Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Коли масниця у 2021 році та традиції святкування в Україні

Коли масниця у 2021 році та традиції святкування в Україні
Масниці (масляна) є одним із найстаріших свят слов’янських народів. І хоча період святкування розтягнутий у часі на цілий тиждень, називають його саме святом (в однині – ред.), ніби одне свято розтягнуте на 7 календарних днів.

Так масляна чи масниця? Етнограф Галина Олійник в одній зі своїх розповідей говорила, що єдиного усталеного святкування даного свята в Україні не існує і ніколи не було. У різних регіонах назва святкувань також різниться. Різняться і традиції.

ВІДЕО ДНЯ

У народі 7 днів перед постом мають різну назву – масниця, масляна, пущення, сиропусний тиждень та ін. Але етнографи зазначають, що в Україні доречно називати саме масниця.

Читайте також:
Великодній піст 2021: коли починається та скільки триває
Реклама

Коли масниця (масляна) 2021?

Дата масляної залежить від Великодня. Оскільки Великдень у 2021 році святкують 2 травня, Великий піст починається 15 березня, то масниця у 2021 році триватиме з 8 по 14 березня.

Традиційно, святкування розтягується на тиждень. До речі, кожен день протягом святкового тижня має свою назву: понеділок прийнято називати – зустріч; другий день тижня – загравання; середу іменують ласункою; четвер – розгуляй; п’ятниця отримала назву тещині вечірки; субота – посиденьки зовиці; неділю ж назвали Великою Прощеною.

Реклама

Всі ці 7 днів перед настанням Великого посту прийнято святкувати весело. Але все ж потрібно пам’ятати і про наближення посту, тому вже в цей час люди починали готуватися до нього і «перелаштовувати» свої повадки. Найперше обмежують себе у вживанні великої кількості м’яса, натомість готують вареники з найрізноманітнішими начинками.

Читайте також:
Коли Великдень у 2021 році: дата святкування

Згадана вище етнограф Галина Олійник розповіла, що традиційно в Україні у період масниці готували саме вареники, а не млинці, як прийнято вважати. Також в цей період господині подавали молочну їжу, а також вживали багато сиру та молока. Недарма ж цей тиждень називають сиропусним.

Реклама

У сучасному світі набула великої популярності традиція готувати млинці. Рецепт млинців, при цьому, не обмежується традиційним солодким – зараз готують найрізноманітніші варіації, як от солоні, пряні, кольорові та ін.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно