Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Католицька Страсна п’ятниця: що сьогодні не можна робити

Католицька Страсна п’ятниця: що сьогодні не можна робити

Страсна п’ятниця у католиків 2021 року випадає на 2 квітня. Як і в православних, у західних християн її присвячено великій скорботі та печалі: у п’ятницю, наступного дня після Таємної вечері, Ісус Христос був розіп’ятий на хресті, спокутуючи всі людські гріхи.

ВІДЕО ДНЯ

Це єдиний день у році, коли католицька церква не здійснює Євхаристії. Детальніше про головні традиції Великої п’ятниці в католиків читайте у матеріалі.

Велика п’ятниця: історія

Реклама

Велику п’ятницю присвячено спогаду засудження, страти, хресних мук і смерті Ісуса Христа, а також зняття з хреста і поховання Його тіла, описаних у Євангелії.

Читайте також:
Як в Ужгороді відбуватиметься святкування Пасхи в умовах карантину: пояснення міськради
Реклама

Розп’яття на хресті було найганебнішим і найжорстокішим видом страти; до нього засуджували лише найзапекліших злочинців. Крім нестерпного болю, людина на хресті мучилася від сильної спраги і душевної туги.

Навіть виконавцям кари важко було бачити страждання розіпнутих. Вони давали жертвам страти спеціальне питво для втамування спраги й полегшення страждань, але Ісус відмовився від нього, не бажаючи полегшити муки. Розп’ятий на хресті в іудеїв вважався проклятим – присудивши до такої смерті Христа, старійшини та первосвященики хотіли навіки зганьбити Спасителя.

Близько полудня воїни розіп’яли Ісуса. Під час страти Він молився за Своїх мучителів: "Отче, прости їм, бо не знають, що роблять". Розіп’ятому разом з Ним розбійникові, який покаявся ,Спаситель сказав: "Істинно кажу тобі: Сьогодні будеш зі Мною в раю". Матері Своїй: "Жінко, ось син Твій", а учневі Іоанну: "Ось мати твоя" (як відомо, Іоанн після цього дбав про Божу Матір до кінця її життя).

Реклама

Помираючи, Ісус промовив: "Боже Мій, Боже Мій, нащо Мене Ти покинув?" і "Отче! У руки Твої віддаю Свого духа!". У момент розп’яття Спасителя стався землетрус і настала темрява по всій землі, яка тривала до самої Його смерті.

Всесвітнє знамення було описано навіть письменниками-язичниками, зокрема, Діонісій Ареопагіт, який згодом прийняв християнство, сказав: "Або Творець страждає, або світ руйнується".

Традиції Страсної п’ятниці в католиків

Велика п’ятниця – єдиний день у році, коли католицька церква не здійснює Євхаристії. Таїнство причастя відбувається тільки після основних служб Страсної п’ятниці. На причасті використовуються Дари Господні, освячені у Великий четвер.

Удень відбувається Богослужіння Хресної дороги, на якому відтворюються основні моменти страждань хресного шляху Господа.

Читайте також:
Католицька Пасха 2021: коли святкують Великдень та які є традиції

Католики приносять додому з богослужіння 12 свічок, запалюють їх і обходять з ними всі кути оселі, залишаючи потім догоряти до кінця.

Реклама

У ряді держав Страсна п’ятниця – неробочий день, на честь якого проходять різноманітні заходи.

Що не можна робити в Страсну п’ятницю

  • Веселитися, сміятися, танцювати, співати. У деяких країнах за це навіть передбачено штраф.
  • Вживати алкоголь.
  • Працювати по господарству: прибирати, прати, шити.
  • Їсти до виносу плащаниці.
  • Пити воду.
  • Різати хліб – тільки ламати.
  • Забивати цвяхи або забивати щось у землю.
  • Виконувати будь-які косметичні процедури.
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно