Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатські нардепи звернулися з проханням до прем’єр-міністра України

Закарпатські нардепи звернулися з проханням до прем’єр-міністра України

У радянський період, зокрема, в 60-70 рр. ХХ століття, без будівельних планів та необхідних на те дозволів, на території історичної та архітектурної пам’ятки XVII ст. «Резиденція єпископів» в Ужгороді, було зведено ряд приміщень для кафедри ядерної фізики Ужгородського національного університету. Тоді ж і знищили парковий комплекс, закладений наприкінці XVIIІ ст. поблизу Кафедрального Хрестовоздвиженського собору. Наразі служителям Мукачівської греко-католицької єпархії вдалося віднайти в архівах план парку. Однак відновити історичний комплекс у центрі міста без демонтажу будівель та перенесення кафедри ядерної фізики УжНУ – неможливо.   

ВІДЕО ДНЯ

Три будівлі кафедри ядерної фізики, що побудовані у радянські часи на території єпископської резиденції, вже демонтували, як аварійні. Наразі там ще залишається споруда, у якій розміщений «прискорювач електронів».

Ще один подібний «прискорювач», який, на думку спеціалістів, знаходиться у набагато кращому стані, знаходиться в кар’єрі мікрорайону «Шахта». Перебуває він у власності та оперативному віданні Академії Наук України, тобто Кабінету Міністрів, а «прискорювач» УжНУ, що на кафедрі ядерної фізики по вулиці Капітульній – у власності Міністерства освіти і науки України.

Реклама

До народних депутатів України Василя Петьовки, Валерія Лунченка та Роберта Горвата надійшло звернення Єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Владики Мілана з проханням вирішити питання щодо пам’ятки архітектури XVІІст. «Резиденція єпископів». Зважаючи на  актуальність цієї проблеми для жителів обласного центру та духовенства краю, народні депутати України звернулися до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Закарпатські парламентарі просять вирішити питання щодо передачі «прискорювача», який перебуває у власності та оперативному віданні Академії Наук України в оперативне управління чи у власність УжНУ та перенесення кафедри ядерної фізики з подвір’я Єпархії у центрі Ужгорода, до більш сприятливого для цього місця - мікрорайону «Шахта».

Зробити це слід без будь-яких ускладнень чи зупинки навчального процесу. Перенесення кафедри ядерної фізики в мікрорайон «Шахта» дало б можливість відновити історичний парк на території «Резиденції єпископів». Депутатський запит народних депутатів Василя Петьовки, Валерія Лунченка та Роберта Горвата направлений до Прем’єра-міністра України.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно