Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Будівництвом ГЕС прикривають захоплення земель - вважають громадські активісти області

Будівництвом ГЕС прикривають захоплення земель - вважають громадські активісти області

Будівництвом ГЕС прикривають захоплення земель - вважають громадські активісти області
Схема будівництва на Закарпатті понад 300 міні-ГЕС насправді запланована для роздачі землі під великі інвестиційні проекти. Так вважають громадські активісти Закарпаття. Про це вони розповіли на...

Схема будівництва на Закарпатті понад 300 міні-ГЕС насправді запланована для роздачі землі під великі інвестиційні проекти. Так вважають громадські активісти Закарпаття. Про це вони розповіли на прес-конференції в Ужгороді, а також пояснили свою позицію, чому подали позов до Закарпатського окружного адміністративного суду на рішення Закарпатської обласної ради щодо будівництва гідроелектростанцій на річках області.

ВІДЕО ДНЯ

Олег Лукша,член призидії Форуму екологічного порятунку Закарпаття, директор Міжнародного інституту людини і глобалістики «Ноосфера» зауважив, що до Форуму екологічного порятунку приєдналося близько 18 громадських організацій. Другий місяць триває збір матеріалів по ситуації із зведенням малих ГЕС в області, на завершенні громадська експертиза. «Відбулась псевдолегітимізація рішення облради. Ця схема по спорудженню малих ГЕС має бути у складі містобудівної документації і по закону не може бути виокремлена, - розповів Олег Лукша. - А облрада виокремила цю схему і робить її «дахом» для легітимізації рішень. Спрямованих на виділення інвесторам місць для проектування і подальших процедур». За словами Олега Лукші рішення облради приймалося за поданням одного депутата Віктора Трикура.

Як розповіла Оксана Станкевич, співголова Форуму екологічного порятунку Закарпаття, президент ГО “Екосфера”, у ініціатори спорудження численних міні-ГЕС апелюють до досвіду Європи, зокрема Австрії, де ніби 75% електроенергії виробляється за рахунок малих ГЕС. «Це чийсь піар хід, - стверджує Оксана Станкевич, - хтось вигадав цю цифру навмисне, оскільки насправді в Австрії від міні-ГЕС отримується не більше 10% електрон енергії (це найбільший відсоток у Європі). До прикладу, у Швеції й Італії цифра складає 2,5%». За словами еколога, Карпати входять до екорегіонів світу, які потребують особливого захисту. А понад 300 об’єктів міні-ГЕС, які плануються спорудити, хочуть розташувати у найбільш незайманих місцях. «Вся ця схема передбачає будівництво 1000 водосховищ у верхів’ї річок. Це катастрофа для всієї екології Карпат: це повна зміна гідрологічного режиму річок, гідроморфології річок, повна руйнація екологічної структури, зникнення багатьох червонокнижних видів. Пряме порушення про охорону навколишнього середовища, про червону книгу України, про природозаповідний фонд», - каже Оксана Станкевич.

Реклама

Микола Бережанський, голова товариства «Краяни Рахівщини», зауважив, що 16 березня на районній сесії 37 із 38 депутатів проголосували за спорудження 34 міні-ГЕС на Рахівщині. До того ж 24 з цих об’єктів хочуть розмістити на території природо заповідного фонду. Рішення облради про схему розміщення не було погоджено з жодною структурою, - кажуть громадські активісти і зауважують, що ініціатори малої гідроненергетики підозріло не хочуть відновлювати вже існуючі потужності, а мають намір будувати на нових територіях. Ймовірно йдеться про більш стратегічні мотиви, зокрема захоплення земель під подальшу розбудову, наприклад зведення туристичних комплексів. Адже просто так землі на заповідних територіях не взяти, а під прикриттям гідроенергетики, не складно. Там де достатньо 20-30 сотин для міні-ГЕС, виділяються землі по кілька гектарів.

«Ми як організація були просто вражені такою безвідповідальною, нахабною схемою прийняття рішення облрадою, яке справді має катастрофічні наслідки, - прокоментував ситуацію Володимир Феськов, співкоординатор Закарпатського Громадського, член президії Форуму екологічного порятунку Закарпаття. - Тут цілий букет порушень законодавства: це про доступ до публічної інформації, і регуляторні закони, законодавство про органи місцевого самоврядування, природоохоронне законодавство тощо. А також порушення закону про корупцію, бо очевидно, що внести такий проект всупереч процедурі, як це зробив депутат Трикур, потрібно мати підтримку в апараті, який готує ці питання, за законних обставин сесія не могла розглядати це питання».

Реклама

Реакції облради поки що немає, зазначили доповідачі. Проте вже є реакція світової спільноти. Зокрема відреагував Всесвітній фонд дикої природи і поінформує відповідні структури Євросоюзу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно