Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатець розробив еко-посуд, який може замінити одноразовий пластик

Закарпатець розробив еко-посуд, який може замінити одноразовий пластик

Закарпатець розробив еко-посуд, який може замінити одноразовий пластик

Забруднення навколишнього середовища – актуальна проблема в наш час. Про острови з пластику у Тихому океані не говорить вже хіба що лінивий. І з кожним днем ця проблема стає все гострішою, адже Тихоокеанська сміттєва пляма вже стала втричі більшою за площу території Франції чи України.

ВІДЕО ДНЯ

Масштаби цієї катастрофи усвідомлюють у багатьох країнах Європи. І нещодавно Європарламент вирішив, що з 2021 року в усіх країнах Європейського Союзу забороняється використання одноразових пластикових виробів, як-от трубочок для пиття, пластикового посуду та ватних паличок.

Кожна європейська країна шукає рішення цієї проблеми. Україна теж не стоїть осторонь таких тенденцій. Ба більше, саме нашій країні є що запропонувати сусідам. Зокрема йдеться про розробки та технології одноразового екологічного посуду.

Реклама

Так, закарпатець Іван Зуб винайшов спосіб виготовлення одноразового посуду з відходів кукурудзи. І про його відкриття дізнались не лише в Україні, але і в Європі. Інтернет-видання “PMG.ua” поспілкувалось із молодим винахідником із Закарпаття.

– Розкажіть, будь ласка, що Вас спонукало до ідеї виготовити одноразовий посуд із відходів кукурудзи?

Реклама

–До цього мене спонукали новини про те, що відбувається у світовому океані. І масштаби цієї екологічної проблеми просто вражають. Я розумію, що на Закарпатті люди живуть далеко від моря і океану. Але ми живемо на одній землі. І використовуємо той самий пластик, який будь-яким способом потрапляє в океан. Тому хотів би призупинити цю негативну тенденцію або запобігти. Тому, як то кажуть, є проблема – з’явилось рішення.

Читайте також:
Європейський досвід сортування сміття: як еко-ініціатива допомогла селу Невицьке стати чистішим
Закарпатець розробив еко-посуд, який може замінити одноразовий пластик – 01
Реклама

– Чому вирішили виготовляти посуд саме із відходів кукурудзи?

– Я живу у сільській місцевості. І, проїжджаючи трасою Київ-Чоп від Нижніх Воріт до Ужгорода, часто бачив поля кукурудзи. Після збору врожаю, люди залишають за собою масу відходів, які можна спокійно використати. Ми із знайомим подали ідею на всеукраїнський конкурс у Київ. І виграли поїздку у Швейцарію і Данію для того, щоб представити там наші розробки. Тоді нашою головною метою було виграти конкурс стартапів УжНУ і конкурс у Києві. Зараз ми працюємо над тим, аби ідеально відпрацьованою була наша технологія. Тому і проводимо різні досліди. Наприклад, скільки часу стаканчик і ложка із кукурудзяних відходів витримають певню температуру. Наприклад, кілька годин чи день.

Закарпатець розробив еко-посуд, який може замінити одноразовий пластик – 02

– Загалом, чим, на Вашу думку, корисний Ваш стартап та одноразовий посуд із відходів кукурудзи?

– Цей посуд заміняє увесь пластиковий. Навіть якщо ми залишимо такий посуд після пікніка, він буде добривом для лісу чи галявини. Варто зауважити, що цей посуд також їстівний. Тому після використання його може з’їсти тварина, наприклад корова. Ми використовуємо лише відходи від кукурудзи (стебла, листя). Я вважаю, що це дуже великий плюс для нас усіх. Адже ми бачимо чимало фото з нещасними тваринами, які потрапили у "пластикову пастку". Тому ми зі свого боку намагаємось зробити щось корисне для природи. Ми відкриті для будь-якої співраці, для людей, які можуть підтримати нашу ідею, щоб якомога швидше її втілити у життя.

– Напевно, вже є багато відгуків про Ваш стартап.

– Так, звісно. Серед моїх друзів є величезний інтерес до цього відкриття. Також є сторінка у Фейсбуці "Зелений варош", де можна дізнатись і про сам рух zerowaste, і про те, як користуватись цим одноразовим посудом та де його (й інші речі, дружні до природи) придбати. Крім того, під час конкурсів люди з Польщі, Індії, Китаю зацікавились цією ідеєю. А під час зустрічі в Ужгородській міській раді ідеєю зацікавився представник міста-побратима з Німеччини – Дармштадт, який захотів, щоб ми розробили бізнес-план для реалізації цієї ідеї в Німеччині. Але я вважаю, що ми найперше повинні розпочати виробництво екологічного посуду в Україні. Адже всі звикли, що корисні тенденції зазвичай приходять до нас з Європи. А ми хочемо бути першими і на власному прикладі показати, що Україна і, зокрема, Закарпаття, теж можуть дати щось корисне Європі та світу.

Реклама

– Дякую за розмову.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно