Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Масляна 2021: як святкують та традиції по днях тижня

Масляна 2021: як святкують та традиції по днях тижня

Масляна є перехідним святом, дата її святкування змінюється щороку і безпосередньо залежить від Пасхи.

ВІДЕО ДНЯ

Традиційно вона відзначається цілий тиждень напередодні Великого посту. Щоб дізнатися, коли буде Масляна, необхідно від дати Великодня відняти 48 днів. У цей день розпочнеться Великий піст. Саме тиждень перед цією датою і є Масницею.

У 2021 році Великий піст у православних християн починається 15 березня, тому перший день Масляної доводиться на Міжнародний жіночий день. Таким чином, в цьому році Масляний тиждень триватиме з 8 по 14 березня.

Реклама
Читайте також:
Коли масниця у 2021 році та традиції святкування в Україні

Традиції святкування Масляної по днях

Реклама

Масляний тиждень, який ще часто називають Сирною седмицею (все тому, що в ці дні не можна їсти м’яса, але можна молочні продукти), умовно поділяють на дві частини. Перша – Вузька Масляна – триває з понеділка по четвер, а друга – Широка – у п’ятницю й суботу.

Першу половину тижня здавна присвячували господарським справам, а ось у другій половині можна було відпочити. Вважається, що господині весь тиждень пекли і частували гостей млинцями. Проте здебільшого в Україні було заведено готувати не млинці, а вареники з сиром і маслом.

Перший день Масниці – зустріч. У цей день свекри відправляли своїх невісток навідати батьків. Перший млинець також випікали в понеділок. Ось тільки його не їли, а віддавали нужденним, щоб ті пом’янули покійних родичів.

Реклама

Другий день Масниці – загравання. Цей день повністю присвячували тому, щоб придивитися до протилежної статі і знайти собі майбутню дружину або чоловіка. Також у вівторок вперше починали закликати Масляну.

Третій день Масниці – ласунка, або скоромна середа. У цей день зяті ходили в гості на млинці до своєї улюбленої тещі. До зятя жінка повинна була проявити якомога більше ласки і любові, адже вважається, що добрішою теща буде до зятя в цей день, то кращими будуть стосунки в її дочки з новою сім’єю.

Читайте також:
Великодній піст 2021: коли починається та скільки триває

Четвертий день Масниці – розгуляй, або широкий четвер. У цей день усі домашні клопоти повинні бути завершені. Люди наповну могли почати святкувати. 

П’ятий день Масниці – тещині вечірки. А ось цього дня теща йшла в гості до зятя, щоб скуштувати млинців. До того ж не сама, а з подругами, щоб похвалитися своїм улюбленим зятем.

Шостий день Масниці – посиденьки зовиці. У суботу молоді невістки приділяли увагу своїм зовицям – сестрам і родичам чоловіка. У дім потрібно було запросити якомога більше подруг і весело провести час.

Сьомий день тижня – проводи, або Прощена неділя. Найважливіший день усього тижня. У неділю треба попросити вибачення одне в одного, поминати померлих родичів і приготуватися до початку Великого посту.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно