Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Звідки взялась традиція фарбувати яйця та до чого тут капуста, шпинат і фіалка

Звідки взялась традиція фарбувати яйця та до чого тут капуста, шпинат і фіалка

Звідки взялась традиція фарбувати яйця та до чого тут капуста, шпинат і  фіалка

Зазирнувши у пасхальний  кошик будь-якого закарпатця 100% можна побачити серед традиційних смаколиків і кілька великодніх яєць. Крашанки, писанки, крапанки – різноманіття вражає. Однак, далеко не кожен знає звідки взялась традиція фарбувати яйця.

ВІДЕО ДНЯ

Є кілька різних версій. За однією з них, після того, як Ісус воскрес і вознісся на небо, апостоли пішли по всьому світу з благою звісткою. Марія Магдалина також вирушила до Царя Юдеї, щоб розповісти про диво. Але до царя без дару не пускали. А в Марії було лише куряче яйце. Його вона і піднесла правителю разом зі своєю звісткою.

Читайте також:  Гарні привітання на Великдень 2020 своїми словами

Реклама

Та він тільки посміявся над жінкою і заявив, що швидше яєчна шкаралупа стане червоною, ніж він повірить у те, що почув. У ту ж мить яйце в руках Марії Магдалини почало червоніти. Відтоді у знак своєї віри християни почали щороку фарбувати яйця до Світлого свята Воскресіння і дарувати їх один одному.

Звідки взялась традиція фарбувати яйця та до чого тут капуста, шпинат і  фіалка – 01
Реклама

Крім того, у християнстві пасхальне яйце – символ Гробу Господнього, в якому було приховане вічне життя. Гробниці облаштовували в печерах, а вхід закривали каменем. За легендою, камінь, яким закрили гробницю Ісуса Христа, нагадував обрисами яйце. Під шкаралупою яйця ховається нове життя. Тому для християн пасхальне яйце – це ще й нагадування про Воскресіння Ісуса Христа, про порятунок і вічне життя. А червоний колір, в який найчастіше забарвлюють яйця, означає страждання і кров Ісуса.

Звідки взялась традиція фарбувати яйця та до чого тут капуста, шпинат і  фіалка – 02

Але є і практичне пояснення цього пасхального звичаю. Під час Великого посту яйця їсти заборонено. Але кури ж несуться і яйця потрібно було якось зберігати. Аби вони не засмерділися, селяни відварювали їх у солоній воді. А щоб не сплутати з сирими, фарбували за допомогою лушпиння в червоний колір. Кажуть, саме так і виникла традиція фарбувати яйця.

Реклама

Тисячі років люди робили різноманітні пасхальні яйця. У наш час існує безліч способів, як зробити їх гарними, оригінальними і несхожими на інші. Для цього використовують безліч технік. Із кожним роком їх стає все більше, а великодніх яйця стають витворами мистецтва. Та для цього потрібен час і хоча б трошки таланту. Якщо ж того, або іншого немає, то не варто засмучуватися. Адже великодні яйця можна зробити гарними і яскравими, використовуючи для цього лише натуральні барвники, які стають дедалі популярнішими. Пропонуємо кілька способів приготування крашанок за допомогою барвників, які є вдома у багатьох господинь.

Звідки взялась традиція фарбувати яйця та до чого тут капуста, шпинат і  фіалка – 03

Найвідоміший спосіб фарбувати яйця за допомогою цибулиння. Готуємо "фарбу" так: півгодини проварюємо досить велику кількість лушпиння, відставляємо його і даємо відвару настоятися. Потім кладемо туди сирі яйця й відварюємо до готовності. Якщо хочемо темний колір – беремо більше лушпиння, якщо світліший – менше.

Звідки взялась традиція фарбувати яйця та до чого тут капуста, шпинат і  фіалка – 04

Зеленуватого кольору яйця вийдуть, якщо проварити сирі яйця зі шпинатом або кропивою. Колір залежить від концентрації трави.

Звідки взялась традиція фарбувати яйця та до чого тут капуста, шпинат і  фіалка – 05

Жовті яйця можна отримати, якщо проварити їх у куркумі. Щоб мати фіолетові варто фарбувати їх у фіалках. Треба взяти квіти фіалки, залити їх гарячою водою, дати розчину настоятися й замочити в ньому яйця на ніч. Якщо додати у воду трохи лимонного соку, вийде лавандовий колір.

Реклама
Звідки взялась традиція фарбувати яйця та до чого тут капуста, шпинат і  фіалка – 06

Світло-бежеві або коричневі яйця вийдуть якщо варити їх зі шкаралупою волоського горіха. І якщо проварити яйця в молотій каві, то крашанки також будуть бежевого або коричневого кольору.

Звідки взялась традиція фарбувати яйця та до чого тут капуста, шпинат і  фіалка – 07

А рожевий колір можна отримати за допомогою журавлинного соку. Все просто: видавлюємо сік, відварюємо в ньому яйця і залишаємо на ніч.

Читайте також:
Закарпатська паска: рецепт випікання, який передається з покоління в покоління

Сині яйця або сині плями на них можна отримати, якщо натерти вже відварені яйця листям червоної капусти.

Звідки взялась традиція фарбувати яйця та до чого тут капуста, шпинат і  фіалка – 08
Реклама

Крім того, можна запросто зробити яйце в смужку. Для цього варто одягнути на нього кілька гумок і після цього занурити у барвник.

Звідки взялась традиція фарбувати яйця та до чого тут капуста, шпинат і  фіалка – 09

Також можна нанести на пофарбовані яйця білі візерунки за допомогою цукрової пудри. Для цього знадобиться склянка цукрової пудри і трохи води. Ці два інгредієнти змішуємо так, щоб суміш вийшла дуже густа. І за допомогою кондитерського шприцу наносимо візерунок на вже відварені й пофарбовані яйця.

Звідки взялась традиція фарбувати яйця та до чого тут капуста, шпинат і  фіалка – 10

Кожен обирає той спосіб приготування великодніх яєць, який йому до душі. Головне пам’ятати, що пасхальне яйце – це нагадування про Воскресіння Христове, це символ вічного життя та відродження.

 Нагадаємо, у Мукачеві на Великдень перекриють деякі вулиці та закриють церкви.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно