Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Актуальність велодоріжок: досвід Мукачева та європейських країн

Актуальність велодоріжок: досвід Мукачева та європейських країн

Актуальність велодоріжок: досвід Мукачева та європейських країн

Соціальна дистанція, зменшення кількості прямих міжлюдських контактів, навколишнє середовище – коронавірус настільки змінив наше життя, що позитив для екології внаслідок карантинних заходів став причиною вже популярного мему “Природа настільки очистилась…”. Але якщо серйозно, то чимало країн і великих міст зокрема всерйоз замислюються про те, як зберегти карантинний рівень екології у посткарантинний період, коли життя нормалізується, або навіть зменшити шкідливий вплив людської діяльності на навколишнє середовище.

ВІДЕО ДНЯ

В італійському Мілані – столиці регіону Ломбардія, яка найбільше постраждала від пандемії COVID-19, планується трансформація 35 кілометрів міських вулиць, аби і запобігти зараженню людей на коронавірус, і зменшити кількість викидів в атмосферу на тлі послаблення карантину.

У центральній частині  Брюсселя віддаватимуть перевагу пішоходам та велосипедистам, аби уникнути скупчень задля зменшення ризиків заражень на коронавірус. Франція запланувала виділити 20 мільйонів євро для того, аби громадяни пересіли на велосипеди, а місцеву владу заохочує розвивати велоінфраструктуру.

Реклама
Читайте також:
Обов’язкові велодоріжки: угорська реальність – українське майбутнє

Навіть у столиці сусідньої Угорщини – у Будапешті, помітні зрушення. Так, нещодавно на одному з проспектів міста, який розділений на частини для руху окремо автомобілів та трамвайних маршрутів 4 та 6, з’явилась велодоріжка.

Реклама
Актуальність велодоріжок: досвід Мукачева та європейських країн – 01
Актуальність велодоріжок: досвід Мукачева та європейських країн – 02

І хоч Мукачево далеко не велике європейське місто, та все ж і в місті над Латорицею є помітні зрушення у розвитку велоінфраструктури. Так, нещодавно у місті з’явилась перша велодоріжка. Як розповів начальник Управління міського господарства Мукачівського міськвиконкому В’ячеслав Гасинець, наразі в Мукачеві вже побудовано велосипедну доріжку від моста по вул.Космонавта Беляєва до моста по вул.Берегівська об’їздна протяжністю – 2 642 м.

Реклама
Актуальність велодоріжок: досвід Мукачева та європейських країн – 03

Також наразі підрядною організацією виконуються роботи з влаштування велосипедної доріжки по вул.Берегівська об’їздна. Згідно проєктно-кошторисної документації, велосипедна доріжка буде протяжністю 798 м.

Читайте також:
У Мукачеві звели велодоріжку протяжністю майже 3 км

За словами чиновника, європейські практики розвитку велоінфраструктури і надалі використовуватимуться. І при виконанні робіт з будівництва, реконструкції та капітального ремонту вулиць завжди розглядається можливість запроектувати велодоріжку, але у зв’язку з тим, що міська інфраструктура була закладена історично з вузькими вулицями, а це в першу чергу центральна частина міста, фізично реалізувати влаштування велодоріжки з дотриманням всіх будівельних норм є майже неможливим.

Актуальність велодоріжок: досвід Мукачева та європейських країн – 04

Тому в місті робиться акцент на розвиток рекреаційних місць відпочинку, таких як парки, сквери, майданчики. Однак при плануванні робіт на території всієї Мукачівської ОТГ буде враховуватись та розглядатись можливість влаштування велодоріжок задля розвитку велосипедної інфраструктури Мукачівської об’єднаної територіальної громади. Адже велотранспортом активно користуються не лише містяни, але й жителі шести сіл Мукачівської ОТГ.

Актуальність велодоріжок: досвід Мукачева та європейських країн – 05
Реклама

Створення необхідної вело інфраструктури для міста – це завжди актуально. Адже активне користування велосипедами зменшить кількість заторів на дорогах. А в період пандемії коронавірусу дозволить зменшити скупчення людей у громадському транспорті і, відповідно, зменшить ризики заражень на СOVID-19. І тому європейський досвід розвитку велоінфраструктури повинні використовувати по всій Україні і, зокрема, Закарпатті. Адже це дасть можливість уникнути негативних наслідків як для екології, так і для здоров’я людей.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно