Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Кишкові захворювання. Як їх попередити?

Кишкові захворювання. Як їх попередити?
У Мукачеві, в зв'язку з літнім періодом року та підтопленням окремих територій внаслідок інтенсивних опадів можлива реальна загроза виникнення інфекційних захворювань, саме – гострих кишкових...

У Мукачеві, в зв'язку з літнім періодом року та підтопленням окремих територій внаслідок інтенсивних опадів можлива реальна загроза виникнення інфекційних захворювань, саме – гострих кишкових інфекцій, черевного тифу, лептоспірозу, вірусного гепатиту, сальмонельозу, ентеровірусних інфекцій. Ефективність профілактики кишкових захворювань в цей час залежить від усіх нас. Епідеміологічні дані свідчать, що широкому розповсюдженню різних кишкових інфекцій сприяють харчові продукти, нечиста вода, фрукти та овочі, забруднені збудниками інфекційних хвороб.

ВІДЕО ДНЯ

Джерелом інфекцій є хворі люди, здорові бацилоносії, домашні тварини. Переносниками захворювань, такого як лептоспіроз, можуть бути пацюки. Зараження відбувається при вживанні: некип'яченої води, не-якісно оброблених сирих продуктів тваринного походження, забруднених мікроорганізмами овочів та фруктів, які вживають в їжу без термічної обробки. Всі кишкові інфекції проникають в організм через рот і викликають запальні процеси шлунково-кишкового тракту.

Загальними ознаками хвороби є часті випорожнення із зміною консистенції калу, збільшенням об'єму випорожнень з появою в них слизу та крові, поява блювоти, яка може «попереджати» часті випорожнення, поява болю в животі.

Реклама

Характерними ознаками окремих захворювань є:

- при дизентерії – переймоподібні болі в животі, випорожнення зі слизом, прожилками крові, гною;

Реклама

- при сальмонельозі – гострий початок захворювання з високою температурою тіла, блювота, болі в животі, випорожнення зеленого кольору, зловонні зі слизом та кров'ю;

- при черевному тифі – підвищення температури тіла, головний біль, нудота, проноси, висип на шкірі;

- при лептоспірозі – підвищення температури тіла, болі у м'язах нижніх кінцівок і спині, крововиливи в слизові очей та носоглотки, жовтушний колір шкіри;

Реклама

- при вірусному гепатиті – нудота, блювота, жовтушність склер та шкіри, підвищення температури тіла, сеча темного кольору.

З метою профілактики виникнення інфекційних захворювань необхідно: пити тільки кип'ячену воду, овочі, фрукти перед вживанням у їжу добре промивати, обливати окропом, ретельно мити руки з милом після повернення додому, перед їжею, після користування туалетом; під час роботи в заболоченій місцевості обов'язково використовувати захисний одяг, гумові чоботи, рукавиці.

Не купуйте та не вживайте в їжу харчові продукти, куплені на стихійних ринках, у підозрілих осіб, не вживайте в їжу готові страви, які довго зберігалися при кімнатній температурі.

В разі, якщо виявиться хворий (блювання, проніс, головні болі, підвищення температури тіла, судоми) – необхідно негайно звернутися за медичною допомогою в медичний заклад.

Гігієнічні правила прості та доступні. Кожен з нас повинен з почуттям особистої відповідальності виконувати ці правила, бо епідеміологічне благополуччя серед населення залежить від кожного з нас.

Віктор Малахов, завідувач епідеміологічним відділом Мукачівської міської санепідемстанції

Джерело: Закарпатська газета «Панорама»

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно