Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Газета "Панорама" святкує своє 75-річчя

Газета "Панорама" святкує своє 75-річчя

7 грудня виповнилося 75 років із дня виходу у світ першого но­мера газети «Прапор перемоги», правонаступницею якої стала су­часна «Панорама».

ВІДЕО ДНЯ

З історії газети

Зараз «Панораму» виготовляють на найсучаснішому обладнанні. Проте, колись цей процес був надзвичайно важким та затратним по часу. Газетні тексти колись набира­ли на лінотипних машинах у міській друкарні, букви до заголовків виливали з мета­лу, потім вручну складали з них заголовки. Обов’язкову для публікації оперативну інформацію ТАРС і РАТАУ по радіо диктували із Києва. Блокнот, авторучка або шарикова ручка складали весь інструментарій журна­ліста. Навіть у думці не були ні комп’ютери, ні інтернет, ні диктофони, ні цифрові апарати.

Газета "Панорама" святкує своє 75-річчя – 01
Реклама

Перший номер газети "Прапор перемоги"

Колектив редакції разом з технічними працівниками складався з півтора десятка людей, які тіснилися в при­міщеннях старої редакції на другому поверсі будин­ку на розі колишніх вулиць Пушкіна та Карла Маркса. Цехи міської дру­карні розміщалися на першо­му поверсі.

Реклама

Газета не обмежувалась тільки повідомленням новин. Вона активно втручалася в життя як Мукачева, так і кожного села.

Упродовж багатьох років мукачівська міськрайонка була однією з наймасовіших серед газет свого рівня в Україні. Наприкінці восьмидесятих років її тираж сягнув 28 тисяч екземплярів.

Наприкінці 70-х років редакція переселилась в одну з кращих двоповерхових архітектурних споруд міста – на вулицю Ярослава Мудрого, 17. У ті роки в приміщенні редакції регулярно відбувалися зустрічі з передовиками виробництва, влаштовувалися виставки народної творчості, полотен знаних художників краю, проводилися творчі дискусії, заняття школи журналістської майстерності, міськрайонної школи робсількорів.

Реклама
Газета "Панорама" святкує своє 75-річчя – 02

Перший ряд: журналісти Людвиг Бучинчик, Маргарита Меденці, друкарка Емілія Волченко, редактор Михайло Дашковський, кореспондент Сільвія Гелетей, коректор Ольга Чеховська. Другий ряд: журналісти Михайло Бейреш, Іван Фекете, водій Дмитро Меренич, журналісти Микола Літковський, Віктор Дворниченко, Василь Греба, Микола Рішко.

Перейменування «Прапору перемоги» у «Панораму» 

У серпні 1990-го року газету «Прапор перемоги» було перейменовано на «Панораму». Як зазначив тодішній головний редактор Людвиг Бучинчик, того вимагав час, зміни в суспільстві, настрої людей. Газета активно включилася в роботу по будівництву нового життя в незалежній Україні.

На жаль, здобутим успіхам довелось радіти не довго. У другій половині дев’яностих на нашу державу чорною хмарою навалилась глибока економічно-фінансова криза, яка породила знецінення національної валюти, здорожчання, безгрошів’я. Масово закривались газети різних рангів, яким не вистачало запасу міцності. Таке лихо загрожувало і «Панорамі», адже багато щирих шанувальників газети через нестачу коштів уже не змогли продовжити передплату. Тиражі різко впали.

Щоб «Панорама» залишилася на плаву до настання кращих часів, редакція пішла на крайні заходи: всіх працівників було переведено на півставки, періодичність випуску газети зведено до двох разів на тиждень. 

Читайте також:
Редакція газети "Панорама" здобула почесну відзнаку "Компанія року"

Новий редактор та процес роздержавлення

Саме в цей кризовий період до керма став Василь Васильович Гарагонич. Фінансової допомоги тоді газета майже не отримувала: журналісти, як уже було згадано, працювали на півставки, газета виходила на 4 сторінках лише раз на два тижні без жодної ілюстрації. Добровільна відмова однієї зі сторін (іншою був трудовий колектив редакції) від статусу засновника відкрила дорогу до повної самостійності.

Реклама

Було вирішено – газеті варто спробувати самостійне плавання, тобто пройти процес роздержавлення. Попередження скептиків про неминучу смерть без бюджетних дотацій не справдилися: газета вижила. Сили помножилися вдесятеро, м’язи зміцніли. У результаті – навчилися плавати без чужої підтримки.

Газета "Панорама" святкує своє 75-річчя – 03

У одній із своїх останніх публікацій про «Панораму» світлої пам’яті Василь Гарагонич писав: «І ми взялися за роботу. Газета почала виходити щотижня, на шпальтах з’явилися фотоілюстрації, почався перехід на комп’ютерний набір і верстку…»

 Життя після роздержавлення – запуск інтернет-видання, пресцентру та «Панорами плюс Бізнес»

Статус міськрайонки було змінено на обласну газету. Згодом на базі «Панорами» поступово було сформовано інформаційне об’єднання «Панорама Медіа Група». До його складу, крім материнської «Панорами», увійшли новостворені рекламно-інформаційна газета «Панорама плюс Бізнес», перший і єдиний нині у Мукачеві пресцентр «Панорама», рекламно-інформаційна агенція «Панорама» та інтернет-видання «Панорама Мукачева», шляхом ребрендингу трансформоване у «PMG.ua», яке читають всередньому 80-90 тисяч унікальних користувачів у день у всьому світі.

Газета "Панорама" святкує своє 75-річчя – 04

Зазвичай «Панорама» виходить на 12-ти сторінках, крайні з яких – повнокольорові. Заради якості газета друкується в найкращому львівському видавництві. Ювілейний номер «Панорами вийшов на 16 сторінках у повному кольорі (вперше від початку заснування). У такий спосіб газета вирішила продемонструвати читачам, рекламодавцям  та партнерам практично не обмежені інформаційні можливості, весь потужний потенціал.

Газета "Панорама" святкує своє 75-річчя – 05
Реклама

Крайній номер газети "Панорама"

Ключові факти з історії газети

Газета "Панорама" святкує своє 75-річчя – 06

Для збільшення, натисніть на зображення

Історія газети в особистостях

Будь-яка справа стає успішною завдяки людям, які живуть нею. Кожен редактор «Прапора перемоги» – «Панорами» без перебільшення був не лише локомотивом газети, а й справжнім її серцем. На жаль, час не зберіг світлин усіх редакторів районки, але попри це їх прізвища назавжди вписані золотими літерами в історію тижневика.

Редакторами «Прапора перемоги» були: перші шість номерів газети вийшли за підписом Герасютіна В.П., далі цю роль виконували – Дончак А.В. (1945-1946 рр.), Саламатін М.С. (1946-1952 рр.), Ващук Г.Т. (1953-1954 рр.), Пучков Н.І. (1954-1956 рр.), Дашковський М.М. (1956-1976 рр.), Бучинчик Л.В. (1976-1999 рр.), Гарагонич В.А. (2006-2019 рр.), Гарагонич В.В. (2000-2006, 2019-2020 рр.).

Газета "Панорама" святкує своє 75-річчя – 07

Для збільшення, натисніть на зображення

Реклама

Короткі факти про газету

  • За 75 років «Панорама» стала по справжньому народною газетою. Понад 10 тисяч випусків газети, сотні тисяч людських історій – це лише невеличка частина видавничого минулого.
  • Після роздержавлення, на початку 2000-х газета переживала непрості часи. Була, навіть, імовірність закриття, але тоді головному редактору тижневика Василю Гарагоничу вдалось не тільки втримати газету на плаву, але й вибороти незалежність для видання.
  • За останні роки «Панорама» отримала чималу кількість нагород. Серед іншого, редакція удостоєна звання «Лідер галузі». А буквально за кілька днів до ювілею «Панорама» стала «Компанією року». 
  • Окрім газети, цього року інтернет-видання «PMG.ua» відсвяткувало 10-річчя. А нещодавно видання відзначило чергове досягнення – 100 тисяч підписників у Фейсбуці.
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно