Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як уникнути харчових отруєнь?

Як уникнути харчових отруєнь?
З давніх часів відомо, що харчові продукти можуть викликати тяжкі захворювання, що іноді закінчуються смертю. Вони звуться харчовими отруєннями. Такі отруєння бувають різними. Одні викликані...

З давніх часів відомо, що харчові продукти можуть викликати тяжкі захворювання, що іноді закінчуються смертю. Вони звуться харчовими отруєннями. Такі отруєння бувають різними. Одні викликані вживанням отрутних або отруєних продуктів, наприклад, отруйних грибів, насіння бур'яну хлібних злаків, ікри й молоки деяких риб, надпочечників та надшлункової залоз забитих тварин, а ще – овочів, фруктів, що містять залишки пестицидів у перевищених концентраціях, продуктів, забруднених солями важких металів, радіологічними речовинами, хімічними домішками та іншими.

ВІДЕО ДНЯ

Є харчові отруєння, викликані продуктами, забрудненими мікробами та їх токсинами. До таких мікробів відносять стафілококи, деякі типи кишкової палочки, ентерококи, збудник ботулізму та цілий перелік інших мікроорганізмів.

Мікроби можуть потрапити до продукту з брудних рук, з пилом, їх заносять мухи, гризуни. Харчові продукти – це сприятливе середовище для їх розмноження, особливо – при підвищених температурах (25-35°С) та достатній вологості. Тому з приходом теплих сонячних днів кількість потерпілих від харчових отруєнь збільшується.

Реклама

Щоб запобігти бактеріальним харчовим отруєнням, необхідно дотримуватися простих санітарно-гігієнічних вимог при купівлі, зберіганні, вживанні продуктів, а також правильно проводити їх кулінарну обробку.

Продукти люблять чистоту. Тому все, що контактує з ними, – приміщення, посуд, інвентар, обладнання, руки треба старанно мити і тримати в чистоті.

Реклама

Особливо небезпечними для вживання є продукти, які швидко псуються. Це молочні, м'ясні продукти та страви з них. Бажано не готувати влітку та довго не зберігати холодці, студні, макарони по-флотськи, млинці з м'ясом, торти та тістечка з кремами, особливо – з заварним та білковим, "самокваси" з молока. Їжу краще готувати перед вживанням, зберігати в умовах холоду, що забезпечить холодильник. Перед вживанням страв з холодильника слід їх старанно прокип'ятити (або прожарити). Дуже небезпечно тільки підігрівати їжу, особливо – якщо вона зберігалась деякий час в теплому приміщенні, що сприяє швидкому розмноженню мікробів.

Важливим фактором у запобіганні харчових отруєнь є придбання доброякісних продуктів.

Декілька порад, думаю, не зашкодить: краще купувати продукти в магазинах, де якість та умови зберігання контролюються. А ще Ви отримуєте документ у вигляді чека, що підтверджує покупку і в деякій мірі гарантує її якість. Іноді чек не завадить приберегти. Звертайте увагу на упакування, етикетки і особливо – на терміни реалізації та зовнішній вигляд продуктів. Якщо ви не впевнені у якості вибраного, то зверніться до продавця з проханням пред'явити документ, що підтверджує доброякісність цього продукту. Це може бути сертифікат, посвідчення якості, ветеринарне свідоцтво та інше. А можна пошукати те, що ви любите, в іншому місці. Тим більше, що вибір є. Але не рекомендую купляти на ринку (або від людей) консерви, в'ялену рибу, окорочки, ковбаси, що виготовлені в домашніх умовах. Ці продукти частіше, аніж інші, викликають харчові отруєння.

Реклама

Не слід купляти м'ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю.

Пам'ятайте, що ні один випадок харчового отруєння, яким би легким він не був, не минає безслідно. Захворювання може ускладнитись колітом, гастритом і навіть виразкою та іншими тяжкими продовженнями хвороби. Запобігти харчовому отруєнню значно легше і дешевше, аніж лікуватися.

Лариса Гейруш

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно