Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Вірменія: враження від людей, туристична складова та семінар у Єревані, – погляд із Закарпаття (ФОТО)

Вірменія: враження від людей, туристична складова та семінар у Єревані, – погляд із Закарпаття (ФОТО)

Вірменія: враження від людей, туристична складова та семінар у Єревані, – погляд із Закарпаття (ФОТО)
Літо – час подорожей та приємного проведення часу. Так трапилось, що цьогорічну відпустку поталанило провести в одному з найбільш неоднозначних місць на планеті Земля, а саме в столиці Вірменської...

Літо – час подорожей та приємного проведення часу. Так трапилось, що цьогорічну відпустку поталанило провести в одному з найбільш неоднозначних місць на планеті Земля, а саме в столиці Вірменської Республіки місті Єреван. Доля подарувала можливість не тільки познайомитись з новими цікавими людьми, але й фактично пізнати нову, раніше невідому, культуру. Отже, про все по-порядку.

ВІДЕО ДНЯ

Семінар в Єревані

До столиці сонячної Вірменії вдалось потрапити з другої спроби. Справа в тому, що я за два місяці до цього проекту був відібраний у ролі учасника молодіжного форуму, але тоді відвідати Єреван через ситуацію на Батьківщині не було можливості. Що ж стосується семінару, то взяти участь в ньому вдалось завдяки Інституту Суспільних Ініціатив, за безпоспосередньої підтримки якого і опинився на цьому заході. Варто відзначити, що цього разу в рамках проекту було відібрано по троє представників з 8 країн світу, а саме: Вірменії, Грузії, України, Молдови, Італії, Хорватії, Польщі та Туреччини. Такий по-справжньому інтернаціональний склад учасників був покликаний, в першу чергу, сприяти обміну досвідом між учасниками з країн ЄС, так і країн Східного партнерства. Сам проект був спрямований на підвищення громадянської активності молоді, підвищення рівня їх розуміння і усвідомлення того, що стосується процесів прийняття рішень з питань, які відбуваються в їхніх країнах. Цілі проекту полягали у тому, щоб підвищити рівень розуміння демократичних принципів і процесів серед 24 молодих учасників; розвити здібності учасників критично і творчо мислити, аналізувати і вирішувати проблеми; стимулювати співпрацю і взаємодію між учасниками, що представляють країни ЄС і країни-партнери, що не входять в ЄС.

Реклама

За шість днів роботи семінару учасники спробували себе в різних іпостасях, довелось навіть на деякий час стати акторами в рамках ситуативної гри. Формат спілкування, який обрали молоді та дуже цікаві тренери Марія Сімонян та Грігор Єрітсян, дав можливість не тільки дізнатись багато нової і цікавої інформації, але й на основі власного досвіду знайти пояснення та дати оцінку багатьом речам. Робочою мовою проекту стала англійська.

Вірменія: враження від людей, туристична складова та семінар у Єревані, – погляд із Закарпаття (ФОТО) – 01
Реклама

Враження від людей

Не семінаром єдиним жили учасники протягом всіх днів роботи проекту. За вільний від навчання час особисто мені випала можливість поспілкуватися з кількома десятками корінних жителів столиці. Історії, які вони мені розповідали, не наводять на оптимістичні думки, в більшості – навпаки, зводяться до того, що вірмени живуть досить бідно, а в деяких випадках навіть борються за існування. Саме цей фактор, на мою думку, і послугував, що вірмени є однією з найдобріших і привітніших націй, які доводилось раніше зустрічати. Вони, практично, завжди усміхнені, готові допомогти будь-якому незнайомцю і, найголовніше, за кілька годин розмови з ними в тебе вже складається відчуття ніби знаєш їх десятиліттями. Звичайно, за одним містом, хоч і столицею, не можна судити про всю країну, але, зважаючи на той факт, що нині населення Вірменії складає приблизно 3,2 млн. людей, а 40% з них проживають в столиці країни, то можна з впевненістю сказати, що це левова частка усіх вірмен.

Країна втрачених можливостей

Реклама

Що стосується вражень від самого Єревану та Вірменії в цілому, то слід відзначити, що з першої хвилини перебування на цій землі мене не покидало відчуття, що я повернувся десь на 30 років в минуле, в радянські часи, які не застав. Старі будинки, закинуті багатоповерхівки, і головне – це центральна частина міста часів СРСР. Єдине, що одразу кидається у вічі – це музичний фонтан, який привертає увагу туристів, зачаровуючи своїми дивовижними «рухами» струменів води. Насправді зараз як Єреван, так і інші міста країни активно розбудовуються. Правда, як це робиться і у нас, нехтуючи при цьому історичними і культурними цінностями країни.

Вірменія: враження від людей, туристична складова та семінар у Єревані, – погляд із Закарпаття (ФОТО) – 02

Країною втрачених можливостей Вірменія стала не без допомоги «матушки России». Напередодні підписання угоди з ЄС, яка б приблизила країну до стандартів цивілізованого світу, в Кремлі за традицією розпочали з шантажу. Зважаючи на той факт, що більшістю підприємств в країні володіють російські олігархи, фінансовий інструмент став важливим важелем тиску, який дав свої плоди. Вірменія не підписала угоди з Європейським Союзом, і навіть більше – розпочала підготовку до укладання угоди з Митним Союзом. Ні перша, ні друга угоди наразі не підписані, але вірмени чудово усвідомлюють, що за політичної волі керівництва їх держави – це лише питання часу входження до МС.

Протягом семінару в Єревані у нас було завдання з’ясувати ставлення вірмен до наших країн та щодо можливості зміни країни проживання. Результати вельми вразили. З усіх опитаних респондентів лише одна молода особа віком 15 років заявила, що хоч і бажає виїхати за кордон, та лише для того, щоб вивчитись і в майбутньому стати в нагоді своїй країні. Подібна ситуація спостерігається по всій країні. При чому, велика частка вірмен, які хочуть переїхати жити в іншу країну, чомусь обирають… Росію.

Не вірять вірмени і у вибори, як можливий інструмент зміни політики країни. Переважна більшість опитаних не ходять на вибори, стверджуючи, що їх результати «відомі» заздалегідь. Єдині масові протести в Єревані, які закарбувались в головах людей, припадають на 2008 рік, коли в центрі столиці країни було розстріляно 10 осіб. Політичні переслідування в країні тривають і досі, що сильно позначається на позиціях людей. Вони налякані і не готові до нових жертв заради змін. Певно, в цьому і є головна наша відмінність з ними.

Вірменія: враження від людей, туристична складова та семінар у Єревані, – погляд із Закарпаття (ФОТО) – 03

Туристична складова

Реклама

Якщо і їхати у Вірменію, то, перш за все, щоб побачити її фантастичну природу. Одна гора Арарат варта того, щоб тут побувати. За час нашого семінару вдалось побувати і в одному з найдивовижніших місць на землі - монастирському комплексі Ґегард в провінції Котайк. Розташований він в ущелині гірської річки Азат, приблизно за 40 км на південний схід від Єревана. Монастир внесено ЮНЕСКО в список об’єктів Всесвітньої культурної спадщини. Назва монастирського комплексу походить від списа Лонгіна, яким прокололи тіло Ісуса Христа на хресті, і, як стверджується, привезеного до Вірменії апостолом Тадеєм в числі багатьох інших реліквій. Ця обставина зробила монастир популярним місцем для паломництва вірмен протягом багатьох століть. Зараз спис виставлено в скарбниці Ечміадзіну. Назва «Ґегардаванк» фіксується із 1250 р. Якщо Ви хоча раз в житті потрапите у Вірменію, то оминути це місце буде справжнім гріхом.

Іван Гарагонич

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно