозу"? Тим більше, що така практика з інших проблем вже підтвердила свою дієвість (згадайте акцію „Збережемо тепло для наших дітей"). Чому би всім нам не започаткувати акцію „Зупинимо туберкульоз у Мукачеві разом"? Відгукніться, шановні краяни, і вносіть свої пропозиції. Двобій з туберкульозом триває.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно